Δευτέρα 29 Απρίλιος 2024, 21:06
Ευ Ζην

Πώς ο τραυματικός χωρισμός της Έμιλι Ραταϊκόφσκι έφερε επανάσταση στα κοσμήματα


Μια μελέτη που βγήκε πριν από μερικά χρόνια κατέληξε σε ένα μοναδικό συμπέρασμα: όσο πιο ακριβό είναι το δαχτυλίδι, τόσο πιο γρήγορα βγαίνει το διαζύγιο. Μερικές φορές, τα ζευγάρια δεν καταφέρνουν καν να φτάσουν στο γάμο: τέτοια ήταν η περίπτωση της Τζένιφερ Λόπεζ και του Μπεν Άφλεκ την πρώτη φορά που αρραβωνιάστηκαν.

«Ήταν δύο τρελά χρόνια και επιτέλους νιώθω μια αίσθηση γαλήνης μέσα μου και για τη ζωή και το μέλλον που έχω και θα συνεχίσω να χτίζω με τον γιο μου»

Η τιμή των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων του δαχτυλιδιού της Λόπεζ με ροζ διαμάντι Harry Winston 6,1 καρατίων δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει τη διάλυση του αρραβώνα τους.

Εν τέλει μαθεύτηκε ότι η Λόπεζ σκόπευε να επιστρέψει το δαχτυλίδι στον τότε πρώην σύντροφο της, αλλά αυτή ήταν η τελευταία φορά που άκουσε κανείς για το θέμα. Πραγματικά, δεν υπάρχει εγχειρίδιο για το τι να κάνετε με το δαχτυλίδι σας μετά τη διάλυση μιας σχέσης.

Δαχτυλίδια διαζυγίου

Η απάντηση στο ερώτημα είναι προσωπική και μπορεί να οδηγήσει στην επιστροφή του, στην αποθήκευσή του, στην πώλησή του ή στη μετατροπή του κοσμήματος σε ένα άλλο κομμάτι εξ ολοκλήρου. Σύμφωνα με τους κοσμηματοπώλες, η τελευταία αυτή μέθοδος δεν είναι διόλου πρωτόγνωρη – αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής επιλογή.

Πριν από λίγες ημέρες, το μοντέλο Έμιλι Ραταϊκόφσκι (η οποία οριστικοποίησε το διαζύγιό της με τον παραγωγό Σεμπάστιαν Μπέαρ-Μακλάρντ λόγω των απιστιών του) μοιράστηκε με υπερηφάνεια στο Instagram ότι δημιούργησε ένα ζευγάρι «δαχτυλιδιών διαζυγίου» από τα διαμάντια της βέρα της.

Η ίδια Νεοϋορκέζα κοσμηματοπώλης που είχε σχεδιάσει το αρχικό δαχτυλίδι της Ραταϊκόφσκι, η Άλισον Τσέμλα της εταιρείας «Alison Lou», δημιούργησε τα νέα κομμάτια.

«Το δαχτυλίδι του διαζυγίου υπήρχε πάντα, αλλά η μεγάλη διαφορά τώρα είναι ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αισθάνονται περήφανοι για την αλλαγή του στάτους τους και για τη γνώση που απέκτησαν μέσα από τη σχέση. Σήμερα, αντί να τα πουλάνε, τα αναδιαμορφώνουν»

Οι φωτογραφίες τους έχουν ήδη λάβει περισσότερα από ένα εκατομμύριο «likes», αλλά ο αντίκτυπος της ανακοίνωσής της έφτασε ακόμη πιο μακριά: «Τα δαχτυλίδια διαζυγίου βιώνουν τη στιγμή τους», ανακοίνωσαν οι New York Times.

Η Ραταϊκόφσκι είναι μία από τις επιρροές που επιφέρουν μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μιλάμε για το διαζύγιο, η οποία καθίσταται ορατή μέσω της επαναχρησιμοποίησης των γαμήλιων δαχτυλιδιών.

Μια υπενθύμιση

Σε συνέντευξή της στη βρετανική Vogue, το μοντέλο λέει πως οι επαναχρησιμοποιημένες βέρες της είναι άκρως συμβολικές, ένα είδος απόδειξης του πώς η ζωή της έγινε και πάλι δική της. Όταν τις φόρεσε για πρώτη φορά, η Ραταϊκόφσκι λέει ότι ένιωσε τη δύναμη της χρήσης αξεσουάρ για να αλλάξει κανείς την αφήγηση γύρω από το διαζύγιο και να προχωρήσει μπροστά.

«Ήταν δύο τρελά χρόνια και επιτέλους νιώθω μια αίσθηση γαλήνης μέσα μου και για τη ζωή και το μέλλον που έχω και θα συνεχίσω να χτίζω με τον γιο μου», λέει. «Κατά κάποιο τρόπο, αυτά τα δαχτυλίδια νιώθω σαν μια υπενθύμιση ότι μπορώ να κάνω τον εαυτό μου ευτυχισμένο με τρόπους που δεν είχα φανταστεί ποτέ».

«Μαθαίνεις για τη ζωή»

Σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε αυτό το μήνα η Sofía (το πραγματικό της όνομα έχει αλλάξει). Μακροχρόνια πελάτισσα του κοσμηματοπωλείου Nicols στη Μαδρίτη, η Sofía ήρθε στο κατάστημα αυτή τη φορά με ένα ιδιαίτερο αίτημα: διαζευγμένη πλέον, ήθελε να αναδιαμορφώσει το δαχτυλίδι της με άλλους πολύτιμους λίθους, όπως ένα πράσινο σμαράγδι, που κουβαλούσαν μαζί τους νέα νοήματα.

Εκτός από αυτή τη μεταμόρφωση, η Sofía είχε κάνει και μια άλλη σημαντική τροποποίηση: άλλαξε το δάχτυλο στο οποίο φορούσε το κομμάτι.

Αντί να συνεχίσει να το φοράει στο δάχτυλο, που παραδοσιακά σχετίζεται με τον γάμο, τώρα βρίσκεται στο δείκτη της, το «δάχτυλο της δύναμης».

Με αυτή τη χειρονομία, επιδιώκει να υπενθυμίσει «τη δύναμη του μέλλοντος, του να συνεχίζεις να προχωράς μπροστά και να μαθαίνεις για τη ζωή».

«Έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες»

Στο εργαστήριο Joyerías Nicols, οι τεχνίτες αναδιαμορφώνουν κομμάτια με αυτόν τον τρόπο «από πάντα», λέει στην EL PAÍS ο αντιπρόεδρος και εμπορικός διευθυντής Sani Nicolás.

«Το δαχτυλίδι του διαζυγίου υπήρχε πάντα, αλλά η μεγάλη διαφορά τώρα είναι ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αισθάνονται περήφανοι για την αλλαγή του στάτους τους και για τη γνώση που απέκτησαν μέσα από τη σχέση.

Σήμερα, αντί να τα πουλάνε, τα αναδιαμορφώνουν», λέει ο Nicolás, η επιχείρηση του οποίου ανήκει στην οικογένειά του εδώ και τρεις γενιές και η οποία άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ στη συνοικία Salamanca της Μαδρίτης το 1978.

«Με την αύξηση των διαζυγίων και αυτή τη νέα τάση, οι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον να κρύψουν το διαζύγιό τους ή το δαχτυλίδι αρραβώνων τους, αλλά μάλλον το αντίθετο, να πουν: ‘Ε, το εκτιμώ αυτό, έχω μάθει, μεγαλώνω, πιθανόν να παίρνω πολύ όμορφα πράγματα από αυτή τη σχέση -ειδικά αν υπάρχουν παιδιά- αλλά είμαι σε μια διαφορετική φάση».

»Είμαι ελεύθερη και θέλω αυτό το δαχτυλίδι όχι μόνο να μου θυμίζει τη δέσμευση που μοιραστήκαμε και τώρα έχει καταρρεύσει, αλλά και όλη τη γνώση που κατά κάποιον τρόπο λάβαμε ως ζευγάρι και πώς αυτή η νέα κατάσταση μας εκτοξεύει σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες», λέει.

*Mε πληροφορίες από: El Pais | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Instagram





πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News