Παρασκευή 28 Ιούνιος 2024, 22:54
Κόσμος

Politico: «Κλείδωσαν» φον ντερ Λάιεν, Κόστα, Κάλλας για Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ


«Κλείδωσε» η τριπλέτα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα, Κάγια Κάλλας για Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. 

Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και η Εσθονή Κάγια Κάλλας είναι τα πρόσωπα που θα πρέπει να λάβουν τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις στην Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής αντίστοιχα, όπως συμφώνησαν οι έξι ηγέτες της ΕΕ που διαπραγματεύονται τα κορυφαία πόστα της ΕΕ, αναφέρει το Politico.

Οι έξι διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (για τους σοσιαλιστές) και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (για τους φιλελεύθερους).

Το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (27.06.2024), κατά την οποία τα τρία ονόματα θα παρουσιαστούν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, για να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις.

O Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα – Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Η δυσαρέσκεια της Μελόνι

Ένας από τους αξιωματούχους, που όλοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα ικανοποιήσει την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι καθώς η πολιτική της ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η Εσθονή Κάγια Κάλλας – Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Η Μελόνι δεν συμμετείχε στη σημερινή συζήτηση ως προϋπόθεση που έθεσαν οι ομάδες των Φιλελευθέρων και της Κεντροαριστεράς, οι οποίες είχαν ορκιστεί να μην στηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν εάν έκανε συμφωνίες με την Ιταλίδα πρωθυπουργό.

Παρόλα αυτά η Ιταλία είναι πιθανό να λάβει ένα πολύ ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Η Τζόρτζια Μελόνι – Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε: «Τώρα που συμφωνούν, αυτό θα πρέπει να περάσει εύκολα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την είδηση ότι η συμφωνία που έκανε το ΕΛΚ «με τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους είναι αντίθετη με όλα όσα βασίστηκε η Ε.Ε.».

«Αντί για ενσωμάτωση, σπέρνει τους σπόρους της διαίρεσης. Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να εκπροσωπούν κάθε κράτος μέλος, όχι μόνο τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους!», πρόσθεσε.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News