Παρασκευή 3 Μάιος 2024, 23:03
Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα σύνορα το κονβόι της ελληνικής πρεσβείας – Τι περιγράφει Έλληνας πρέσβης

Μαζική είναι η φυγή των πολιτών από το Κίεβο, αφού η πρωτεύουσα της Ουκρανίας πολιορκείται από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας. Ανάμεσα σε αυτούς που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα βρίσκονται μέλη της ελληνικής πρεσβείας και Έλληνες δημοσιογράφοι. 

Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Η αποχώρηση πραγματοποιείται οδικώς με κατεύθυνση για Ρουμανία.

Για τις δραματικές στιγμές που έζησε μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ ο Έλληνας πρέσβης Βασίλης Μπορνοβας. «Δεν μπορούσαμε να διακινδυνέψουμε προσωπικό και έπρεπε να φύγουμε. Αμέσως μετά που φύγαμε ξεκίνησαν οι πρώτες εχθροπραξίες και αυτή τη στιγμή βλέπετε τι γίνεται στο Κίεβο» αναφέρει. 

Και προσθέτει: «Σε όλη την διαδρομή υπήρχαν μπλόκα, και στις δύο πλευρές του δρόμου, και κάναμε πολλές ώρες να φτάσουμε. Είμαστε πια στα σύνορα και βλέπουμε ότι υπάρχει τεράστιο ρεύμα αυτοκινήτων, κυρίως με γυναίκες, παιδιά και υπερήλικες». 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα γενικά προξενεία στη Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργία. Οι ελληνικές προξενικές αρχές στις δύο πόλεις, σε καθημερινή στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζουν να παρέχουν τη συνδρομή τους, στους Έλληνες υπηκόους, τους ομογενείς και τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News