Τρίτη 30 Απρίλιος 2024, 20:07
Οικονομία

Ποιο σενάριο εξετάζεται για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2021

Ποιο σενάριο εξετάζεται για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2021 | akinita1 1

Το μοντέλο που εφαρμόστηκε πέρυσι και το οποίο έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να απαλλαγούν από τον φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια του προηγούμενου έτους με μία απλή εξώδικη δήλωση, εξετάζει να επαναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Ήδη ιδιοκτήτες ακινήτων και λογιστές έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα στο υπουργείο, με την επισήμανση ότι είναι ανάγκη να παραταθεί και στη χρήση του 2021 η ρύθμιση που ίσχυσε το 2020 για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Εάν συμβεί αυτό, τότε οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια το περασμένο έτος, θα μπορούν με την κοινοποίηση μιας απλής εξώδικης δήλωσης στους ενοικιαστές και τη συνακόλουθη υποβολή μιας ηλεκτρονικής αίτησης στην ΑΑΔΕ, να γλιτώσουν από τη φορολόγηση με συντελεστές έως 45% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2021.

Ειδάλλως, σύμφωνα με τα ισχύοντα, το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ, βάσει κλίμακας στην οποία ισχύουν οι εξής συντελεστές:

-15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος,

-35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ (στο τμήμα του εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ),

-45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

Η διάταξη που εφαρμόστηκε πέρυσι όριζε ότι εφόσον έχει κοινοποιηθεί οποιοδήποτε εξώδικο, ο φορολογούμενος οφείλει, έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, να προσκομίσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο της αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, προκειμένου να μην φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά στο φορολογικό έτος 2020.

Σε περίπτωση που προσκομιστούν αυτά τα δικαιολογητικά, τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκε. Εάν, αντιθέτως, δεν προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο φορολογούμενος οφείλει να δηλώσει τα μισθώματα αυτά με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, η οποία υποβάλλεται χωρίς τόκους και πρόστιμα έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

Την ίδια ώρα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων υπέβαλε στην κυβέρνηση πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για την αυτοδίκαιη παράταση μισθώσεων, ιδίως των δημόσιων και μη ιδιωτικών ακινήτων, με το σκεπτικό ότι ο χρόνος αποτελεί το κρίσιμο μέγεθος κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας και πρωτοβουλίας.

Ειδικότερα, η Ένωση ζητεί:

-Να παρασχεθεί, λόγω των σημερινών συνθηκών, το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που στεγάζονται- μισθώνουν ακίνητα α) του ελληνικού δημοσίου, β) ΝΠΔΔ, γ) ΟΤΑ και Ν.Π. αυτών και δ) εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, να παρατείνουν τη διάρκεια των μισθώσεων έως 10 έτη, εφόσον βεβαίως είναι συνεπείς στις μισθωτικές υποχρεώσεις τους.

-Να μειωθούν τα ενοίκια των ακινήτων που εκμισθώνουν οι ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, αλλά και οι άλλοι φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

πηγή: vradini.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News