Παρασκευή 28 Ιούνιος 2024, 3:49
Ευ Ζην

Πιλότος αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τη στάση που παίρνουν οι επιβάτες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Ένας από τους πιο έμπειρους πιλότους στον κόσμο εξήγησε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο οι επιβάτες μιας πτήσης παίρνουν μια συγκεκριμένη στάση όταν εκτυλίσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όλοι σας, λίγο ή πολύ θα θυμάστε τις οδηγίες που μας δίνονται από τους αεροσυνοδούς λίγο πριν την απογείωση του αεροπλάνου.

Την ίδια ώρα μια γρήγορη ματιά στην κάρτα ασφαλείας της αεροπορικής εταιρείας θα σας δώσει βήμα προς βήμα έναν οδηγό για το πώς να κρατηθείτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Περιλαμβάνει σκύψιμο προς τα εμπρός και τοποθέτηση των χεριών σας πάνω από το κεφάλι σας, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς με τα χρόνια να αναρωτιούνται πόσο αποτελεσματικό θα ήταν σε περίπτωση συντριβής.

Οι θεωρίες

Μια συγκεκριμένη ανατριχιαστική θεωρία που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια είναι ότι η στάση αυτή χρησιμοποιείται προκειμένου να σκοτωθούν οι επιβάτες ακαριαία.

Ωστόσο, ο Nick Eades, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο πιο έμπειρος πιλότος στον κόσμο, βάζει τέλος σε αυτή την θεωρία και εξηγεί: «Αυτό που προσπαθείς να κάνεις είναι να αποτρέψεις τους επιβάτες να σπάσουν τον λαιμό τους σε μια μεγάλη σύγκρουση. Απλά προσπαθείς να φέρεις το σώμα σε μια θέση που θα υποστεί τη μικρότερη δυνατή ζημιά.

«Κανά δυό φορές είχα προβλήματα με το σύστημα προσγείωσης και το πλήρωμα της καμπίνας φώναξε στους επιβάτες ‘κρατηθείτε, κρατηθείτε!’»

»Προσπαθείς να αποφύγεις αυτή την απότομη κίνηση του κεφαλιού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό, αν όχι στον θάνατο».

Επισήμανε επιπλέον ότι λόγω των ακραίων θεωριών που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με την εν λόγω στάση, οι αεροσυνοδοί δεν εκπαιδεύονται πλέον να την δείχνουν στους επιβάτες.

Ο πιλότος Nick Eades

«Κανά δυό φορές είχα προβλήματα με το σύστημα προσγείωσης και το πλήρωμα της καμπίνας φώναξε στους επιβάτες ‘κρατηθείτε, κρατηθείτε!’», θυμάται ο Nick Eades.

«Τώρα, αν το σκεφτείτε, θα έλεγα ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους επιβάτες δεν έχουν τα αγγλικά ως μητρική τους γλώσσα ή τέλος πάντων δεν τα μιλάνε καθόλου. Χρειάστηκε πολύς καιρός για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος των αερομεταφορών ότι αν ξαφνικά βρεθείς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι άνθρωποι αρχίσουν να σου φωνάζουν ‘κρατηθείτε’, μπορεί να σκεφτείς, ‘τι στο διάολο εννοούν;’», προσθέτει ο πιλότος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Nick Eades έχει υπηρετήσει τον ρόλο του πιλότου για περισσότερα από 40 χρόνια.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News