Παρασκευή 5 Ιούλιος 2024, 2:09
Store

Πάτρα: Σαν να μην έγιναν ποτέ οι χειμερινές εκπτώσεις

Πάνω από 50% έφτασε η πτώση της κίνησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, με τα εμπορικά μαγαζιά να μην παίρνουν την ανάσα που προσδοκούσαν ούτε και αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η πτώση της τάξεως του 50% δεν αφορούσε μόνο την Πάτρα, αλλά ήταν κοινό χαρακτηριστικό των τοπικών οικονομιών της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Οι εκπτώσεις δεν άγγιξαν τους εμπόρους και δεν ώθησαν το κοινό στο να κάνει τις αγορές του, παρόλο που οι τιμές στις βιτρίνες ήταν αρκετά χαμηλές, σε ένα ποσοστό που κυμαινόταν μεταξύ του 20% και του 60%.

Όπως τονίζουν επαγγελματίες σημαντικό ρόλο στην περιορισμένη κίνηση των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου έπαιξε η ενεργειακή κρίση αφού τα χρήματα που έδιναν κάποτε τα νοικοκυριά για να κάνουν τα ψώνια τους έφυγαν στους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος που έφτασαν στις πόρτες τους.

Μάλιστα, η πορεία των εκπτώσεων ήταν φθίνουσα. Όσο περνούσαν οι μέρες τόσο χειροτέρευε η κατάσταση για τα μαγαζιά που έβλεπαν ότι ο κόσμος δεν ανταποκρινόταν και δεν έμπαινε στα καταστήματα για να ψωνίσει.

Ουσιαστικά αποτέλεσαν τη συνέχεια της κακής εορταστικής περιόδου όπου η πτώση έφτασε το 30% με 40%, με τις εκπτώσεις να κάνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τους εμπόρους.

Χαρακτηριστικό της πεσμένης κίνησης των εκπτώσεων είναι ότι το -50% αφορά την αντίστοιχη περσινή περίοδο όπου στην αγορά επικρατούσε η μέθοδος του click away. Φέτος με τα καταστήματα να λειτουργούν κανονικά η κίνηση ήταν ακόμα πιο κάτω.

Επαγγελματίες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το μέλλον δεκάδων καταστημάτων. Από τη μία η αναδουλειά και από την άλλη οι υποχρεώσεις που σε αυτές έρχονται να προστεθούν οι λογαριασμοί ρεύματος οι οποίοι έχουν μια άνοδο της τάξεως του 140% εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Να αναφέρουμε ότι οι εκπτώσεις ξεκίνησαν στις 10 Ιανουαρίου και λήγουν τυπικά στις 28 Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει ένα δεκαήμερο προσφορών που όμως δύσκολα θα αλλάξει τα πράγματα για την αγορά.

πηγή: patrasevents.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News