Κυριακή 23 Ιούνιος 2024, 23:08
Ελλάδα

Πανελλαδικές 2024: Μαθηματικά και Φυσική ρίχνουν τις βάσεις


Οι πανελλαδικές εξετάσεις στα τέσσερα μαθήματα των επιστημονικών πεδίων ολοκληρώθηκαν χωρίς να επηρεαστούν από το κλίμα της προεκλογικής περιόδου για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας στα τέλη Ιουλίου

Τα θέματα δόθηκαν έγκαιρα, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα και η βαθμολόγηση των γραπτών συνεχίζεται ομαλά σε όλα τα βαθμολογικά κέντρα. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας στα τέλη Ιουλίου.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που επηρεάζεται από τη μέση επίδοση των βαθμολογιών των μαθημάτων του κάθε επιστημονικού πεδίου δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά, θα είναι δηλαδή κοντά στα περσινά επίπεδα.

Βέβαια, όπως και τα προηγούμενα χρόνια εφαρμογής της, θα κλείσει την πόρτα των πανεπιστημίων σε περισσότερους από 20.000 υποψηφίους που δεν θα κατορθώσουν να την αποκτήσουν και δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν ούτε καν το μηχανογραφικό τους.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που κάθε χρόνο μεταβάλλεται προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ. Την περασμένη χρονιά η Ελάχιστη Βάση ήταν για το πρώτο πεδίο 9,42, για το δεύτερο 9,87, για το τρίτο 9,31, ενώ η χαμηλότερη ήταν στο τέταρτο πεδίο που διαμορφώθηκε στις 8,34 μονάδες.

Ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, θα δώσουμε όταν ανακοινωθούν οι αναλυτικές βαθμολογίες από το υπουργείο Παιδείας για όλα τα μαθήματα και τα στατιστικά στοιχεία.

Η πρώτη μας εκτίμηση προκύπτει από την αξιολόγηση του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων, από τις πρώτες πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα και από υποψηφίους που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις.

Αναμένουμε μικρές αυξομειώσεις στο πρώτο πεδίο, σημαντική πτώση στο δεύτερο και μικρή πτώση στο τρίτο. Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο των Οικονομικών Επιστημών περιμένουμε μικρή πτώση κυρίως στις σχολές υψηλής ζήτησης.

1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών Επιστημών – Με το… ίδιο εισιτήριο εισαγωγής

Το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας παρότι ήταν προβλέψιμο και θα περιμέναμε οι βαθμολογίες να είναι αρκετά καλύτερες από πέρυσι, οι πρώτες πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα δεν το επιβεβαιώνουν.

Βέβαια οι υποψήφιοι συνήθως στο μάθημα αυτό που κάθε χρόνο εξετάζεται πρώτο, βγαίνουν από τις αίθουσες με χαμόγελα, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα τα διατηρήσουν όλοι όταν ανακοινωθούν οι βαθμολογίες.

Τα Αρχαία ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, τα Λατινικά διαχειρίσιμα και η Ιστορία εμφανίζει βαθμό δυσκολίας παρόμοιο με τον περυσινό. Γενικά δεν περιμένουμε σοβαρές μεταβολές στις βάσεις σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Οι περιζήτητες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας κ.λπ. θα διατηρήσουν το ίδιο σχεδόν εισιτήριο εισαγωγής με μικρές αυξομειώσεις. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά.

2ο Πεδίο Θετικών Επιστημών – Ο μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας

Το μάθημα της Χημείας παρουσιάζει βαθμό δυσκολίας παρόμοιο με τον περυσινό. Τα Μαθηματικά ήταν δυσκολότερα από τα περσινά, με αυξημένες απαιτήσεις για το τέταρτο θέμα που προοριζόταν για υποψηφίους που σκοπεύουν σε υψηλόβαθμες σχολές.

Τα δύο πρώτα θέματα ήταν εύκολα προσβάσιμα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Τα θέματα Φυσικής δεν ήταν μόνο από τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών αλλά ήταν πολλά, χωρίς ιδιαίτερα ποιοτικά στοιχεία, και η επιλογή τους ήταν ατυχέστατη ενώ πανικοβάλλουν και απομακρύνουν πολλά παιδιά από την επιλογή του μαθήματος της Φυσικής και εξαναγκάζονται να κάνουν άλλες επιλογές.

Τα Μαθηματικά και η κυρίως η Φυσική θα συντελέσουν στη σημαντική πτώση των φετινών βάσεων στις περισσότερες σχολές του πεδίου.

3ο Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής – Συνωστισμός αριστούχων για τις ιατρικές

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο βρίσκονται οι πανεπιστημιακές σχολές Υγείας και Ζωής και πολλές σχολές που είναι κοινές με το 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών.

Στο Πεδίο αυτό συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων που διεκδικούν μια θέση στις ιατρικές και άλλες υψηλόβαθμες σχολές. Σπάνια θα δούμε υποψηφίους με χαμηλές βαθμολογίες στα λύκεια, εκτός ελαχίστων που προσδοκούν σε μια χαμηλόβαθμη σχολή κυρίως της περιφέρειας και σε άλλες χαμηλόβαθμες που είναι κοινές με το 2ο Επιστημονικό Πεδίο.

Η Βιολογία δυσκόλεψε λίγο γιατί τα ερωτήματα ήταν πολλά και οι υποψήφιοι έπρεπε να είναι ταχύτατοι στις απαντήσεις τους για να προλάβουν να τελειώσουν στον διαθέσιμο χρόνο.

Η Φυσική η οποία εξετάζεται και στο 2ο Πεδίο, με τα απαράδεκτα θέματα, γεμάτα δυσκολίες, παγίδες και χρονοβόρα τους απογοήτευσε και θα προκαλέσει πτώση των βάσεων, αλλά σαφώς μικρότερη από το 2ο Πεδίο των Θετικών Επιστημών. Ο δρόμος πάντως για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανοίγεται διάπλατος.

4ο Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής – Από το Μάρκετινγκ στο Πολυτεχνείο…

Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία που είναι κοινά σε όλες τις κατευθύνσεις δεν φαίνεται να οδηγούν σε καλύτερες βαθμολογίες. Τα θέματα στην Πληροφορική δεν παρουσίασαν εκπλήξεις και σχετικά εύκολα μπορούσαν να απαντηθούν.

Ο βαθμός δυσκολίας ήταν σχεδόν ίδιος με την προηγούμενη χρονιά. Τα Μαθηματικά ήταν λίγο δυσκολότερα από πέρυσι και θα συντελέσουν σε χαμηλότερες βαθμολογίες που όμως εξισορροπούνται από τις πολύ καλές βαθμολογίες που αναμένεται να προσφέρει το μάθημα της Οικονομίας.

Τα θέματα στα Μαθηματικά είναι ακριβώς τα ίδια στα οποία διαγωνίζονται και οι υποψήφιοι θετικών επιστημών. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια οι επιδόσεις στα Μαθηματικά των υποψηφίων του 4ου Πεδίου είναι σαφώς χαμηλότερες από τις επιδόσεις των υποψηφίων του 1ου Πεδίου Θετικών Επιστημών.

Δυστυχώς συνεχίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο ένας υποψήφιος που θέλει να σπουδάσει Μάρκετινγκ ή Διοίκηση Επιχειρήσεων να εξετάζεται στα ίδια θέματα με αυτόν που θέλει να γίνει Μαθηματικός, Φυσικός ή να μπει στο Πολυτεχνείο…

Οι βάσεις αναμένεται να είναι λίγο χαμηλότερες κυρίως στις σχολές υψηλής ζήτησης και με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές, με επικρατούσα όμως την πτωτική τάση. Ολα όμως αυτά με επιφύλαξη μέχρι να ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία από το υπουργείο σε λίγες μέρες.

* Ο Αντώνης Φλωρόπουλος είναι εκπαιδευτικός αναλυτής, διευθυντής φροντιστηρίων ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News