Παρασκευή 17 Μάιος 2024, 10:27
Κόσμος

Ουκρανία: Τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

Σε διπλωματικό «πυρετό» βρίσκονται Ρωσία και Δύση ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, στα σύνορα της οποίας έχουν συγκεντρωθεί ρωσικά στρατεύματα, με χώρες όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ να βρίσκονται σε συνεχείς συνομιλίες με το Κρεμλίνο ώστε να μην πραγματοποιηθεί κάποια επικείμενη επίθεση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, στη συνομιλία μεταξύ των Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, δεν ειπώθηκε τίποτα που να υποδείκνυε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για εισβολή στην Ουκρανία. «Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη σε αυτά που λέει ο πρόεδρος Πούτιν ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επίθεση», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της τηλεφωνικής συνομιλίας που διήρκεσε σχεδόν 1.30 ώρα.

«Είμαστε ωστόσο εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε το χειρότερο», τόνισε ο αξιωματούχος, ωστόσο επισήμανε πως η Γαλλία θα συνιστούσε, εντούτοις, τώρα στους Γάλλους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον Βλαντιμίρ Πούτιν την «αποφασιστικότητα (των Δυτικών) να αντιδράσουν» σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Ελιζέ. Αμφότεροι «εξέφρασαν τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία και τονίζει πως ο Γάλλος πρόεδρος «μετέφερε, επίσης, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων του και των συμμάχων του».

Μία ώρα το τηλεφώνημα Μπάιντεν – Πούτιν

Στον διπλωματικό «πυρετό» συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, με την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντιμίρ Πούτιν να διαρκεί μία ώρα και δύο λεπτά, στην οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε σοβαρό διπλωματικό διάλογο ωστόσο οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι και για κυρώσεις», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, την ώρα που εκκενώνεται η πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ διέταξαν την αποχώρηση των 160 Αμερικανών στρατιωτών που εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να «επανατοποθετηθούν σε άλλα σημεία στην Ευρώπη», σύμφωνα με τον Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπο τύπου του Πενταγώνου.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έλαβε αυτήν την απόφαση, σχετικά με τους στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Φλόριντας, «για προληπτικούς λόγους, έχοντας υπόψη την ασφάλεια των (αμερικανικών) δυνάμεων», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

«Αυτή η επανατοποθέτηση δεν συνιστά μια αλλαγή στην αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τις ουκρανικές δυνάμεις, όμως θα προσφέρει μια κάποια ευελιξία για να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας και να αποτρέψουμε κάθε επίθεση», συμπλήρωσε ο Τζον Κίρμπι.

«Η διπλωματία παραμένει μια επιλογή»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, διάρκειας 35 λεπτών, υπογράμμισε ότι η διπλωματική οδός παραμένει ανοιχτή στην κλιμακούμενη κρίση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας λόγω της συσσώρευσης στρατευμάτων της Μόσχας, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αντίδραση της Ευρώπης

Οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν ανοιχτές, αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ, προσθέτει ότι «συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται για την υποστήριξη των πολιτών της ΕΕ και σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές», ενώ επισημαίνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας «θα έχει τεράστιες συνέπειες και βαρύ τίμημα ως απάντηση».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι «η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει των σημερινών απειλών στην Ουκρανία».

Συμπληρώνει ότι «οι διπλωματικές μας αποστολές δεν κλείνουν. Παραμένουν στο Κίεβο και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται για την υποστήριξη των πολιτών της ΕΕ και σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές. Η παρουσία του προσωπικού και οι ταξιδιωτικές συμβουλές προς τους πολίτες της ΕΕ προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες για να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες ασφαλείας».

«Επιβεβαιώνουμε τη συνεχή υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και στις διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση. Υπενθυμίζουμε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και βαρύ τίμημα ως απάντηση».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στη διάρκεια επικοινωνίας, ο Νίκος Δένδιας και ο Ζοζέπ Μπορέλ συζήτησαν για τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα υπό το φως τελευταίων προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Παράλληλα, το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP μετέδωσε σήμερα Σάββατο (12.2.2022) ότι οι ολλανδικές αερογραμμές KLM, μέρος του ομίλου Air France KLM, θα σταματήσουν αμέσως τις πτήσεις προς την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι ζήτησε από τους Ιταλούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν την παρούσα χρονική στιγμή από την χώρα, χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα μεταφοράς.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, παράλληλα, έκανε γνωστό ότι προς το παρόν η πρεσβεία της χώρας του στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή και θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News