Δευτέρα 29 Απρίλιος 2024, 21:41
Τεχνολογία

Όταν η ΑΙ… ξεδιαλέγει τους υποψήφιους εργαζόμενους


Οι επιχειρήσεις είναι ήδη αντιμέτωπες με τις αλλαγές που φέρνει στην εργασία η Τεχνητή Νοημοσύνη και αρκετές από αυτές και στη χώρα μας ήδη αξιοποιούν μερικές από τις «επαναστατικές» δυνατότητες όπως ανέδειξε και το πάνελ με συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου με θέμα τις προκλήσεις για την εργασία και την κατάρτιση που φέρνει η ΑΙ στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Teleperformance που χρησιμοποιεί πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να φιλτράρει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τις εκατοντάδες υποψηφιότητες για εργασίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η CEO της εταρείας, Charlotte Foucteau, επεσήμανε ότι η Teleperformance έχει 12.000 προσωπικό, πράγμα που σημαίνει ότι «στρατολογεί» 400 εργαζομένους τον χρόνο. Στο δύσκολο αυτό έργο της επιλογής των πιο κατάλληλων εργαζόμενων, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς βοηθάει να γίνει πιο γρήγορα το φιλτράρισμα ώστε τα στελέχη να εξετάζουν εάν ένας υποψήφιος ταιριάζει με το προφίλ της επιχείρησης.

Με την Τεχνητή Νοημοσύνη «θα δώσουμε στους ανθρώπους περισσότερο χρόνο να σκεφτούν περισσότερο και άρα να έχουμε και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση. Δεν αντικαθίσταται ο άνθρωπος, αλλά γίνεται καλύτερη η επιχείρηση».

Γι’ αυτό και επέμεινε ότι «χρειάζεται και upskilling στη συναισθηματική νοημοσύνη. Οφείλουμε να δούμε την ανθρώπινη πλευρά γιατί οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα χάσουν τη δουλειά. Αλλά εμείς ως ηγέτες πρέπει να δούμε την ανθρώπινη διάσταση».

Κρίση ταλέντων και ρόλος της ΑΙ

Για τον Ανδρέα Ξηρόκωστα, διευθύνοντα σύμβουλο της SAP HELLAS, η κρίση ταλέντων δεν είναι κάτι πρωτοφανές σε μια χώρα που μαστίζεται από υπογεννητικότητα και τώρα επανέρχεται σε ανάπτυξη. Απέναντι σε αυτό δεν υπάρχει μια «μαγική λύση», είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστούμε. Και αυτό σημαίνει ανάμεσα στα άλλα και «να προσκαλέσουμε ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν στην Ελλάδα», μια που όλες οι χώρες που βρέθηκαν σε ανάλογη συνθήκη που συνδύαζε την ανάπτυξη και την υπογεννητικότητα κατέφυγαν σε τέτοιες πρακτικές.

Κατά τον Ανδρέα Ξηρόκωστα, ο ανθρώπινος παράγοντας δεν καταργείται με την τεχνητή νοημοσύνη. «Αυτοματοποιείται μέρος της εργασίας και όχι η εργασία η ίδια. Ο κίνδυνος για του εργαζομένους δεν είναι να τους αντικαταστήσει η μηχανή, αλλά ένας άλλος άνθρωπος που ξέρει να χειρίζεται τη μηχανή».

Ο Γιώργος Πέτσης, CEO της DPort Services, υπογράμμισε ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι στην πρώτη πεντάδα των λιμανιών της Ευρώπης και ότι δίνουν έμφαση στο upskilling, στο reskilling και στο cross-skilling. «Δημιουργήσαμε δικό μας κέντρο εκπαίδευσης ώστε να μπορούμε να έχουμε το δυναμικό που χρειαζόμαστε. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας βοηθήσει ιδιαιτέρως σε θέματα ασφάλειας και υγείας». Επέμεινε ότι η συνεχής μάθηση «ήρθε για να μείνει» και ότι οι εταιρείες έχουν ευθύνη να επανεκπαιδεύουν το δυναμικό τους.

Πηγή: ΟΤ



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News