Πέμπτη 16 Μάιος 2024, 11:24
Πολιτική

Οικονόμου: «Καμία περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με το κόμμα του κ. Βελόπουλου»

Με την επέτειο του Πολυτεχνείου την οποία χαρακτήρισε ορόσημο ξεκίνησε την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Γιάννης Οικονόμου για το Καλάθι του Νοικοκυριού είπε ότι διαπιστώνεται νέα μείωση τιμών. Από το σύνολο των 816 προϊόντων στο 22% των προϊόντων η τιμή μειώθηκε, είπε και συμπλήρωσε ότι το συνολικό κόστος έχει μείωση που φτάνει το 11%.

Υποστήριξε ότι φαίνεται να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και στα προϊόντα εκτός καλαθιού.

Για το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις είπε ότι διαπιστώθηκαν κενά και ελλείψεις που οδήγησαν σε αρρυθμίες και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση ανέλαβε νομοθετική πρωτοβουλία. 

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση δεν κλείνει τα μάτια στα προβλήματα αλλά δεν αναλώνεται και σε κραυγές. Τόνισε ότι καλύπτονται πολλά κενά για τα οποία δεν υπήρχε πρόβλεψη. 

Αναφέρθηκε στις 7 καινοτομίες που περιέχονται όπως είπε στο σχέδιο νόμου:

Συγκροτείται εντός της ΕΥΠ Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου η οποία θα έρευνα ζητήματα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος μέσα στην υπηρεσία. 
Διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να ορίζεται μόνο διπλωμάτης η απόστρατος ανώτατος αξιωματικός και υποδιοικητές μόνο δημόσιοι λειτουργοί. Αποκλείεται ιδιώτες από τις θέσεις αυτές. 
Προσδιορίζεται η έννοια της εθνικής ασφάλειας στη βάση της οποίας  μπορεί να ζητηθεί η άρση απορρήτου. Με τον τρόπο αυτό οροθετείται η δράση των φορέων του Δημοσίου που επικαλούνται εθνική ασφάλεια. 
Καθιερώνεται ειδική διαδικασία για την άρση απορρήτου των πολιτικών προσώπων με αυστηρά φίλτρα που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την άρση. Το αίτημα μπορεί να υποβάλει η ΕΥΠ μόνο για άμεση και εξαιρετικά πιθανή διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας, με την άδεια του Προέδρου της Βουλής και την συμφωνία δύο εισαγγελέων. 
Απαγορεύεται με ποινή φυλάκισης η κατοχή ή εμπορία κακόβουλου λογισμικού χωρίς να απαιτείται η συνδρομή οποιασδήποτε άλλης προϋποθέσεις. Επιπλέον αναβαθμίζεται σε κακούργημα με ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια η χρήση των λογισμικών αυτόν. 
Οποιοσδήποτε μπορεί να λαμβάνει γνώση ότι έχει γίνει άρση του απορρήτου του τηλεφώνου του για λόγους εθνικής ασφάλειας μετά από παρέλευση τριών ετών από την λήξη της άρσης. 
Τυποποιείται η διαδικασία για την καταστροφή αρχείων που αφορούν άρση απορρήτου. Για μεν το περιεχόμενο που προέκυψε από την άρση απορρήτου προβλέπεται καταστροφή μετά παρέλευση εξαμήνου, για δε τον φάκελο της υπηρεσίας με τα στοιχεία που τεκμηρίωσαν το αίτημα της άρσης απορρήτου προβλέπεται καταστροφή μετά από 10 χρόνια. Σήμερα ο νόμος δεν προβλέπει χρονικό ή άλλο προσδιορισμό για την καταστροφή των αρχείων.

Ο κ. Οικονόμου ζήτησε να φωτιστεί περεταίρω η αλλαγή του ΠΚ το 2019 λίγο πριν τις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως μειώθηκαν οι ποινές για το θέμα των κακόβουλων λογισμικών. 

«Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο διαφορετικές σχολές πολιτικής. Στην μια που ανήκει η κυβέρνηση είναι εκείνη που μελετά τα δεδομένα με επαγγελματισμό και φέρνει αποστελέσματα. Στην άλλη σχολή είναι αυτή που αδιαφορεί για την πραγματικότητα που αρκείται σε ψέμματα και υπονόμευση των πολιτικών που βλάπτει την κυβέρνηση και την πατρίδα και θέλει να την καταστήσει χώρια παρία», είπε ο κ. Οικονόμου. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο μίνι ασφαλιστικό που κατατέθηκε στην Βουλή και απαρίθμησε όλα όσα προβλέπει. 

Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και τα εμπόδια από χώρες της ΕΕ όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας και πόσο αισιόδοξος είναι ότι θα βρεθεί λύση από τους υπουργούς Ενέργειας είπε: «Η δική μας επιδίωξη είναι να φτάσουμε σε λύση. Πρώτοι καταθέσαμε προτάσεις και διαμορφώσαμε συμμαχίες μέσα στην ΕΕ. Υπάρχει σαφής οδηγία προς τους υπουργούς να μην γυρίσει στους ηγέτες το θέμα αυτό».

Κατηγορία Ζαν Ντ’ Αρκ όσοι ακούν φωνές για παραίτηση Μητσοτάκη

Στο ερώτημα αν υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ που ζητούν ακόμα και την παραίτηση του πρωθυπουργού  και πως αξιολογεί τις απουσίες των τριών πρώην αρχηγών από την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος απάντησε: «Δεν υπάρχουν τέτοιες φωνές. Αν ακούει κάποιος τέτοιες φωνές είναι κατηγορία Ζαν Ντ Αρκ νομίζω, μεταφυσικό. 

Αναφορικά δε με όσα ρωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης για το ενδεχόμενο συνεργασιών με τον κ. Βελόπουλο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ και πως είπε ότι αυτό πρέπει να διερευνηθεί προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με το κόμμα του κ. Βελόπουλου». 

Δείτε την ενημέρωση 

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News