Σάββατο 4 Μάιος 2024, 1:00
Τεχνολογία

Οι 10 πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου – Ποια υπερδύναμη δεν έχει ούτε μια


Οι έξυπνες πόλεις στην Ευρώπη και την Ασία κερδίζουν έδαφος παγκοσμίως, ενώ οι πόλεις της Βόρειας Αμερικής έχουν πέσει στην παγκόσμια κατάταξη, σύμφωνα με τον Δείκτη Έξυπνων Πόλεων του 2024 που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο.

Από τις 10 κορυφαίες έξυπνες πόλεις της λίστας, οι επτά βρίσκονται στην Ευρώπη.

Ο φετινός δείκτης δημιουργήθηκε από το Παρατηρητήριο Έξυπνων Πόλεων του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας IMD σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Έξυπνων Αειφόρων Πόλεων (WeGO) που εδρεύει στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Η έκθεση κατατάσσει 142 έξυπνες πόλεις παγκοσμίως με βάση δεδομένα που αναλύθηκαν από ερευνητές, καθώς και απαντήσεις σε έρευνες 120 κατοίκων από κάθε πόλη. Η μελέτη αποτυπώνει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο η υποδομή και η διαθέσιμη τεχνολογία σε μια πόλη επηρεάζουν την λειτουργία της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Ο ορισμός της έξυπνης πόλης

Τι είναι όμως η έξυπνη πόλη; Σύμφωνα με το IMD, μια έξυπνη πόλη ορίζεται ως «ένα αστικό περιβάλλον που εφαρμόζει την τεχνολογία για να ενισχύσει τα οφέλη και να μειώσει τα μειονεκτήματα της αστικοποίησης για τους πολίτες της».

Οι πόλεις που έχουν καλές επιδόσεις στον κατάλογο έχουν επίσης αναπτύξει πρωτοβουλίες που καλύπτουν τη συνολική ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

Ζυρίχη

«Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη χώρων πρασίνου και στη διεύρυνση των ευκαιριών για πολιτιστικές εκδηλώσεις και κοινωνικούς δεσμούς, για παράδειγμα», σύμφωνα με την έκθεση.

«Στην πλειονότητα αυτών των κορυφαίων πόλεων, τέτοιες προσπάθειες έχουν συνδυαστεί με καινοτόμες στρατηγικές για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων, την προώθηση των επενδύσεων με επιλεκτικό τρόπο [π.χ. υπέρ της βιωσιμότητας] και την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων σχετικά με τις γεωγραφικές ανισότητες και την ένταξη», ανέφερε η έκθεση.

Ακολουθούν οι 10 κορυφαίες έξυπνες πόλεις, σύμφωνα με τον Δείκτη Έξυπνων Πόλεων 2024.

1.Ζυρίχη, Ελβετία
2.Όσλο, Νορβηγία
3.Καμπέρα, Αυστραλία
4.Γενεύη, Ελβετία
5.Σιγκαπούρη
6.Κοπενχάγη, Δανία
7.Λωζάνη, Ελβετία
8.Λονδίνο, Αγγλία
9.Ελσίνκι, Φινλανδία
10.Άμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στα αξιοσημείωτα ότι, για πρώτη φορά από την έναρξη του δείκτη το 2019, υπάρχει απουσία πόλεων της Βόρειας Αμερικής στις πρώτες 20.

«Χρησιμοποιώντας κινητούς μέσους όρους τριών ετών (δηλαδή συγκρίνοντας τη μέση κατάταξη μιας πόλης για την περίοδο 2021-24 με εκείνη της περιόδου 2020-23), ένας σημαντικός αριθμός πόλεων των ΗΠΑ έχει χάσει έδαφος», σύμφωνα με την έκθεση.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ουάσιγκτον, το Ντένβερ και το Λος Άντζελες (-12, -12 και -11 θέσεις αντίστοιχα), αλλά και για το Σαν Φρανσίσκο (-9), τη Νέα Υόρκη (-7) και το Σικάγο ( -4).»

Η πόλη των ΗΠΑ με την υψηλότερη κατάταξη φέτος είναι η Νέα Υόρκη που κατέλαβε την 34η θέση, ακολουθούμενη από τη Βοστώνη στην 36η και την Ουάσιγκτον, που έρχεται στην 50η θέση.

Ενώ οι ευρωπαϊκές πόλεις κυριάρχησαν στη λίστα, οι ασιατικές πόλεις κερδίζουν επίσης έδαφος.

Οι 5 κορυφαίες έξυπνες ασιατικές πόλεις

Σιγκαπούρη

Οι 5 κορυφαίες έξυπνες πόλεις στην Ασία:

-Σιγκαπούρη (5η)

-Πεκίνο (13η)

-Ταϊπέι Σίτι (16η)

-Σεούλ (17η)

-Σαγκάη (19η)

Η Σιγκαπούρη κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των 10 κορυφαίων θέσεων από την έναρξη του δείκτη το 2019. Κατατάχθηκε στην 7η θέση από το 2020 έως το 2023 — εκτός από το 2022 που δεν κυκλοφόρησε καμία κατάταξη και ανέβηκε δύο θέσεις φέτος.

Η πόλη της Ταϊπέι έχει επίσης σκαρφαλώσει 13 θέσεις το τελευταίο έτος, από την 29η το 2023 στη 16η φέτος.

«Οι πόλεις πρέπει να σχεδιάσουν και να υιοθετήσουν στρατηγικές που μπορούν να αντισταθούν στη δοκιμασία ενός μέλλοντος που μαστίζεται από αυξανόμενες αβεβαιότητες», δήλωσε ο Bruno Lanvin, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Έξυπνης Πόλης.

«Οι ανησυχίες που σχετίζονται με την υγεία παραμένουν υψηλές, ενώ αυτές που σχετίζονται με το κλίμα αυξάνονται ακόμη περισσότερο, ένα μείγμα που περιπλέκεται από τις ανανεωμένες διεθνείς εντάσεις. Η σημασία της εμπιστοσύνης και της χρηστής διακυβέρνησης αυξάνεται και η σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στο σχεδιασμό και τη διαχείριση της πόλης πρόκειται να αυξηθεί», πρόσθεσε ο Lanvin.

«Όσο και αν ακούγεται αντίθετο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τις πόλεις να γίνουν πιο ανθρωποκεντρικές», κατέληξε ο Lanvin.

Πηγή: ΟΤ



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News