Κυριακή 23 Ιούνιος 2024, 21:28
Τεχνολογία

Nokia: Σαράντα χρόνια μετά τα πρώτα κινητά τηλέφωνα, η πρώτη κλήση με στερεοφωνικό, 3D ήχο


Σε μια επίδειξη των τεχνολογιών που φέρνουν τα δίκτυα 5G, ο επικεφαλής της Nokia πραγματοποίησε από το κινητό του τηλέφωνο την πρώτη κλήση με στερεοφωνικό, τρισδιάστατο ήχο.

«Παρουσιάσαμε το μέλλον των κλήσεων φωνής» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia Πέκα Λούντμαρκ, μετά την κλήση που πραγματοποίησε στον φινλανδό πρεσβευτή Ψηφιοποίησης και Νέων Τεχνολογιών.

Ήταν ακόμα μια τεχνολογική εξέλιξη που έζησε από κοντά ο Λούντμαρκ, ο οποίος βρισκόταν στο δωμάτιο όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη κλήση 2G.

Οι σημερινές κλήσεις φωνής είναι μονοφωνικές και βασίζονται σε αλγορίθμους που συμπιέζουν τον ήχο και τον κάνουν επίπεδο και λιγότερο λεπτομερή. Με τη νέα τεχνολογία «immersive audio and video», αντίθετα ο χρήστης θα ακούει τον συνομιλητή του «σαν να ήταν δίπλα του».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia Πέκα Λούντμαρκ

«Είναι το μεγαλύτερο άλμα που έχει γίνει στην εμπειρία των ζωντανών κλήσεων φωνής από την εισαγωγή του μονοφωνικού ήχου που χρησιμοποιούν σήμερα τα smartphone και τα PC» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η Τζένι Λούκαντερ, πρόεδρος της Nokia Technologies.

H κλήση πραγματοποιήθηκε με ένα απλό smartphone στο δημόσιο δίκτυο 5G. Εκτός από κλήσεις μεταξύ χρηστών, η νέα τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί σε τηλεδιασκέψεις όπου οι φωνές των ομιλητών θα ξεχωρίζουν ανάλογα με τη θέση τους στον χώρο, είπε ο Γίρι Χουοπανέμι, επικεφαλής έρευνας ήχου στη Nokia Technologies.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα σημερινά κινητά διαθέτουν τουλάχιστον δύο μικρόφωνα και μπορούν έτσι να καταγράφουν στερεοφωνικό ήχο, η νέα τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα με τη ζωντανή μετάδοση των χωρικών παραμέτρων, ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας.

Το «immersive audio and video» αποτελεί μέρος του προτύπου 5G Advanced και πιθανώς θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να γίνει ευρέως διαθέσιμο.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News