Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024, 16:13
Κόσμος

Νέα αποστολή στον Τιτανικό: Δισεκατομμυριούχος σχεδιάζει να καταδυθεί έναν χρόνο μετά το μοιραίο Titan


Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την ημέρα που το υποβρύχιο Titan της OceanGate εξαφανίστηκε στα βάθη του Βόρειου Ατλαντικού σε μια άτυχη αποστολή στον Τιτανικό αλλά το ενδιαφέρον για περαιτέρω εξερεύνηση των ωκεανών παραμένει αμείωτη.

Ο Λάρι Κόνορ, δισεκατομμυριούχος κτηματομεσίτης από το Οχάιο, σχεδιάζει να κάνει το ίδιο μοιραίο ταξίδι για το ναυάγιο του Τιτανικού, από το οποίο δεν επέστρεψαν ποτέ οι πέντε άνδρες που επέβαιναν στο υποβρύχιο Titan τον περασμένο Ιούνιο, παρά τις προειδοποιήσεις να αφήσουν ήσυχα τα μυστικά του πλοίου. 

Ειδικότερα, εταιρεία που εδρεύει στη Τζόρτζια και κατέχει τα δικαιώματα διάσωσης του Τιτανικού σχεδιάζει να επισκεφθεί το βυθισμένο υπερωκεάνιο τον Ιούλιο χρησιμοποιώντας τηλεχειριζόμενα οχήματα.

Και ο Λάρι Κόνορ, δήλωσε ότι σχεδιάζει προσωπικά ένα ταξίδι στο ναυάγιο με ένα υποβρύχιο δύο ατόμων το 2026.

«Ήταν επιθυμία της επιστημονικής κοινότητας να κατέβω στον ωκεανό», δήλωσε ο Greg Stone, βετεράνος εξερευνητής ωκεανών και φίλος του χειριστή του Titan Stockton Rush, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την κατάρρευση.

Ο μεγιστάνας από το Οχάιο Λάρι Κόνορ και ο Πάτρικ Λάχι, συνιδρυτής της Triton Submarines, σκοπεύουν να καταδυθούν με ένα υποβρύχιο σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων για να δουν το ναυάγιο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Πολλοί εξερευνητές των ωκεανών έχουν δηλώσει ότι είναι βέβαιοι ότι η υποθαλάσσια εξερεύνηση μπορεί να συνεχιστεί με ασφάλεια μετά τον Titan.

Πιστοποιημένος από τη NASA ως ιδιωτικός αστροναύτης, ο Connor δεν φοβάται για το υποβρύχιο Triton 4000 που θα μοιραστεί με τον συνιδρυτή του κατασκευαστή του Patrick Lahey, παρά την περσινή τραγωδία, η οποία είχε τρεις Βρετανούς πολίτες μεταξύ των νεκρών.

Σκοπεύει να κατεβάσει το υποβρύχιο δύο ατόμων στα βάθη για να δείξει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι «Θέλω να δείξω στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι ενώ ο ωκεανός είναι εξαιρετικά ισχυρός, μπορεί να είναι υπέροχος και ευχάριστος και πραγματικά να αλλάξει τη ζωή σας αν το κάνετε με το σωστό τρόπο» δήλωσε στη Wall Street Journal.

Το πρόσφατα σχεδιασμένο όχημα υποβρύχιας εξερεύνησης της Triton, με την ονομασία 4000/2 Abyssal Explorer – φέρεται να κοστίζει 15 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας και πιθανώς θα έχει ξεπεράσει τις υποτιθέμενες αδυναμίες που είδαν το OceanGate Titan να καταρρέει πριν φτάσει στα συντρίμμια του Τιτανικού.

Οι χειριστές του Triton επισημαίνουν ότι το υποβρύχιο τους είναι ασφαλέστερο από το Titan, το οποίο επικρίθηκε επειδή δεν είχε επίσημη πιστοποίηση ασφαλείας.

Η Sophie Bentham-Wood, εκτελεστική διευθύντρια του παγκόσμιου μάρκετινγκ και των στρατηγικών πωλήσεων της Triton, δήλωσε στη MailOnline ότι η εταιρεία ήρθε σε επαφή με μια σειρά από επενδυτές πρόθυμους να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους εν μέσω ανησυχιών ότι η καταστροφή του υποβρυχίου Titan θα μπορούσε να υπονομεύσει την περαιτέρω εξερεύνηση σε μεγάλα βάθη.

Πληροφορίες από Dailymail



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News