Δευτέρα 16 Σεπτέμβριος 2024, 23:04
Flashback

Mick Jagger: Η συμβουλή του Jim Morrison που άλλαξε την πορεία των Rolling Stones

Πώς ο Jim Morrison βοήθησε τον Mick Jagger να επαναστατήσει στη σκηνή.

Ο Mick Jagger ενσαρκώνει απόλυτα τη λέξη «frontman». Ως επικεφαλής των  Rolling Stones για πάνω από 60 χρόνια μέσα από το σεξ, τα ναρκωτικά και το rock ‘n’ roll, συνεχώς εντυπωσιάζει το κοινό με τη γοητεία του πάνω στη σκηνή.

Δεν τραγουδά απλώς τα τραγούδια, δίνει την ψυχή του σε κάθε εμφάνιση, διασφαλίζοντας ότι κάθε συναυλία είναι εξίσου συναρπαστική με την προηγούμενη.

Όμως ο Mick Jagger δεν ήταν πάντα τόσο σίγουρος για τις ικανότητές του στη σκηνή.

Οι Rolling Stones είχαν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του 1960, κερδίζοντας το κοινό με τραγούδια όπως το «(I Can’t Get No) Satisfaction» και το «Paint It Black».

Εμφανίζονταν σε πολλές και διαφορετικές περιοχές κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, έχοντας πραγματοποιήσει τέσσερις ευρωπαϊκές περιοδείες μόνο το 1965.

Όμως, μέχρι τη στιγμή που ετοιμάζονταν να κυκλοφορήσουν τον έβδομο δίσκο τους, το «Beggars Banquet», το 1968, οι ζωντανές εμφανίσεις τους είχαν αρχίσει να χάνουν τη δυναμική τους.

Μετά από μερικά πολυάσχολα χρόνια στα μέσα της δεκαετίας, οι Stones είχαν μειώσει τη συχνότητα των ζωντανών εμφανίσεών τους. Μέχρι τη στιγμή που έκαναν περιοδεία με το «Beggars Banquet», είχαν περάσει πάνω από δύο χρόνια από την τελευταία περιοδεία τους.

Ο Mick Jagger ανησυχούσε για το πώς θα τα κατάφερναν, καθώς είχαν χάσει την εξάσκηση, οπότε ζήτησε συμβουλές από έναν άλλο θρυλικό frontman: τον Jim Morrison των The Doors.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ήθελε ο Jagger να πάρει κάποια σοφία από τον Morrison.

Ο τραγουδιστής των Doors είχε αποκτήσει μία φήμη για την ανεξέλεγκτη παρουσία του στη σκηνή, δεσμευόμενος πλήρως στην εικόνα του rockstar – είχε μάλιστα συλληφθεί πάνω στη σκηνή επειδή φέρεται να υποκίνησε ταραχές. Οι χαοτικές του επιδόσεις πάνω στη σκηνή είχαν τραβήξει την προσοχή του κοινού, και ο Jagger ήθελε να μάθει πώς το έκανε.

Jim Morrison
CBS Photo Archive/Getty Images

Το καλοκαίρι του 1968, περίπου μισό χρόνο πριν το «Beggars Banquet» βγει στα δισκοπωλεία, ο Mick Jagger έκανε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ για να δει τους The Doors ζωντανά.

Πριν από την εμφάνισή τους, επισκέφθηκε απροειδοποίητα τον Jim Morrison για να τον ρωτήσει για τις τεχνικέ του. Το προσωπικό του γραφείου του The Doors ήταν, όπως ήταν αναμενόμενο, σε κατάσταση σοκ όταν ο τραγουδιστής των Rolling Stones εμφανίστηκε στην πόρτα τους.

«Το γραφείο τηλεφώνησε. Ήταν σε πανικό. “Ο Jagger είναι εδώ! Έρχεται απέναντι από τον δρόμο!”», θυμάται η January Jansen στο βιβλίο «Jim Morrison: Life, Death, Legend» του Stephen Davis.

Αλλά ο Morrison αντέδρασε πολύ πιο ψύχραιμα, απαντώντας απλά: «Δεν πειράζει».

Οι δύο τραγουδιστές στη συνέχεια συναντήθηκαν στο δωμάτιο του μοτέλ όπου έμενε ο Jagger, όπου συζήτησαν τα πάντα γύρω από τις εμφανίσεις.

«Μίλησαν για τον χορό στη σκηνή. Mick είπε ότι ντρεπόταν για τον χορό του. Είπε ότι το μόνο πράγμα που δεν μπορούσε να κάνει ήταν να χορεύει», αποκάλυψε η Jansen στον Frank Lisciandro.

Ο Jim Morrison δεν έβρισκε απαραίτητα ελκυστική την ιδέα του χορού, όπως φαίνεται, αλλά είχε κάποιες συμβουλές να δώσει στον Mick Jagger για να ανταποκριθεί σε αυτές τις μεγάλες συναυλίες.

«Ο Jim είπε στον Mick: “Αν πέσεις, φίλε, πρέπει πραγματικά να πέσεις”», είπε η Jansen, εννοώντας ότι πρέπει να δεσμευτείς απόλυτα στην εμφάνισή σου, να αφεθείς στον ενθουσιασμό και την υπερβολή που απαιτούν αυτές οι τεράστιες συναυλίες.

Ήταν κάτι που ο Jim Morrison είχε σίγουρα κάνει με τους The Doors – για καλό ή για κακό – και ήταν μία υπενθύμιση που ο Mick Jagger χρειαζόταν εκείνη τη στιγμή.

Το «Beggars Banquet» κυκλοφόρησε το χειμώνα της ίδιας χρονιάς, αλλά το συγκρότημα δεν έκανε περιοδεία για το άλμπουμ μέχρι το φθινόπωρο του 1969.

Ο Jagger ακολούθησε τη συμβουλή του Morrison και προχώρησε με αυτοπεποίθηση. Παρά τα δύο χρόνια που είχαν περάσει μακριά από τις εμφανίσεις, οι Rolling Stones πήραν το δίσκο και περιόδευσαν στις ΗΠΑ, παίζοντας σε τεράστια γήπεδα και ο Mick Jagger αφέθηκε πραγματικά ελεύθερος στη σκηνή.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News