Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024, 9:17
Οικονομία

«Μετωπική» τραπεζών – κυβέρνησης με αφορμή τις χαμηλές ταχύτητες σε ρυθμίσεις και χορηγήσεις δανείων

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται το υπουργείο Οικονομικών με τις τράπεζες, αφού χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν φαίνεται να έφερε αποτελέσματα και θα επιχειρηθεί και νέα προσέγγιση στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού. Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτρα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μίας μορφής επιβράβευση για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Το θέμα αυτό κρίνεται αρκετά σοβαρό από το οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι έρχονται και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ που αναπόφευκτα θα επιβαρύνουν σημαντικά τους δανειολήπτες και μάλιστα σε επίπεδα πρωτόγνωρα.

Όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης των δανειοληπτών και κατά συνέπεια η κυβερνητική προτροπή προς τις τράπεζες είναι να αναλάβουν οι ίδιες, κάτι που ωστόσο για την ώρα συναντά την άρνηση των διοικήσεων των τραπεζών.

Η δυσαρέσκεια του υπουργείου Οικονομικών δεν μένει μόνο σε αυτό θέμα, αλλά εκτείνεται σε μία σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τα επιτόκια καταθέσεων, τις υπερβολικές χρεώσεις και βέβαια το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζών, παραμένει η απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια και να προχωρήσουν σε γενικευμένες ρυθμίσεις δανείων κάνοντας χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, πριν από την συνάντησή τους με τους τραπεζίτες, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά, ανέφερε ότι «υπάρχει ζήτημα πιστωτικής επέκτασης, υπάρχει ζήτημα λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, υπάρχει ζήτημα διμερών ρυθμίσεων, υπάρχει ζήτημα τιμολογιακής πολιτικής στις καταθέσεις, υπάρχει ζήτημα τιμολογιακής πολιτικής στις προμήθειες και υπάρχει και το ζήτημα της αύξησης του κόστους δανεισμού των πολιτών υφιστάμενων και νέων, όλα αυτά συζητούνται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη βάση αυτών που επιτρέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αυτών που ρεαλιστικά μπορούμε να υλοποιήσουμε με δεδομένο των υφιστάμενο ή προσδοκώμενο δημοσιονομικό χώρο».

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο στήριξης των συνεπών δανειοληπτών ο υπουργός Οικονομικών τόνισε «Δεν θα πάρετε απάντηση γιατί δεν υπάρχει απάντηση αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει απάντηση γιατί πρέπει να συνεκτιμηθούν όλα αυτά που λέμε και εν πάση περιπτώσει με τι δημοσιονομικό κόστος; Που είναι ο δημοσιονομικός χώρος; Δεν μπορούμε συνεπώς εκ προοιμίου να λέμε ότι θα υλοποιήσουμε ένα μέτρο όταν τώρα ξεκινάμε ή έχουμε ξεκινήσει πρόσφατα τις συζητήσεις».

Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την στάση των τραπεζών, μέχρι στιγμής τουλάχιστον και ζητούν αποτελέσματα και μάλιστα σύντομα.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News