Κυριακή 19 Μάιος 2024, 14:13
Κόσμος

Λωρίδα της Γάζας: Ράφα ώρα μηδέν – Επιμένει το Ισραήλ για χερσαία επιχείρηση παρά τις διεθνείς αντιδράσεις


Δραματικές είναι οι στιγμές οι εκτυλίσσονται στη Ράφα, νότια της Λωρίδας της Γάζας, με το Ισραήλ να είναι έτοιμο για μια χερσαία επιχείρηση και τη διεθνή κοινότητα να προσπαθεί να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ είναι αμετακίνητο και αποφάσισε ομόφωνα να συνεχιστεί η επιχείρηση στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας την ώρα που χιλιάδες άμαχοι έχουν αρχίσει να την εγκαταλείπουν.

«Oμόφωνα αποφάσισε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα, για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς ώστε να πετύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επιμένει για διαπραγματεύσεις το Κατάρ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης (07.05.2024) πως θα στείλει εντός της ημέρας αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου προκειμένου να συνεχιστούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η αντιπροσωπεία του Κατάρ θα μεταβεί το πρωί (…) στην Αίγυπτο για να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο μέρη (…) με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων και ομήρων», ανέφερε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Εμιράτου, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι.

Οι ΗΠΑ «εξετάζουν» τη συμφωνία της Χαμάς σε πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε πως «εξετάζει» τη συμφωνία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε πρόταση των μεσολαβητών στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Επί του παρόντος εξετάζουμε αυτή την απάντηση. Και συζητάμε με τους συμμάχους μας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, σε δημοσιογράφους χθες Δευτέρα.

Απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ερωτηθείς σε τι ακριβώς συμφώνησε η Χαμάς. Δήλωσε πως δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για αυτό.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι απολύτως η καλύτερη έκβαση όχι μόνο για τους ομήρους, αλλά και για τον παλαιστινιακό λαό. Και δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για αυτή την έκβαση», πρόσθεσε ο κ. Κέρμπι.

Πέντε νεκροί στη Ράφα από Ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Την ίδια ώρα Χαμάς και Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά… Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ έκανε γνωστό πως εκτόξευσε ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς την κατεύθυνση του Ισραήλ.

“Στοχεύσαμε με ομοβροντία ρουκετών την (πόλη) Σντερότ, το (κιμπούτς) Νιρ Αμ και άλλους οικισμούς στην περίμετρο της Γάζας”, μια ζώνη του Ισραήλ που βρίσκεται γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση σε μια ανακοίνωση. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι σειρήνες ήχησαν στις ζώνες γύρω από τη λωρίδα της Γάζας.

Από την άλλη Ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου το Ισραήλ έχει διαμηνύσει πως θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες νοσοκομείο στην πόλη.

Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, το οποίο βρίσκεται στη Ράφα, έκανε γνωστό πως διακομίστηκαν σ’ αυτό «πέντε μάρτυρες και πολλοί τραυματίες» έπειτα από σειρά νυχτερινών βομβαρδισμών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, η Ράφα συνεχίζει να είναι θέατρο εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών.

 

 



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News