Παρασκευή 28 Ιούνιος 2024, 12:35
Sports

Λιονέλ Μέσι: Ο άνθρωπος που ανέβηκε στο ποδοσφαιρικό Έβερεστ


Ο Λιονέλ Μέσι γίνεται 37 χρονών, με τον Αργεντινό super star να έχει καταφέρει να… τερματίσει το ποδόσφαιρο, με όλα τα ρεκόρ που έχει «σπάσει» και τους τίτλους που μετρά σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Στις 24/06/1987 στο Ροσάριο της Αργεντινής, μια εργατική πόλη στα βορειοανατολικά της χώρας γεννιέται ο Λιονέλ Μέσι.

Ο γιός του Χόρχε Οράσιο Μέσι και της Σέλια Μαρία Κουτσιτίνι, έχει δύο μεγαλύτερους αδερφούς και μια μικρότερη αδερφή, με κανένα να μην μπορεί να σκεφτεί τι θα μπορούσε αυτό το παιδί να καταφέρει στη ζωή του.

Όπως κάθε οικογένεια στην Αργεντινή, έτσι και σε αυτή του Μέσι το ποδόσφαιρο ήταν από τις βασικές ασχολίες, με τα μέλη στο σπιτικό να τρέφουν ιδιαίτερη αδυναμία για την «στρογγυλή θεά».

Ο Λιονέλ Μέσι από μικρός έδειξε ότι κατέχει ένα σπάνιο ταλέντο, με την Νιούελς Ολντ Μπόις, την μεγάλη ομάδα του Ροσάριο να τον εντάσσει στο δυναμικό της.

To σοβαρό πρόβλημα υγείας και η Μπαρτσελόνα

Ωστόσο ο «Λίο» στα 10 του χρόνια είχε ύψος μόλις 1,11 μέτρα.

Μετά από εξετάσεις ανακαλύφθηκε ότι έχει ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού του.

Ένα πρόβλημα το οποίο θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην καριέρα του Μέσι, καθώς ο ίδιος θα έφτανε μέχρι και το 1,50 μέτρο και επί της ουσίας δεν θα είχε τη δυνατότητα να παίξει ποδόσφαιρο σε ψηλό επίπεδο.

Παράλληλα η-φτωχή-οικογένεια του Μέσι δεν μπορούσε να αγοράσει τη θεραπεία που χρειαζόταν προκειμένου ο «La Pulga» να ξεπεραστεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, με τα πράγματα να είναι αρκετά δύσκολα.

Στο σημείο αυτό θα εμφανιστεί η Μπαρτσελόνα, η οποία θα αποτελέσει την ελπίδα του Μέσι για να έχει μια φυσιολογική ανάπτυξη και παράλληλα θα του προσφέρει ένα περιβάλλον ικανό να του διασφαλίσει ένα λαμπρό ποδοσφαιρικό μέλλον.

Στα 13 του χρόνια ο Μέσι θα μπει στο αεροπλάνο και θα κάνει ένα ταξίδι δίχως επιστροφή για την Ευρώπη, προκειμένου να ενταχθεί στα τμήματα υποδομών των «μπλαουγκράνα».

Η συνέχεια λίγο πολύ είναι γνωστή, με τον «Λίο» να διαπρέπει και σταδιακά να αγωνίζεται στην ανδρική ομάδα των Καταλανών.

Ο Μέσι θα φτάσει μέχρι το 1,70 ύψος και θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του συλλόγου.

778 συμμετοχές, 672 γκολ και 303 ασίστ. 4 Champions League, 10 πρωταθλήματα Ισπανίας, 7 Κύπελλα, τρία Παγκόσμια Κύπελλα συλλόγων, 3 Super Cup Ευρώπης, 8 Super Cup Ισπανίας και εκατοντάδες στιγμές μαγείας θα είναι ο απολογισμός του στο διάστημα 2005 – 2021.

Παράλληλα θα κατακτήσει έξι χρυσές μπάλες και θα γιγαντώσει την Μπαρτσελόνα, η οποία βρήκε λίρα χρυσού στο πρόσωπο του ίδιου, με το διαζύγιο των δυο πλευρών το καλοκαίρι του 2021 να είναι κάτι παραπάνω από οδυνηρό.

Άλλωστε η σχέση Μέσι – Μπαρτσελόνα ήταν κάτι σαν παραμύθι. Ένα μικρό παιδί από την Αργεντινή που οι «μπλαουγκράνα» έσωσαν από ένα τεράστιο πρόβλημα, με τον ίδιο να αποζημιώνει τον σύλλογο για την ευκαιρία και την πίστη που έδειξε προς το πρόσωπο του.

Η ζωή εκτός Βαρκελώνης

Το οικονομικό τέλμα στο οποίο είχε περάσει ο σύλλογος της Βαρκελώνης είχε ως αποτέλεσμα ο Μέσι να μη μπορεί να υπογράψει νέο συμβόλαιο με τον σύλλογο, με τον ίδιο να αναγκάζεται να αποχωρήσει ως ελεύθερος από την ομάδα.

Μια εξέλιξη που σόκαρε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με τον Μέσι για πρώτη φορά στην καριέρα του να αναγκάζεται να αποχωρήσει από το «Camp Nou» και να ψάξει τη νέα ποδοσφαιρική του στέγη.

Μια στέγη που βρήκε στο Παρίσι και την Παρί Σεν Ζερμέν, ομάδα στην οποία αγωνίζονταν οι καλοί του φίλοι Νεϊμάρ και Άνχελ Ντι Μαρία. Παράλληλα εκεί θα βρει και τον άλλοτε «εχθρό» του στην Ρεάλ Μαδρίτης Σέρχιο Ράμος.

Στην πόλη του φωτός ο Μέσι θα κάνει περισσότερο συντήρηση των δυνάμεων του για το Μουντιάλ του 2022, με την παρουσία του να μοιάζει περισσότερο με αγγαρεία, καθώς στην πραγματικότητα ο Μέσι ουδέποτε ήθελε να φύγει από την Μπαρτσελόνα και να φορέσει φανέλα άλλου συλλόγου.

Αφού η Μπάρτσα για τον ίδιο αποτέλεσε το σπίτι του, τον τόπο όπου λατρεύτηκε και δοξάστηκε όσο κανείς, που ο ίδιος κατάφερε και έκανε το όνειρο του πραγματικότητα.

Κάπως έτσι μετά από δυο χρόνια ο Μέσι θα αποχωρήσει από την Παρί Σεν Ζερμέν, σε ένα πέρασα που απλά θα μείνει στην ιστορία ως ο αποχαιρετιστήριος χορός του ίδιου στα γήπεδα της Ευρώπης.

Το δύσκολο κεφάλαιο Εθνικής Αργεντινής

Σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα, τα πράγματα στην Εθνική Αργεντινής δεν ήταν το ίδιο καλά.

Και αυτό διότι σε μια χώρα που δοξάστηκε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος αποτέλεσε το Α και το Ω στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, το βάρος για τον Μέσι ήταν τεράστιο.

Πολλές φορές η σύγκριση του Μέσι με τον Μαραντόνα, είχε ως αποτέλεσμα ο «Λίο» να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και οι ακραίες απαιτήσεις προς το πρόσωπο του, να τον διαλύσουν.

Άλλωστε ο Μέσι μεγάλωσε και καλλιεργήθηκε ως το βασικό γρανάζι στην μηχανή της Μπαρτσελόνα, ωστόσο καθυστέρησε πολύ-κυρίως λόγω χαρακτήρα-να αναλάβει καθήκοντα αρχηγού και ηγέτη σε ότι αφορούσε έξω αγωνιστικά θέματα.

Με αυτό τον τρόπο ο χαμένος τελικός το 2014 στο Μουντιάλ, οι δυο συνεχόμενες αποτυχίες σε τελικό Copa America το 2015 και το 16, σε συνδυασμό με την τεράστια κριτική, ήταν οι λόγοι που ο ίδιος αποσύρθηκε προσωρινά από την Εθνική ομάδα.

Μια απόφαση που μετά από τεράστιες πιέσεις και δείγματα λατρείας προς τον ίδιο, είχαν ως αποτέλεσμα ο Μέσι να επιστρέψει στην «αλμπισελέστε».

 

 

Ωστόσο η ποδοσφαιρική δικαίωση για τον Μέσι αν και καθυστέρησε αισθητά, ήρθε.

Στο Copa America του 2020 που έγινε στην Βραζιλία-εκεί που ο ίδιος ως αρχηγός έχασε τον τελικό του Μουντιάλ-θα καταφέρει να κόψει τον ομφάλιο ρόλο με τις αποτυχίες και να κερδίσει τον πρώτο του τίτλο με την Εθνική Αργεντινής.

Η «αλπισελέστε» θα κερδίσει την Βραζιλία 1-0 και θα κατακτήσει το πρώτο της τρόπαιο με τον Μέσι στο ρόστερ της.

Λίγους μήνες αργότερα στο Μουντιάλ του 2022 στα γήπεδα του Κατάρ, απέναντι σε όλα τα προγνωστικά, ενάντια στην φανταχτερή Γαλλία του ανίκητου Εμπαπέ, η Αργεντινή θα στεφθεί Παγκόσμια πρωταθλήτρια, ο Μέσι θα ντυθεί Μαραντόνα και πλέον μια για πάντα θα απομακρύνει οποιαδήποτε σύγκριση με τον Ντιέγκο, αφού κατάφερε και αυτός να πιάσει στα χέρια του το άγιο δισκοπότηρο του ποδοσφαίρου.

Έχοντας κατακτήσει τον μοναδικό τίτλο που του έλειπε, ο Μέσι με μια αμύθητη καριέρα πίσω του, με δεκάδες «σπασμένα» ρεκόρ, πήρε την απόφαση πως ήρθε η ώρα να δώσει χώρο στους επόμενους.

Γεμάτος πλέον και με λίγα καλά ποδοσφαιρικά χρόνια να του έχουν απομείνει, ο «Λίο» αποδέχτηκε το κάλεσμα του Ντέιβιντ Μπέκαμ και έφυγε από την Ευρώπη, προκειμένου να παίξει στο πρωτάθλημα του MLS και την Ίντερ Μαϊάμι.

Ένας σύλλογος με έτος ίδρυσης το 2018 που μέχρι την έλευση του «La Pulga» επί της ουσίας δεν είχε το παραμικρό ενδιαφέρον.

Ωστόσο στην πολιτεία της Φλόριντα ο Μέσι μαζί με την οικογένεια του θα απολαύσουν τους καρπούς στην παραμυθένια καριέρα του ίδιου, μακριά από την πίεση και τις απαιτήσεις της Ευρώπης, σε ένα περιβάλλον αρκετά πιο χαλαρό, στο οποίο ο Αργεντινός πλέον βλέπει περισσότερο το ποδόσφαιρο σαν γιορτή.

Με τις ανέσεις και όλα όσα του προσφέρει η Αμερική, ο «Λίο» θα ζήσει τις λιγοστές ποδοσφαιρικές στιγμές που του έχουν απομείνει πιο ήσυχος από ποτέ.

 

Άλλωστε μετά τα όσα έχει προσφέρει ο ίδιος στο ποδόσφαιρο, ήρθε η στιγμή το ίδιο το άθλημα να του προσφέρει λίγη από την χαρά και τη μαγεία που είχε, όσο εκείνος ήταν ακόμα πολύ μικρός και έπαιζε με φίλους και συγγενείς στο Ροσάριο.

Ένας παίκτης με οκτώ χρυσές μπάλες, αριθμό ρεκόρ, έχοντας κερδίσει στην καριέρα του 43 τρόπαια-περισσότερα από κάθε άλλο στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο πληρέστερος ποδοσφαιριστής που έχει εμφανιστεί ποτέ, έχοντας ικανότητα στο να σκοράρει, ντριμπλάρει, δώσει ασίστ, να παίζει με την ίδια ευκολία ως επιθετικός, ως εξτρέμ, ως δημιουργός.

Ένας άνθρωπος που κατάφερε να κάνει εκατομμύρια άτομα από όλο τον πλανήτη να τον λατρέψουν, να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο και να απολαύσουν ένα αθλητή που πέρασε στην αιωνιότητα.

Άλλωστε η μέρα που ο ίδιος θα αποφασίσει πως ήρθε η ώρα να αποσυρθεί από τα γήπεδα, θα σημαίνει το τέλος μιας εποχής, η οποία θα είναι δύσκολο για όσους δεν την έζησαν, να συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά συνέβη και πόσο όμορφο ήταν να παρακολουθούν τον Μέσι να παίζει ποδόσφαιρο ζωντανά.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News