Κυριακή 30 Ιούνιος 2024, 10:30
Ελλάδα

Λέρος: Απόφαση να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της εκδήλωσης φαινομένων λειψυδρίας, κηρύχθηκε η Λέρος, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το αίτημα είχε καταθέσει ο δήμαρχος του νησιού Τιμόθεος Κωττάκης, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες του κατεπείγοντος, ώστε να αποδεσμευθούν οι πόροι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για να μεταφερθεί νερό με υδροφόρα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού το συντομότερο δυνατό.

Η απόφαση από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

Στην απόφαση, που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, αναφέρεται:

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέρου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 25 Ιουλίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Καταγγελία πως «δεν είχε προχωρήσει η συντήρηση των Μονάδων Αφαλάτωσης»

Σημειώνεται ότι η δημοτική αρχή Λέρου επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση στην προηγούμενη δημοτική αρχή, καταγγέλλοντας ότι δεν προχώρησε σε συντήρηση των Μονάδων Αφαλάτωσης.

«Να φέρουμε στο νησί νερό με υδροφόρες»

«Δεν υπήρχε πρόβλεψη τα προηγούμενα χρόνια για συντήρηση. Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα για τη συντήρηση των μονάδων αφαλατώσεων», σημείωσε (Real Voice των Δωδεκανήσων) ο δήμαρχος του νησιού.

«Την Παρασκευή έστειλα επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς. Και ο πιο αρμόδιος είναι ο κ. Κικίλιας, ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να φέρουμε στο νησί νερό με υδροφόρες. Αυτό γίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό. Πρωτίστως είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το πολεμικό πλοίο μπορεί να μεταφέρει νερό όπως κάνει σε νησιά που έχουν διαρκώς πρόβλημα», συμπλήρωσε.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News