Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024, 13:52
Οικονομία

Λεφτά δεν υπάρχουν… Αισθητή μείωση στα ταξίδια στο εξωτερικό


Η ακρίβεια «τρώει» και τα ταξίδια. Το 2024, ειδικά μετά την περίοδο του Πάσχα, τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό καταγράφουν πτώση 25% σε σχέση με το 2023. Αυτό κάνει γνωστό (ΑΠΕ) ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τουριστικών γραφείων Ελλάδας, Fedhatta, Λύσανδρος Τσιλίδης, εξηγώντας πως είναι απόρροια της κακής οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών.

«Ο Έλληνας βιώνει την οικονομική κρίση και το κόστος ζωής έχει αντίκτυπο στα ταξίδια του εντός και εκτός συνόρων», υπογραμμίζει ο κ. Τσιλίδης.

Κεντρική Ευρώπη ή νότια Μεσόγειος

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), μετά τα χαμηλά επίπεδα του 2020 και του 2021, ο εξερχόμενος τουρισμός από Ελλάδα, το 2023, εμφάνισε μεν ανάκαμψη με συνολικά 6,2 εκατομμύρια αναχωρήσεις, 34,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και 2,4 δισ. ευρώ δαπάνες όμως δεν έφτασε στα επίπεδα προ πανδημίας με την ακρίβεια να είναι ο «νούμερο ένα» παράγοντας για τη συγκράτηση που παρατηρείται.

Η Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη (ΜΚΔ), αυξήθηκε κατά 12%. Σε αυτό συνέβαλε η αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης προς τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ

Αναφορικά με τους προορισμούς που επιλέγουν οι Έλληνες, είναι οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, η νότια Μεσόγειος, και συγκεκριμένα, η Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο και Εμιράτα.

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί

Όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό, πάντα σύμφωνα με τον ΙΝΣΕΤΕ, τονίζεται ότι οι Έλληνες κατέγραψαν κατά μέσο όρο 5,6 διανυκτερεύσεις στο εξωτερικό πέρυσι, οριακά μειωμένες έναντι των 5,7 διανυκτερεύσεων του 2019, ωστόσο η Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη (ΜΚΔ), αυξήθηκε κατά 12%, από 350 ευρώ το 2019 σε 393 ευρώ το 2023, αφού η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση (ΜΔΔ) εμφάνισε αναλογικά υψηλότερη αύξηση κατά 14%, από 61 ευρώ το 2019 σε 70 ευρώ το 2023. Στην αύξηση αναμφίβολα συνέβαλε και η αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης προς τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ (+4%, από 2,2 εκατ. το 2019 σε 2,3 εκατ. το 2023) που παραδοσιακά έχουν υψηλότερη δαπάνη.

Απαγορευτικό… απόπλου

Στο μεταξύ, άπιαστο όνειρο για τους πολλούς θα είναι φέτος και ένας νησιωτικός προορισμός, εντός των συνόρων. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του προέδρου συνδέσμου τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλη Βλατάκη, που υπογραμμίζει (MEGA) πως οι Κυκλάδες είναι απλησίαστες με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια να έχουν αυξηθεί έως 40%.

Αν στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προσθέσουμε, διαμονή, διατροφή και διασκέδαση και χωρίς σπατάλες μία τετραμελή οικογένεια θα χρειαστεί τουλάχιστον 2.500 ευρώ για διακοπές εφτά ημερών σε νησί. Δηλαδή περίπου τρεις κατώτατους μισθούς για μια εβδομάδα ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς.

Στα ύψη τα ακτοπλοϊκά

Καρεκλάκι ή ξαπλώστρα;

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω τα ελληνικά νοικοκυριά αναζητούν τρόπους για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις αλλά και να εξασφαλίσουν και λίγες ημέρες διακοπών μακριά από τα αστικά κέντρα ενώ επιπλέον «πονοκέφαλο» προκαλεί το γεγονός πως έχουν ανέβει στα ύψη και οι τιμές για ξαπλώστρες στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής.

Μια τετραμελής οικογένεια ένα μπάνιο θέλει σχεδόν 50 ευρώ τη φορά, τις καθημερινές γιατί το Σαββατοκύριακο οι τιμές ανεβαίνουν.

Oι τιμές για ξαπλώστρες

Οι ελεύθερες παραλίες είναι μία λύση για πολλές οικογένειες που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν την… ψάθα ή πηγαίνουν στις παραλίες με δικιές τους ομπρέλες και καρεκλάκια.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News