Κυριακή 19 Μάιος 2024, 11:42
Κόσμος

Κορονοϊός – Ιαπωνία: Αίρονται οι περισσότεροι περιορισμοί λόγω της μείωσης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον

Την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στο Τόκιο και 17 άλλους νομούς ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (16.3.2022) η Ιαπωνία, καθώς παρουσιάζει ύφεση και το κύμα κρουσμάτων που προκάλεσε η μετάλλαξη Όμικρον.

Η μετάλλαξη Όμικρον είχε οδηγήσει σε ποσοστά ρεκόρ λοιμώξεων στο Τόκιο αλλά και σε όλη την Ιαπωνία τον περιασμένο Φεβρουάριο και ήταν το πιο θανατηφόρο κύμα της πανδημίας μέχρι στιγμής. Σήμερα, ωστόσο, η Ιαπωνία ανακοίνωσε 10.221 νέα κρούσματα του κορονοϊού, δηλαδή έναν αριθμό που παρουσιάζει  μείωση 13,6% από αυτά που είχαν καταγραφεί μία εβδομάδα νωρίτερα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «περιορισμοί μιας μερικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης», όπως τους αποκαλούσε η κυβέρνηση, θα αρθούν από τις 21 Μαρτίου και η χώρα θα επανέλθει αργά στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.

Έπειτα από μια αργή αρχή, το πρόγραμμα χορήγησης ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 επιταχύνθηκε στην Ιαπωνία και περίπου το 71% του ευάλωτου ηλικιωμένου πληθυσμού έχει λάβει τώρα μια τρίτη δόση.

Οι λεγόμενοι περιορισμοί μιας μερικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ίσχυαν σε 18 από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας επικεντρώνονταν στον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων εστίασης και άλλων επιχειρήσεων.

Αξιωματούχοι στον δυτικό νομό της Οσάκα εξέταζαν να ζητήσουν παράταση των περιοριστικών μέτρων λόγω του υψηλού αριθμού νοσηλειών, αλλά εν τέλει αποφάσισαν να επιτρέψουν να εκπνεύσει η ισχύς τους. Τα μέτρα επιβάρυναν την οικονομία, ιδιαίτερα τον τομέα των υπηρεσιών.

«Θα υπάρξει κάποια ζήτηση υπηρεσιών αν αρθούν οι περιορισμοί καθώς τα νοικοκυριά έχουν αρκετές οικονομίες τώρα και επίσης αυτό συμπίπτει με τις ανοιξιάτικες διακοπές», δήλωσε ο Νταΐτζου Αόκι, επικεφαλής οικονομολόγος της Ιαπωνίας στο UBS SuMi TRUST Wealth Management.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι το τρέχον κύμα της παραλλαγής Όμικρον δεν έχει τελειώσει και ότι νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο οι περιορισμοί, που ίσχυσαν επανειλημμένως στη διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας, έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους στην δημόσια συμπεριφορά, δήλωσε ο Χιτόσι Οσιτάνι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου.

«Χρειάζεται να έχουμε μια διαφορετική στρατηγική για να καταστείλουμε την μετάδοση σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Οσιτάνι, κύριος σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. «Είναι ακόμη πρόωρο να συζητάμε ένα είδος στρατηγικής εξόδου από αυτόν τον ιό», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News