Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024, 16:18
Ελλάδα

Κικίλιας: Προσοχή τις επόμενες ημέρες – Επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση πυρκαγιών


Συνθήκες που θα ευνοούν την εκδήλωση και την γρήγορη εξάπλωση πυρκαγιών θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος σε έκτακτες δηλώσεις του κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Από αύριο και μέχρι το Σαββατοκύριακο ο χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιών θα είναι ένα βήμα πριν από το επίπεδο κόκκινου συναγερμού καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες η βλάστηση έχει ξεραθεί λόγω του προηγούμενου καύσωνα, το θερμόμετρο θα ανέβει ξανά ψηλά και κυρίως θα φυσούν ισχυρά μελτέμια» τόνισε υπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μιλάμε για το πιο επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση πυρκαγιών που μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Αυξημένες περιπολίες

«Οι καύσεις, οι θερμές εργασίες, το μπάρμπεκιου και ό, τι μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ένα σπινθήρα, ούτως ή άλλως απαγορεύονται ρητά από τον νόμο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Ειδικά αυτές τις μέρες όμως, όπως καταλαβαίνετε, μπορεί να καταλήξουν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα. Όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε εγρήγορση, με αυξημένες περιπολίες από επίγειες δυνάμεις αλλά και drones» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν μεγάλη προσοχή. «Καλώ όλους να επιδείξουν πολύ μεγάλη προσοχή για να μην κινδυνεύσουν δάση, περιουσίες και άνθρωποι από επιπόλαιες και εγκληματικές ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Ολόκληρη η δήλωση του Βασίλη Κικίλια:

«Την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του τετραημέρου καύσωνα, ξέσπασαν περίπου 200 πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα πριν επεκταθούν, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες πυροσβεστών και όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας.

Από αύριο και μέχρι το Σαββατοκύριακο, ο χάρτης επικινδυνότητας θα βρίσκεται ένα βήμα πριν από το επίπεδο κόκκινου συναγερμού, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες η βλάστηση έχει ξεραθεί λόγω του προηγούμενου καύσωνα, το θερμόμετρο θα ανέβει ξανά ψηλά και κυρίως θα φυσούν ισχυρά μελτέμια. Μιλάμε για το πιο επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση πυρκαγιών που μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Οι καύσεις, οι θερμές εργασίες, το μπάρμπεκιου και ό,τι μπορεί να προκαλέσει ακόμα και έναν σπινθήρα, ούτως ή άλλως απαγορεύονται ρητά από το νόμο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Ειδικά αυτές τις ημέρες, όμως, όπως καταλαβαίνετε μπορεί να καταλήξουν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα. Όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε εγρήγορση με αυξημένες περιπολίες από επίγειες δυνάμεις αλλά και drones. Καλώ όλους να επιδείξουν πολύ μεγάλη προσοχή για να μην κινδυνεύσουν δάση, περιουσίες και άνθρωποι από επιπόλαιες κι εγκληματικές ενέργειες».



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News