Παρασκευή 3 Μάιος 2024, 9:23
Οικονομία

Καύσιμα: Σε έντονο ράλι ανόδου οι τιμές της βενζίνης – Νέες αυξήσεις λόγω της ξαφνικής μείωσης της παραγωγής από τον OPEC+

Δύσκολες αναμένεται να είναι οι επόμενες ημέρες για τους καταναλωτές και ειδικά τους κατόχους των ΙΧ αυτοκινήτων, οι οποίοι μετά από μακρά περίοδο σχετικής ηρεμίας μάλλον θα δουν τις τιμές των καυσίμων να τραβούν ξανά την ανηφόρα.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι τα 2 ευρώ για την βενζίνη θα τα δούμε πολύ γρήγορα και μάλλον πριν από το Πάσχα για έναν μεγάλο αριθμό πρατηρίων καυσίμων, πρωτίστως στην Περιφέρεια και επιπροσθέτως στην Αττική.

Το ανοδικό momentum στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου που είχαν ως αποτέλεσμα η τιμή του Brent να ενισχυθεί μέσα σε μία εβδομάδα κατά 10 δολάρια το βαρέλι, έρχεται να ενισχύσει και η απόφαση του OPEC για νέα μείωση και μάλιστα αιφνιδιαστική της παραγωγής πετρελαίου.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι οι σχέσεις ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε οριακό σημείο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις και τη επόμενη ημέρα.

Η αντίδραση των ΗΠΑ, στην μείωση της παραγωγής, ήταν και άμεση και δεικτική. Τις χαρακτήρισε αιφνιδιαστικές και μη σκόπιμες.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι περικοπές είναι σκόπιμες αυτή τη στιγμή, δεδομένης της αβεβαιότητας της αγοράς – και το έχουμε καταστήσει σαφές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Έτσι λοιπόν βρισκόμαστε εν αναμονή των αποφάσεων και των δράσεων που θα αναληφθούν από τις ΗΠΑ.

Οι περικοπές επιπλέον 1,16 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως αποσκοπούν στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς και θεωρήθηκαν από ορισμένους αναλυτές ότι θα βοηθήσουν τις τιμές του αργού πετρελαίου να επεκτείνουν το ράλι τους από τα χαμηλά 15 μηνών που είχαν αγγίξει στα μέσα Μαρτίου. Οι παραγωγοί είχαν ήδη συμφωνήσει σε περικοπές 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Με τις δεσμεύσεις αυτές, ο συνολικός όγκος των περικοπών από τον ΟΠΕΚ+, ανέρχεται σε 3,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, που αντιστοιχούν στο 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι το γεγονός της ανόδου των τιμών διεθνώς σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει, λόγω του Πάσχα, θα φέρει σημαντικές ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων και ειδικά της βενζίνης. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι, αν δεν συμβεί κάτι σημαντικό, τότε οι τιμές που θα επικρατήσουν αγορά και ειδικά στην Περιφέρεια, θα είναι πάνω από 2 ευρώ για την περίοδο του Πάσχα.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή της βενζίνης σε μέσα επίπεδα σημείωσε άνοδο την εβδομάδα που μας πέρασε και διαμορφώθηκε στα 1,912 ευρώ το λίτρο από 1,897 που είχε 7 ημέρες πριν.

Αναφορικά με το Diesel κίνησης η τιμή του, σε μέσα επίπεδα, έστω και οριακά κατέγραψε μικρές απώλειες και διαμορφώνεται στα 1,660 ευρώ από 1,669 μία εβδομάδα πριν.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News