Τετάρτη 1 Μάιος 2024, 17:57
Ελλάδα

Κακοκαιρία απειλεί ξανά τη Θεσσαλία – Αγωνία μετά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων


Στο «μάτι» της κακοκαιρίας που θα ξεσπάσει στη χώρα αύριο (19/4) θα βρεθεί η πολύπαθη Θεσσαλία, η οποία κινδυνεύει για ακόμη μια φορά με πλημμύρες.

Σήμερα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για ισχυρό αλλά σύντομο «κύμα» κακοκαιρίας, εξαιτίας της ταχείας διέλευσης ενός αποκομμένου βαρομετρικού χαμηλού από τη χώρα μας.

Προσοχή στη Θεσσαλία – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Τα κυριότερα στοιχεία της κακοκαιρίας, που θα κρατήσει μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, θα είναι οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες και οι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο, αλλά και η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, έως και 10℃.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας στάθηκε ιδιαίτερα στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα τη Λάρισα και τη Μαγνησία, όπου σε λιγότερο από είκοσι ώρες αναμένεται να πέσει νερό… τριών μηνών.

«Προσοχή σε Θεσσαλία. Στη Λάρισα και τη Μαγνησία η πρόγνωσή μας δίνει σήμα για μεγάλη ποσότητα νερού. Αναμένεται σε λιγότερο από είκοσι ώρες να πέσει το νερό που πέφτει σε τρεις μήνες», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα.

Μεγάλα ύψη νερού

Νέα προειδοποίηση για την κακοκαιρία – «εξπρές» έκανε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ακόμη, μεγάλα ύψη νερού αναμένονται στη Θράκη αλλά και στα Δωδεκάνησα, όπως έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα.

«Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται το συνολικό ύψος βροχής που θα αφήσει πίσω της η κακοκαιρία που αναμένουμε σύμφωνα με τα προγνωστικά μας συστήματα», ανέφερε.

Συγκεκριμένα, βροχές και καταιγίδες αναμένονται από αύριο το πρωί (19/04) στα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά έως το βράδυ θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Από το πρωί του Σαββάτου (20/04), η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» κυρίως στα βορειοανατολικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ από το μεσημέρι, τα φαινόμενα της κακοκαιρίας θα περιορισθούν στη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.

Οι βροχές και οι καταιγίδες στα δυτικά και το Ιόνιο αύριο το μεσημέρι και απόγευμα, καθώς και στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο από αύριο το βράδυ έως το πρωί του Σαββάτου, θα είναι κατά τόπους ισχυρές και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κυριότερα στοιχεία της κακοκαιρίας που θα επικρατήσει στη χώρα από αύριο το πρωί έως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/4 θα είναι οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες και οι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, βροχές και καταιγίδες αναμένονται από αύριο το πρωί στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά έως το βράδυ θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 20/4 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βορειοανατολικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη, ενώ από το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Θράκη και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, σύμφωνα με το οποίο:

Την Παρασκευή (19-04-24) βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20-04-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (19-04-24)

α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, σε περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Οι δέκα περιοχές που θα βρέξει με μεγάλη ένταση

«Θα έχουμε μια σημαντική κακοκαιρία. Μια κακοκαιρία πανελλαδικής εμβέλειας που θα επηρεάσει τα Επτάνησα, τα ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, την Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου. Θα σταθώ όμως σε συγκεκριμένα τμήματα. Θα σταθώ στις περιοχές στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα», σημειώνει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σ’ αυτές της περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν και ένταση και διάρκεια. Θα συνοδεύονται από ισχυρές καταιγίδες και ανέμους και πιθανότατα να έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο. Φαίνεται ότι εκεί θα χτυπήσει περισσότερο η κακοκαιρία», συμπληρώνει ο μετεωρολόγος.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News