Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024, 18:26
Ελλάδα

Καιρός: Έρχεται το «κιράζ μελτέμ» – Τι είναι και γιατί φέρνει αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές


Άγριες διαθέσεις θα έχει καιρός στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, καθώς το θερμόμετρο θα ανέβει αρκετά. Ωστόσο, το μελτέμι που θα φυσά θα μας βοηθήσει να αντέξουμε τη ζέστη.

Συγκεκριμένα, το «κιράζ μελτέμ» ή αλλιώς το μελτέμι του κερασιού θα κρατήσει τη θερμοκρασία σε υποφερτά επίπεδα, αφού θα απομακρύνει την αφρικανική σκόνη και θα κρατήσει. Βέβαια, την ίδια ώρα θα αυξήσει τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές.

Οι Τούρκοι ασχολήθηκαν με την επίδραση του ανέμου στη γεωργική παραγωγή και γι’ αυτό τον λόγο το μελτέμι πήρε ονομασίες σχετικές με την παραγωγή φρούτων

Ο Θεόδωρος Κολυδάς, διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο φαινόμενο.

Όπως εξήγησε: «Οι Τούρκοι ως λαός ασχολήθηκαν περισσότερο με την επίδραση του ανέμου στη γεωργική παραγωγή και γι’ αυτό τον λόγο το μελτέμι πήρε ονομασίες σχετικές με την παραγωγή φρούτων, όπως αρχικά το «κιράζ μελτέμ» (κερασιού), αργότερα το «καβούν μελτέμ» (πεπονιού) και τέλος το «ουζούμ μελτέμ» (σταφυλιού) στα τέλη Αυγούστου, όταν αρχίζει να ετοιμάζεται η παραγωγή του σταφυλιού.

Στο βίντεο διακρίνεται η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού στη χώρα μας , ενάντια στις «επιθέσεις» των θερμών μαζών τόσο από τις ακτές της Αφρικής , όσο και από τα βάθη της Ανατολίας (κιράζ μελτέμ)».

Η ανάρτηση του κ. Κολυδά

 Ακραίες συνθήκες εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών

Το Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr επισημαίνει ότι από αύριο (18/6) μέχρι την Παρασκευή (21/6) οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική επιδείνωση.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (6-7 Μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και αυξάνουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες από αύριο, Τρίτη 18 Ιουνίου, έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 21 Ιουνίου αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού «Hot – Dry – Windy».

Ειδικότερα, αύριο σε Αττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, νότια Σάμο και νότια Κρήτη αναμένεται πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία. Υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία (τοπικά) και Λήμνο (τοπικά).

Για την Τετάρτη αναμένεται πολύ υψηλό δυναμικό σε Αττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Λακωνία, Χίο, Σάμο και νότια Κρήτη. Υψηλό και τοπικά πολύ υψηλό δυναμικό αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Κυκλάδες και Λέσβο. Τοπικά υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι πυροεπαγωγικές (αυτοκαθοδηγούμενες) με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Ηλεία και Μεσσηνία.





πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News