Τετάρτη 15 Μάιος 2024, 19:55
Culture

Και όμως υπάρχει Σύλλογος Πατρινών «Κωστής Παλαμάς» στη Νέα Υόρκη:«Ο ελληνισμός είναι πυρηνική ενέργεια»

Ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων Πάνος Παπαδόπουλος Σερέτης αναπολεί τη συμμετοχή του στο Πατρινό Καρναβάλι και τις παραστάσεις σε Αρχαίο Ωδείο και Δημοτικό Θέατρο

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤH

[email protected]

Αφού επισκεφθήκαμε τη Νέα Υόρκη δεν θα μπορούσαμε να μην περάσουμε και από τα γραφεία του Συλλόγου Πατρινών «Κωστής Παλαμάς». Ναι, υπάρχει Σύλλογος στη Νέα Υόρκη με πατρινούς και μάλιστα με πολλά ενεργά μέλη. Έχουν έντονη παρουσία και στα κοινωνικά δίκτυα και πραγματοποιούν συνεχώς δράσεις που  αφορούν την Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Εκεί συναντήσαμε τον υπεύθυνο πολιτιστικών θεμάτων Πάνο Παπαδόπουλο Σερέτη, ο οποίος μας υποδέχτηκε με μια μεγάλη αγκαλιά και τεράστια προσμονή. Μάλιστα δεν μας άφηνε να φύγουμε αν δε μας έκανε το τραπέζι. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ο Σύλλογος είναι πολύ ενεργός και δραστηριοποιείται, με σύμπραξη νέων και έμπειρων προσώπων, προκειμένου να ανακτήσει τον ρόλο και τον χώρο του, στα δρώμενα της οργανωμένης ομογένειας.

Πως πρόεκυψε η δημιουργία του Συλλόγου;

Το προτελευταίο κύμα μεταναστών από την Ελλάδα ήταν στο τέλος της δεκαετίας του ‘70. Πολυάριθμοι φοιτητικοί σύλλογοι, με τον Σύνδεσμο Ελλήνων φοιτητών να έχει περισσότερα από 1.500 ενεργά μέλη και απλούς τοπικούς συλλόγους με πολλαπλά μέλη.  Ο Σύλλογος Πατρινών «Κωστής Παλαμάς» ιδρύθηκε το 1978 από Πατρινούς μετανάστες κάθε κοινωνικής τάξης και κάθε επαγγέλματος. Τα μέλη του συλλόγου τα περισσότερα χρόνια ξεπερνούσαν τα 500.

Υπάρχει ανταπόκριση από τους πατρινούς της Νέας Υόρκης; Ασχολούνται ενεργά με τις δράσεις;

Τα πρώτα χρόνια η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη. Ο Σύλλογος ξεκινούσε τη χρονιά με την κοπή της βασιλόπιτας, στη συνέχεια με την εορτή για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης και έπειτα με το μεγαλύτερο πάρτι της ομογένειας, με επίκεντρο το πασίγνωστο Πατρινό Καρναβάλι. Ήταν χρονιές που η συμμετοχή των ομογενών έφτανε και ξεπερνούσε τα 1.500 άτομα. Το υλικό που έχουμε από φωτογραφίες με τις στολές, τα μπουρμπούλια, το γλέντι και το κέφι που μοιραζόμαστε με την ομογένεια ήταν πραγματικά ένα μάθημα για το τι θα πει Πατρινός. Λόγω της επιδημίας η τελευταία Τσικνοπέμπτη και το τελευταίο πάρτι για το Πατρινό Καρναβάλι έγιναν το 2020 με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή με ομογενείς από όλα τα μέρη της  Ελλάδας και κάθε ηλικίας. Έχουμε κλείσει ραντεβού πάλι για του χρόνου σε ένα παν-ομογενειακό πάρτι με μπουρμπούλια, σερπαντίνες, σοκολατοπόλεμο, μουσική και χορό, συνεχίζοντας την παράδοση στην ομογένεια για τα τελευταία 43 χρόνια. Παράλληλα κατά τη διάρκεια του χρόνου είχαμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις με ποιητικές βραδιές και εκθέσεις ζωγραφικής. Επίσης κάναμε πολλές εκδρομές, και τελείωνε η χρονιά με τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Πάτρας Άγιο Ανδρέα. 

Θα θέλατε να υπάρξει μια περαιτέρω ανάπτυξη και σύνδεση με την Πάτρα; Τι μορφή ανάπτυξης θα θέλατε να είναι αυτή;

Φυσικά. Στο παρελθόν είχαμε τέτοιες επαφές. Θυμάμαι το καθιερωμένο για ένα διάστημα τριήμερο παγκόσμιο συνέδριο Αχαιών στην Πάτρα επί Νομαρχίας Στάθη Αθανασόπουλου Σερέτη, με την συμμετοχή και παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και άλλων τοπικών και κυβερνητικών παραγόντων. Έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν και με δωρεές προς το νοσοκομείο του Ρίου αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε συνέχεια. Η προσπάθεια για την επαφή πρέπει να υπάρχει και από τις δύο πλευρές για κοινά και αμοιβαία οφέλη.

Υπάρχει κάποια μορφή συνεργασίας μετά τη λειτουργία του Συλλόγου από φορείς της Πάτρας;

Αυτή την στιγμή η μόνη ανοιχτή επαφή που έχουμε είναι ο Σύλλογος Καλών Τεχνών Κωστής Παλαμάς και συγκεκριμένα με τον καθηγητή Θεόδωρο Μαλλιά, λόγο μιας μεγαλεπήβολης  εκδήλωσης που είχαμε σχεδιάσει για τον Απρίλιο του 2020 που δυστυχώς ανεβλήθη λόγω κορονοϊού. Επίσης πρόσφατα είχαμε και μια σύντομη συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τον υφυπουργό εξωτερικών και απόδημου ελληνισμού Ανδρέα Καστανιώτη.

Πόσο σημαντικό είναι να είναι ενωμένοι οι ομογενείς του εξωτερικού και στην προκειμένη περίπτωση οι Πατρινοί;

Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος ήταν ένα σύνθημα που θυμάμαι από τα χρόνια του γυμνασίου στην Πάτρα. Αυτό ισχύει σε όλα και παντού. Η ενότητα των ομογενών από ότι ξέρουμε ξεκίνησε την επανάσταση του ‘21. Ο ελληνισμός απανταχού της γης είναι μια πυρηνική ενέργεια που θα μπορούσε να καταγραφεί και να χρησιμοποιηθεί από το Ελληνικό κράτος. Αλλά δυστυχώς για μικρό-κομματικούς λόγους όλες οι κυβερνήσεις μένουν στα λόγια. 

Σε τι επίπεδο θεωρείτε ότι βρίσκονται οι δεσμοί σας με την Πάτρα;

Σε προσωπικό επίπεδο για έμενα και κάποια αλλά μέλη του Συλλόγου είναι άριστες. Εγώ προσωπικά επισκέπτομαι την πόλη μας 4 με 5 φορές τον χρόνο. Εκτός από τις προσωπικές μου ασχολίες ενημερώνομαι καθημερινά για όλη την επικαιρότητα και τα δρώμενα του τόπου μας και γενικότερα τις Ελλάδας. Σε επίπεδο Συλλόγου οι δεσμοί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και πιο συγκεκριμένα με φορείς της τοπικής κοινωνίας. 

Πως ζήσατε την επέλαση της πανδημίας; Υπήρξαν πατρινοί που θέλησαν λόγω των άσχημων συνθηκών να επιστρέψουν στην Ελλάδα;

Ξέρω Έλληνες από άλλες περιοχές της Ελλάδας που επέστρεψαν λόγω τις πανδημίας και πατρινούς που αρρώστησαν, υπέφεραν η έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοιό. 

Τι σας λείπει από την Πάτρα;

Τα πιο συχνά ταξίδια, οι παραστάσεις στο Αρχαίο Ωδείο και το Δημοτικό Θέατρο και φυσικά το Καρναβάλι με την συμμετοχή σε γκρουπ.

Τι είναι αυτό το όποιο θεωρείτε ότι μπορεί να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας του Συλλόγου με τους Πατρινούς που θα ήθελαν να ψάξουν για μια δεύτερη ευκαιρία στην Νέα Υόρκη;

Θα μπορούσε να γίνει μια συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα σε όλους τους τομείς. Για συνεργασία στην εκπαίδευση,  στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε ανταλλαγή απόψεων, σε ένα φόρουμ που να καλύπτει κάθε ενδιαφερόμενο και από τις δύο πλευρές και πολλά άλλα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

πηγή: dete.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News