Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024, 0:08
Flashback

Jimi Hendrix: 54 χρόνια από τον θάνατο του

O Jimi Hendrix ή James Marshall Hendrix, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, φεύγει από τη ζωή στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970, περνώντας για πάντα στην ιστορία ως ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς του 20ου αιώνα. Ο θρυλικός κιθαρίστας σε ηλικία 27 ετών μπαίνοντας στο 27 Club (Kurt Cobain, Brian Jones, Jim Morrison, Amy Winehouse, Robert Johnson, Janis Joplin κ.λπ.) Ο Hendrix πεθαίνει στο απόγειο της σύντομης μεν – γεμάτης τεράστιες επιτυχίες δε – καριέρας του. Έζησε μια πληθωρική ζωή γεμάτη μουσική, ουσίες και αλκοόλ αλλά άφησε ιστορία ως ο πιο παθιασμένος κιθαρίστας.

Έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική όταν αποστρατεύτηκε λόγω τραυματισμού από το σώμα αλεξιπτωτιστών, και ξεκινώντας να παίζει ως μουσικός σε μπλουζ σχήματα. Το 1966 μετακομίζει στο Λονδίνο και παίζει μαζί με τον μπασίστα των Animals, Chas Chandler. Στη συνέχεια, θα ενώσει δυνάμεις με τον ντράμερ Mitch Mitchell και τον μπασίστα Noel Redding στο σχήμα Jimi Hendrix Experience. Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “Are You Experienced?” κυκλοφορεί το 1967 και σκαρφαλώνει αμέσως στη δεύτερη θέση των βρετανικών charts κοντράτοντας ακόμα τα θρυλικά Σκαθάρια. Μέχρι τη διάλυσή τους, το 1969, θα κυκλοφορήσουν τραγούδια που άφησαν ιστορία: “Hey Joe”, “Purple Haze”, “The Wind Cries Mary”, “Foxey Lady”, “Fire”. Στο Woodstock εμφανίζεται με τους Gypsy Sun & Rainbows, που εργότερα θα αλλάξουν το όνομά του σε Band Of Gypsys.

Ο Hendrix άφησε εποχή ως ο απόλυτος εραστής της ηλεκτρικής κιθάρας, αναδεικνύοντας το όργανο με νέους τρόπους και αξιοποιώντας τις δυνατότητές του (fuzz, feedback, distortion) για να φτιάξει ένα τελείως δικό του στιλ. Παράλληλα, άνοιξε τον δρόμο για τη μεταγέστερη γενιά μουσικών που επηρεάστηκαν βαθιά από το έργο του. Με αφορμή τη σημερινή επέτειο του θανάτου του θυμόμαστε πέντε αγαπημένα τραγούδια του Jimi Hendrix.

Voodoo Child

Manic Depression

Purple Haze

Angel

athinorama
googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News