Παρασκευή 28 Ιούνιος 2024, 14:38
Ευ Ζην

Ήλιος για 320 μέρες το χρόνο: Το πιο ζεστό χωριό της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα


Πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες και συγκεκριμένα το 2005 κυκλοφόρησε ένα τραγούδι που ανέφερε στους στίχους του ότι «…δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ».

Και όπως φαίνεται υπάρχει ένα μέρος που επιβεβαιώνει όσα λέει το τραγούδι. Έστω για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, καθώς πρόκειται για το πιο ζεστό μέρος της Ευρώπης, με ηλιοφάνεια για σχεδόν 320 ημέρες ανά έτος!

Ο λόγος για το χωριό Μύρτος στην Ιεράπετρα. Εκεί όπου τα σύννεφα και οι βροχές «υπάρχουν» για περίπου 45 ημέρες και ένα μέρος το οποίο είναι από τα πιο απάνεμα μέρη της Κρήτης λόγο της θέσης του.

Υποτροπικό μικροκλίμα

Ο Μύρτος, το χωριό των 500 μόνιμων κατοίκων, βρίσκεται στο νότιο Κρητικό πέλαγος, κοντά στη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, την Ιεράπετρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μύρτος βρίσκεται νοτιότερα και από το βόρειο Μαρόκο!

Λόγω της θέσης του, κοντά στην ακτή επικρατεί υποτροπικό μικροκλίμα, ενώ η περιοχή προστατεύεται βορειοδυτικά από το όρος Δίκτη.

Θέλουν όλοι να ζήσουν εκεί

Για την ηλιοφάνεια και τις περισσότερες ζεστές ημέρες του έτους, είναι αρκετοί οι τουρίστες που επισκέπτονται τον Μύρτο ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

Πολλοί πολίτες από χώρες της βόρειας Ευρώπης μάλιστα κλείνουν τουριστικά καταλύματα για όλο το χειμώνα, επιλέγοντας να εργαστούν με τηλεργασία και να απολαμβάνουν τις βόλτες τους στην παραλία.

Για το λόγο αυτό, η πληρότητα του Μύρτου αγγίζει το 100% όλο τον χρόνο.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News