Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024, 6:43
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Ιάσονας Φωτήλας: Τι περιμένει η Αχαΐα από το νέο υφυπουργό Πολιτισμού;


Η συμμετοχή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονα Φωτήλα στη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιφορτίζει τον αχαιό πολιτικό με μια μεγάλη γκάμα υποχρεώσεων απέναντι στην εκλογική του περιφέρεια, αφού τα θέματα στο χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού στην περιοχή είναι πολλά και σημαντικά.

Ασχέτως των αρμοδιοτήτων, που τελικά θα ανατεθούν στον κ. Φωτήλα, όντας μοναδικό μέλος της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού μαζί την επικεφαλής Λίνα Μενδώνη, ανοίγεται για την Αχαΐα μια μεγάλη ευκαιρία να «τρέξουν» ζητήματα, άλλα εκκρεμή και άλλα «παγωμένα», από τη διευθέτηση των οποίων ο τόπος μόνο οφέλη μπορεί να έχει, αφού είναι συνδυασμένα με την πολιτιστική του ανάπτυξη.

Η «» επιχειρεί, σήμερα, μια πρώτη καταγραφή αυτών, που ανεξάρτητα από τις προτεραιότητες του ΥΠΠΟ, πρέπει ο υφυπουργός, πλέον, Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, να μεριμνήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. 

ΠΑΤΡΑ

Πρώτο και κύριο θέμα, δεν είναι άλλο από το Πατρινό Καρναβάλι, το οποίο ο κ. Φωτήλας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Το αίτημα του Δήμου για γενναία χρηματοδότηση του θεσμού από την Πολιτεία, αφού από μόνος του δεν μπορεί, πλέον, να σηκώσει την πανελλήνια αυτή διοργάνωση, αποτελεί κορυφαίο στοίχημα!

Επιπλέον, στη λίστα των «θέλω» της πόλης συγκαταλέγονται:

– Η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων».
– Η ενίσχυση χώρων Πολιτισμού του Δήμου, όπως το κλειστό (σήμερα) Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
– Η συνέχιση των έργων ανάδειξης του Ρωμαϊκού Ωδείου και του Ιπποδρόμου της Ηφαίστου.
– Η ανάδειξη της «Στέγης του Κωστή Παλαμά» και της παγκόσμιας διάστασης του Ολυμπιακού του Υμνου.
– Η εξωστρέφεια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και του Αρχαιολογικού Χώρου της Βούντενης.

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Κορυφαίο θέμα στην Αιγιάλεια, στο οποίο μάλιστα ο αχαιός υφυπουργός Πολιτισμού έχει πρωτοστάτησε ως βουλευτής, είναι της Αρχαίας Ελίκης. Οι έρευνες έχουν σταματήσει για μια 10ετία και η δικαστική διένεξη της ερευνητικής ομάδας με το ΥΠΠΟ, είναι καιρός να λήξει, προς όφελος της περιοχής, που χρόνια τώρα πολλά οφέλη αποσκοπεί από τις ανασκαφές για την ανεύρεση της καταποντισμένης πόλης.

Αλλα «ανοιχτά» ζητήματα της περιοχής, που χρίζουν πολιτικής διαχείρισης, είναι:

– Η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Αιγείρας, ως του μοναδικού στην Αχαΐα.
– Η εξωστρέφεια του Αρχαιολογικό Μουσείου Αιγίου για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
– Η ανάδειξη των Αρχαιολογικών Χώρων Βούρας και Τραπεζάς.
– Η ανάδειξη και προώθηση, ως μοναδικών επισκέψιμων Μνημείων, του Ασκητηρίου του Οσίου Λεόντιος στο Πακαιομονάστηρο των Ταξιαρχών Αιγίου και της Παλαιάς Ιεράς Μονής Αγίου Βασιλείου Αμπελοκήπων Αιγείρας.

Ολα τα παραπάνω, όσο κι αν αποτελούν μια βαριά ατζέντα για έναν υφυπουργό Πολιτισμού… αξίζει να το παλέψει και ο Ιάσονας Φωτήλας, ως εργατικός και γνώστης του Πολιτισμού, να καταφέρει να βάλει την υπογραφή του στον τόπο του.

Ενα, ωστόσο, είναι σίγουρο: Οτι θα σταθεί δίπλα σε θεατρικές σκηνές, πολιτιστικούς φορείς, καλλιτέχνες και χορευτικές ομάδες, που προσωπικά παρά πολύ γνωρίζει κι έχει, ποικιλοτρόπως, μέχρι σήμερα στηρίξει.

Πλούτος και Ιστορία

ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ: Το κομβικό γεωγραφικό σημείο – λόγω και της άφιξης χιλιάδων ξένων τουριστών στο Αεροδρόμιο Αράξου, επιβάλλει την ανάδειξη του Τοίχους των Δυμαίων. Πέραν αυτού, η περαιτέρω ανάδειξη των αρχαίων ευρημάτων της περιοχής θα έδινε ιδιαίτερη ώθηση στην πολιτική κληρονομιά. Σημαντική και η παράμετρος των τοπικών Λαογραφικών Μουσείων (π.χ. Νιφορεϊκων), που ναι μεν έχουν τη φροντίδα των κατοίκων και συλλόγων της περιοχής, αλλά απαιτείται και η κρατική συμβολή.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Πολύ δουλειά υπάρχει, για τον Ι. Φωτήλα και στον τόπο καταγωγής του, τα Καλάβρυτα. Πεδίον δόξης λαμπρό για την ανάπτυξη μέσω του πολιτιστικού πλούτου και της τεράστιας ιστορίας της περιοχής. Στη λίστα των θεμάτων θα μπορούσαν να αναφερθούν:

– Η ανάπτυξη και ανάδειξη του μοναδικού Σπηλαίου Λιμνών Καστριών.
– Η αρχαιολογική ανασκαφή στον Αρχαίο Κλείτορα.
– Η δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου με όλους τους θησαυρούς της περιοχής Καλαβρύτων και Κλειτορίας.
– Η δημιουργία Εθνικού Μονοπατιού Τριπολιτσάς-Χελονοσπηλιάς-Φροξιλιάς-Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, ταυτιστούν με τα ένδοξα επαναστατικά γεγονότα του 1821.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η δημιουργία Μουσείου 1821, αφού η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης από τα Καλάβρυτα το επιβάλλει, πέραν του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ: Η συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού στην περιοχή θα μπορούσε να επικεντρωθεί:
– Στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ρακίτας.
– Σε σημεία της Αρχαίας Τριταίας.
– Στην ανάδειξη των Ιερών Μονών Αγίων Πάντων Βελημαχίου, Χρυσοποδαρίτισσας, όπως και στον ιστορικό ναό Αγίου Αθανασίου Χαλανδρίτσας.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News