Κυριακή 19 Μάιος 2024, 1:53
Μουσική

Η Taylor Swift κατηγορείται ότι αντέγραψε τον σχεδιασμό του βιβλίου του «Lover» από μία ελάχιστα γνωστή συγγραφέα

Η συγγραφέας ισχυρίζεται ότι η Taylor Swift αντέγραψε τη μορφή του βιβλίου της «καταγράφοντας το παρελθόν με τον συνδυασμό κειμένων και φωτογραφιών».

Η Taylor Swift μηνύθηκε από μία ποιήτρια και συγγραφέα με το όνομα Teresa La Dart, η οποία ισχυρίζεται ότι το βιβλίο που κυκλοφόρησε η αστέρας της pop μαζί με το άλμπουμ της «Lover» του 2019 αντέγραψε στοιχεία από το δικό της ομότιτλο βιβλίο.

Στην αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τενεσί στις 23 Αυγούστου, η La Dart ισχυρίζεται ότι το βιβλίο της Taylor Swift για την deluxe έκδοση του άλμπουμ της «Lover» έχει αντιγράψει «ορισμένα δημιουργικά στοιχεία» από το δικό της βιβλίο, μία συλλογή «ποιημάτων, ανέκδοτων ιστοριών και φωτογραφιών» που κυκλοφόρησε μόνη της το 2010.

Η Teresa La Dart υποστηρίζει στην αγωγή της ότι η Taylor Swift αντέγραψε τόσο «την ατμόσφαιρα και τον σχεδιασμό» του δικού της βιβλίου, όσο και τη «μορφή» του, δηλαδή «την καταγραφή του παρελθόντος με έναν συνδυασμό γραπτών και οπτικών στοιχείων».

Ο δικηγόρος της La Dart, William S. Parks, δηλώνει ότι παραβιάστηκαν τα πνευματικά δικαιώματα της πελάτισσάς του επειδή το βιβλίο περιείχε «παστέλ ροζ και μπλε χρώματα» και η συγγραφέας έχει φωτογραφηθεί «σκυμμένη προς τα μπροστά» στο εξώφυλλο.

«Οι εναγόμενοι μέχρι σήμερα δεν έχουν ζητήσει, ούτε έχουν λάβει άδεια από την Teresa La Dart για τα δικαιώματα των στοιχείων δημιουργικού σχεδιασμού της, ούτε έχουν συμπεριλάβει το όνομά της, πόσο μάλλον να έχουν καταβάλει οποιαδήποτε χρηματική αμοιβή».

Η La Dart φέρεται να ζητά αποζημίωση «άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων».

Teresa La Dart - Lover book

Σε  δήλωσή τους, ένας από τους δικηγόρους της La Dart δήλωσε ότι η πελάτισσά τους «πιστεύει ακράδαντα ότι το σύνολο της δουλειάς της πρέπει να συγκριθεί με τη δουλειά της Swift βγει κάποιο συμπέρασμα εδώ».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση να καταθέσει την αγωγή «δεν πάρθηκε ούτε ελήφθη ελαφρά τη καρδία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η άλλη πλευρά είναι αρκετά ισχυρή», ωστόσο η νομική ομάδα της «ελπίζει ότι ο κόσμος θα μπορέσει να κατανοήσει αυτά τα ζητήματα» από την οπτική γωνία της La Dart.

Νομικοί επιστήμονες τοποθετήθηκαν επί του θέματος του και δήλωσαν στο Billboard την εκτίμησή τους ότι η αγωγή είναι «απίθανο να πετύχει».

«Αυτή η αγωγή θα πρέπει να απορριφθεί κατόπιν αίτησης απόρριψης, εάν οι δικηγόροι της ενάγουσας δεν το σκεφτούν καλύτερα και δεν αποσύρουν πρώτοι οικειοθελώς την αγωγή», ανέφερε ο Aaron Moss, βετεράνος δικηγόρος ο οποίος γράφει για τις αγωγές πνευματικών δικαιωμάτων στην ιστοσελίδα του Copyright Lately.

Ο Moss σημείωσε ότι «η ιδέα της καταγραφής μίας σειράς αναμνήσεων με την ενσωμάτωση “γραπτών και οπτικών στοιχείων”» δεν προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Απ’ όσο μπορώ να καταλάβω, δεν ισχυρίζεται ότι υπάρχει ομοιότητα στο βασικό περιεχόμενο», πρόσθεσε.

Taylor Swift - BRIT Awards 2021

πηγή: hit-channel.com

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News