Σάββατο 5 Οκτώβριος 2024, 11:21
Viral

Η μουσική μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την επικίνδυνη οδήγηση

Όλοι ακούμε μουσική όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο. Ωστόσο, ορισμένα είδη μουσικής μπορεί να οδηγήσουν σε ακανόνιστη οδήγηση.

Τι κάνεις πρώτα όταν μπαίνεις στο αμάξι; Συνδέεις το κινητό σου για να ακούσεις τη δική σου playlist ή ανοίγεις το ραδιόφωνο;

Παρόλο που η μουσική συχνά συνοδεύει την οδήγηση, δεν είναι όλα τα τραγούδια κατάλληλα για το δρόμο. Κάποια κομμάτια μπορεί να μας αποσπάσουν τόσο πολύ, που χάνουμε τη συγκέντρωσή μας στο τιμόνι.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, η απώλεια συγκέντρωσης είναι από τους κύριους λόγους ατυχημάτων. Το 36% των οδηγών αναφέρει ότι η μουσική επηρεάζει την ταχύτητά τους, ενώ το 62% επιλέγει να κλείσει το ραδιόφωνο σε στιγμές άγχους ή σύγχυσης.

Για ασφαλή οδήγηση, τα καλύτερα τραγούδια είναι αυτά με 60 έως 80 beats per minute (BPM), ρυθμός που ταιριάζει με τους παλμούς της καρδιάς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και να διατηρήσει την ηρεμία σου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι υψηλοί ρυθμοί και η ενεργητική μουσική αυξάνουν την απόσπαση προσοχής. Έρευνα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Κίνας έδειξε ότι η μουσική με ρυθμό πάνω από 120 BPM προκαλεί ακανόνιστη οδήγηση. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί που άκουγαν ήπια μουσική ή καθόλου άλλαζαν λωρίδα 70 φορές σε μία ώρα, ενώ εκείνοι που άκουγαν rock ή έντονα κομμάτια άλλαζαν λωρίδα 140 φορές στο ίδιο διάστημα.

Κίνδυνοι με τα ακουστικά

Οι οδηγοί που φορούν ακουστικά απομονώνονται από το περιβάλλον και δεν μπορούν να αντιληφθούν σημαντικά ηχητικά σήματα, όπως κόρνες, ασθενοφόρα ή μοτοσικλέτες που πλησιάζουν. Τα ακουστικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τηλεφωνικές συνομιλίες.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News