Σάββατο 18 Μάιος 2024, 12:20
Υγεία

HPV: Πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

H Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι. Ζωή  Γραμματόγλου απαντά σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούν τόσο στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όσο και τις προσπάθειες του Συλλόγου να ενημερώσει και να στηρίξει τις γυναίκες ταυτόχρονα.  

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά και μεγάλα βήματα προόδου στην προσπάθεια εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος σύμφωνα με τα ιχεία προκαλείται σε περισσότερο από το 95% των περιπτώσεων από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων(HPV).  Χαρακτηριστικά, έχουν περάσει 2 χρόνια και μερικές ημέρες από την 17η Νοεμβρίου του 2020, την ημέρα που ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την  παγκόσμια στρατηγική του για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2030.

Ερώτηση: Κα. Γραμματόγλου για ποιο λόγο έχει δημιουργηθεί ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, πόσα χρόνια λειτουργεί το Κ.Ε.Φ.Ι και ποιος είναι ο σκοπός του;

Απάντηση: Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, λειτουργεί ήδη 18 χρόνια ακατάπαυστα και με πολλή προσπάθεια των Εθελοντών του, της Υποστηρικτικής Ομάδας και της Διοίκησης έχει καταφέρει να λειτουργεί εποικοδομητικά για τους ογκολογικούς ασθενείς που τον εμπιστεύονται. Σκοπός του Συλλόγου είναι να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη υς ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο. Παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, διοργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τον καρκίνο, ενώ ενημερώνει τους ογκολογικούς ασθενείς για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται. Από το 2012 ξεκίνησε η Δράση ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ (https://dikaiomamou.gr/) που δίνει την ευκαιρία να ενημερώνονται οι ασθενείς και οι φροντιστές τους σχετικά με τις δυνατότητες για επιδόματα αλλά και συντάξεις. Από το 2018 λειτουργεί το πρόγραμμα ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (https://www.anticancerath.gr/ourwork/mazikaistospiti/), όπου δίνει τη δυνατότητα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης χώρο των ασθενών που είναι ανήμποροι να μετακινηθούν.

Ερώτηση: Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, η Ελληνική Συμμαχία κατά του HPV, διοργάνωσε την  Επετειακή εκδήλωση «Δεύτερος χρόνος Ελληνική Συμμαχία για τον HPV: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την εξάλειψη του HPV». Θα θέλατε να μας μοιραστείτε μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης, καθώς και ποιοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην δημιουργία της Ελληνικής Συμμαχίας κατά του HPV;

Απάντηση: Η Ελληνική Συμμαχία κατά του HPV δημιουργήθηκε με σκοπό να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο αναφορικά με τον ιό HPV. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα πρόβλημα κοιτάει κανείς να το αντιμετωπίσει όταν έχει ήδη δημιουργηθεί. Το ζήτημα με τον καρκίνο είναι ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Σαν Σύλλογος Ογκολογικών Ασθενών γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει να νοσείς. Είναι ίχημα, λοιπόν, για την Ελληνική Συμμαχία να εξαλειφθεί ο ιός HPV. Και όπως συνέβη με άλλους ιούς, η εξάλειψή τους μπορεί να επιτευχθεί με τον εμβολιασμό καθώς και με το HPV Test. Στη χθεσινή εκδήλωση για δεύτερη φορά δόθηκε συνέντευξη τύπου αναφορικά με το θέμα αυτό και τις δράσεις της Ελληνικής Συμμαχίας. Σκοπός η αφύπνιση του πληθυσμού και των επίσημων φορέων. Το λόγο έλαβαν έγκριτοι και καταξιωμένοι επιστήμονες ιατροί, οι οποίοι παρουσίασαν τα νέα ιατρικά δεδομένα. Η συνέντευξη τύπου έκλεισε με συζήτηση με τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους πάνω θέμα αυτό, ενώ το συμπέρασμα είναι ένα και παραμένει το ίδιο από την αρχαιότητα : Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν (Ιπποκράτης)

Ερώτηση: Ως Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι., ποιές αλλαγές πιστεύετε πως πρέπει να γίνουν σήμερα για να διασφαλίσουμε ένα υγιέστερο αύριο, όπου ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα έχει εξαλειφθεί;

Απάντηση: Νομίζουμε ότι τεράστιο ρόλο στην αντιμετώπιση όλων των τύπων καρκίνου παίζει η πρόληψη. Η εξέταση και η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση είναι σημαντική για τη θετική έκβαση. Στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας υπάρχει ένα επιπλέον όπλο: όπως έχει διαφανεί ο καρκίνος αυτός οφείλεται ως επί το πλείν ν ιό HPV και συγκεκριμένα στα στελέχη HPV-16 και -18, οπότε ο εμβολιασμός του πληθυσμού που βρίσκεται στην επίμαχη ηλικία είναι καθοριστικός. Κατά συνέπεια, η ενημέρωση αλλά και η ένταξη του επίμαχου εμβολιασμού Υποχρεωτικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα της χώρας θα λειτουργήσει καθοριστικά για το σκοπό αυτό. Αν θέλουμε να εξαλειφθεί, ει δυνατόν, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά το θέμα του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Ερώτηση: Κύρια Γραμματόγλου, κλείνοντας, θα θέλαμε ένα μήνυμα από εσάς σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του HPV για όλους τους γονείς που μας διαβάζουν, η άποψή σας είναι πολύ σημαντική. Τι τους συμβουλεύτε;

Απάντηση: Είναι σημαντικό για τα κορίτσια τους αλλά και για τις συντρόφους των αγοριών τους να αποφύγουν τον ιό HPV. Οι περισσότεροι έχουν ευρύτερο περιβάλλον τους κάποιον ογκολογικό ασθενή και γνωρίζουν σε γενικές γραμμές τι σημαίνει να νοσεί κανείς από καρκίνο. Είμαι και εγώ μητέρα και γιαγιά και ξέρω πως όλοι θέλουμε και ευελπιύμε να είναι υγιή τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Όταν, λοιπόν, βλέπουμε ότι κάποια θέματα υγείας μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία, πρέπει να φροντίζουμε για αυτό και να μην τα αφήνουμε στην τύχη τους. 

Σχετικά με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη υς ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο. Παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, διοργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τον καρκίνο, ενώ ενημερώνει τους ογκολογικούς ασθενείς για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ισελίδες του φορέα,  https://www.anticancerath.gr/   ; https://dikaiomamou.gr/  , να ακολουθήσετε το λογαριασμό του ΚΕΦΙ Facebook, https://www.facebook.com/skkefi/ , ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά 210 6468222. 

Σύλλογο Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών

https://hpvalliancegreece.gr/

Λουίζης Ριανκούρ 29, Αθήνα, 11523

τηλ: 210 6468222, 210 3244390

fax: 210 6468221

e-mail: [email protected]

 

 

 

 

πηγή: in

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News