Παρασκευή 21 Ιούνιος 2024, 8:52
Κόσμος

Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της ακροδεξιάς – 150 πορείες σε όλη τη χώρα


Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα (15.06.2024) στο Παρίσι, την πρωτεύουσα της Γαλλίας και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις διαδηλώνοντας κατά της ανόδου της ακροδεξιάς, του Εθνικού Συναγερμού (RN) στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής.

Σύμφωνα με την αστυνομία τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι συμμετέχουν σε πορείες κατά της ακροδεξιάς και 21.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί αφότου συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν σε συλλαλητήρια κατά του αντιμεταναστευτικού, ευρωσκεπτικιστικού RN πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Τουλάχιστον 150 πορείες πραγματοποιούνται σε όλη τη Γαλλία σε πόλεις όπως η Μασσαλία, η Τουλούζη, η Λιόν και η Λιλ.

Στο Παρίσι, 100.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους στην πορεία που ξεκίνησε από την Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, στα ανατολικά, και θα καταλήξει μέσω της πλατείας της Βαστίλλλης στη Νασιόν.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, αφότου η κεντρώα συμμαχία του κατατροπώθηκε από τον RN στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Μία πρώτη σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει πως ο RN μπορεί να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Δημοσκόπηση του περιοδικού Point που δημοσιοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, προβλέπει πως ο RN θα έρθει πρώτος στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 29,5% των ψήφων, σε μικρή απόσταση από έναν συνασπισμό αριστερών κομμάτων που αποκαλείται Λαϊκό Μέτωπο και συγκεντρώνει το 28,5%.

Το κεντρώο στρατόπεδο του Μακρόν συγκεντρώνει το 18%.

Σύμφωνα με τουλάχιστον δύο δημοσκοπήσεις η Αριστερά δεν υπολείπεται πολύ του RN και προηγείται της ομάδας του Μακρόν.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News