Κυριακή 30 Ιούνιος 2024, 19:53
Ελλάδα

Φωτιά: Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία λόγω υψηλής επικινδυνότητας


Συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την υψηλή επικινδυνότητα για φωτιές, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που θα αρχίσουν να πνέουν από σήμερα (28/6) το βράδυ και θα κλιμακωθούν το Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, παραχώρησε συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90.1 fm και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη και τον εκσυγχρονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Φωτιά: «Είναι μια δύσκολη κατάσταση»

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα του Bloomberg ότι ο Ιούλιος θα είναι ο πιο δύσκολος, ζεστός και με καύσωνες μήνας για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία από τότε που μετριούνται στατιστικά στοιχεία, σημείωσε: «Είναι μια δύσκολη κατάσταση με τους δείκτες υγρασίας πολύ χαμηλά και αντίστοιχα τους δείκτες ξηρασίας πολύ υψηλά. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε, επενδύσαμε κατά κύριο λόγο στο επίπεδο της πρόληψης και του εκσυγχρονισμού του Πυροσβεστικού Σώματος και της δυνατότητας να χρησιμοποιήσουμε όλες τις μάχιμες ομάδες που έχουμε».

25 κέντρα επιχειρήσεων πάνω στα βουνά της Αττικής με 25 drones τα οποία πετάνε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο

Επίσης, ο κ. Κικίλιας έκανε ειδική μνεία στα drones, που πετούν πάνω από τον Αττικό ουρανό προσπαθώντας να εντοπίσουν την παραμικρή εστία φωτιάς.

«Έχουμε 25 κέντρα επιχειρήσεων πάνω στα βουνά της Αττικής με 25 drones τα οποία πετάνε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, με ευρυγώνιες κάμερες και υπέρυθρες για να μπορούν να βλέπουν και τη νύχτα, με δυνατότητα να μπορούν να δίνουν τις συντεταγμένες στο Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική προστασία. Οι προδιαγραφές των drones είναι να πετάνε με 8 και 9 μποφόρ, προφανώς λόγω της αντίστασης του ανέμου τελειώνει γρηγορότερα η μπαταρία τους και άρα χρειάζεται να κατέβουν και να επανεξυπηρετηθούν αλλά αυτό είναι 1,5 λεπτό.», είπε ο κ. Κικίλιας.

Τέλος, για τα οικόπεδα σημείωσε ότι έχουν γίνει 385.860 δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες.

«Τα αποτελέσματα θα τα δούμε στις 31 Οκτωβρίου που θα τελειώσει η αντιπυρική περίοδος γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, πολύ μεγάλες δυσκολίες, θα αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις θα έχουμε πολλές ενάρξεις αυτές είναι πλέον οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης που είναι εδώ», κατέληξε ο υπουργός.

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς σήμερα

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε πέντε περιφέρειες της χώρας.

Συγκεκριμένα στις:

    • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κέρκυρας, ΠΕ Κεφαλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
    • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Μεσσηνίας)
    • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Λασιθίου)
    • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
    • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου)





πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News