Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024, 18:57
Κόσμος

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μακρά νύχτα στις Βρυξέλλες – Ο Όρμπαν λέει «ναι» σε όλα εκτός από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 


Κι ενώ οι 27 ηγέτες μετά από μίνι συνόδους που προηγήθηκαν ολοκλήρωσαν και το δείπνο και διαπραγματεύονται σε μια αίθουσα χωρίς συμβούλους και κινητά τηλέφωνα για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν βρήκε άλλη μια ευκαιρία για παζάρια που θα ζήλευε και ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Ταυτόχρονα, όπως μεταδίδει το Politico κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό έχει συμβεί όλες αυτές τις ώρες. Τουλάχιστον τρεις διπλωμάτες δήλωσαν ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ήταν σιωπηλή κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της συνάντησης – εγείροντας ανησυχίες μεταξύ άλλων χωρών της ΕΕ ότι μπορεί να είναι δυσαρεστημένη με το πακέτο των κορυφαίων αξιωμάτων και τα πρόσωπα που έχουν προταθεί.

«Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για άλλη μια θητεία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά είναι εντάξει με όλα τα άλλα ονόματα στο κορυφαίο πακέτο θέσεων εργασίας».

Αυτό δήλωσε ανώτερος Ούγγρος αξιωματούχος τονίζοντας ότι «Θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ουγγαρία να υποστηρίξει τη φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Γιάνος Μπόκα σε συνέντευξή του στο POLITICO στο περιθώριο της συνάντησης των 27 ηγετών της ΕΕ.

Ωστόσο, είπε ότι η Ουγγαρία δεν θα αντιταχθεί στο υπόλοιπο «πακέτο» που περιλαμβάνει τον Αντόνιο Κόστα πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Ρομπέρτα Μέτσολα της Μάλτας ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Κάγια Κάλας της Εσθονίας ως κορυφαία διπλωμάτη της ΕΕ στην θέση του Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η σχέση μεταξύ της προέδρου της Κομισιόν και της Ουγγαρίας ως κράτους μέλους δεν ήταν ιδανική. Για τους λόγους αυτούς, θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να την υποστηρίξουμε για μια δεύτερη θητεία», πρόσθεσε ο Μπόκα.

Πεσκανδρίτσα και διαπραγματεύσεις

Προηγήθηκε η συνάντηση με τους κύριους πολιτικούς διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντ΄ναλντ Τουσκ και Κυριάκο Μητσοτάκη και του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ και Όλαφ Σολτς οι οποίοι είναι οι δύο κύριες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις διαπραγματεύσεις κατά μόνας προστέθηκαν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μαρκ Ρούτε για τους Φιλελεύθερους. 

Σύμφωνα με το Politico το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προτείνει στους σοσιαλιστές η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χωριστεί σε δύο θητείες των 2,5 ετών – και να πάρουν τη μια από αυτές.

Εκτός από την εξασφάλιση μιας δεύτερης θητείας για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλων 2,5 ετών για την Ρομπέρτα Μετσόλα της Μάλτας ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ΕΛΚ θέλει μέρος της προεδρίας του Συμβουλίου, την οποία κατέχει επί του παρόντος ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ, δήλωσαν έξι αξιωματούχοι.

Το μενού

Το μενού για τους ηγέτες απόψε ήταν μεσογειακό. Ξεκίνησαν με μια γαλλική τάρτα κρεμμυδιού.

Το κυρίως πιάτο ήταν πεσκανδρίτσα (πλακί) με αγκινάρες και μεσογειακά λαχανικά – μια σπιτική  γεύση για όσους προέρχονται από το νότο της ΕΕ.

Για επιδόρπιο είχε μπαμπάδες με ρούμι το οποίο συνοδεύθηκε από μάνγκο, φρούτα του πάθους και φράουλες.

Οι ηγέτες μπορούσαν στη συνέχεια να επιλέξουν μεταξύ καφέ ή τσαγιού από βότανα.

 



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News