Παρασκευή 3 Μάιος 2024, 8:39
Πολιτική

Εύα Καΐλη: Από τα «χαστούκια» Παπανδρέου και Βενιζέλου, στο Mega, τις Βρυξέλλες και το σκάνδαλο

Η Εύα Καϊλή είναι τις τελευταίες ώρες ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και των… Βρυξελλών. Αιτία, βέβαια, η φερόμενη εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο και η διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ.

Ένα σκάνδαλο στο οποίο φέρεται εμπλεκόμενος και ο σύντροφός της, ο Ιταλός Φραντσέσκο Τζιόρζι και το… Κατάρ για το οποίο η Εύα Καΐλη είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια πρόσφατα, αναγκάζοντας πολλούς να απορήσουν. Η αποκάλυψη ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει προσαχθεί προκάλεσε την άμεση διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η Εύα Καΐλή έχει συνδέσει την πολιτική της πορεία με το ΠΑΣΟΚ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978, στα 24 χρόνια της η απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ εξελέγη δημοτική σύμβουλος και στα 26 της ήταν πρώτη βουλευτής Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπήκε ποτέ στη Βουλή όμως γιατί ο τότε πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου κράτησε την έδρα για τον εαυτό του.

Η Εύα Καϊλή δέχτηκε πρόταση από το Mega για παρουσίαση ψυχαγωγικής αλλά προτίμησε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου. Εξελέγη βουλευτής ξανά και το 2007 και το 2009. Όταν το 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αποφασίσει να κάνει δημοψήφισμα ήταν από εκείνους τους βουλευτές που αντέδρασαν. Λέγεται πως σε εκείνη τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είχε δεχτεί σεξιστική επίθεση.

Στις εκλογές του 2012 κερδίζει ξανά την έδρα αλλά ξαναβλέπει να «παίζεται» το ίδιο έργο: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πια, της την παίρνει και την κρατά για εκείνον! Και αυτό παρόλο που από το 2007, όταν τον είχε στηρίξει στις εσωκομματικές αλλαγές, όλοι τη θεωρούσαν πρόσωπο της επιρροής του.

Μετά απ’ όλα αυτά, η Εύα Καϊλή αποφασίζει να στραφεί στην Ευρωβουλή και το 2014 εκλέγεται, πρώτη, με 122.054 ψήφους, με δεύτερο τον τότε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Στις εκλογές του 2019 τα πράγματα ήταν αντίστροφα, πρώτος ο Ανδρουλάκης, δεύτερη η Καϊλή.

Τον άνθρωπο που έμελλε να τη διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ τον είχε στηρίξει στις εκλογές του 2017 αλλά στις τελευταίες, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε την ηγεσία του κόμματος, η Εύα Καϊλή είχε επιλέξει τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Η Εύα Καϊλή και το Κατάρ

Ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο αφού είχε ξεκινήσει το Μουντιάλ του Κατάρ όταν η Εύα Καϊλή τους άφηνε όλους άφωνους με τις δηλώσεις της για τη χώρα που κατηγορείται για καταπάτηση ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων (σ.σ. 6.500 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των έργων ενόψει Μουντιάλ).

Επικαλούμενη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, πια, χαρακτήρισε το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», λέγοντας ότι το Μουντιάλ είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας».

Μιλώντας στην Ευρωβουλή, η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ανέδειξε τη βοήθεια, που παρείχε το Κατάρ στο μέτωπο του Αφγανιστάν, σώζοντας παιδιά, γυναίκες και ακτιβιστές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, σημειώνοντας γεγονός ότι η χώρα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προμηθεύοντας την Ευρώπη με LNG.

Μάλιστα είχε κάνει λόγο και για μπούλινγκ σε βάρος του Κατάρ. «Κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο, πάλι παίρνουν το φυσικό αέριο τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί», είπε.

Η γνωριμία με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Ο 36χρονος άντρας που κατάγεται από την Ιταλία γνωρίστηκε με την Εύα Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από 5 χρόνια. Ο ίδιος εργάζεται ως βοηθός στο γραφείο Ιταλού Ευρωβουλευτή και ανήκουν στην ίδια ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ο γοητευτικός Φραντσέσκο Τζιόρζι θεωρείται έμπειρος Κοινοβουλευτικός Σύμβουλος στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα είναι και δεινός ιστιοπλόος. Αυτήν την αγάπη για τη θάλασσα την μοιράζεται με την Εύα Καϊλή.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Τζόρτζι έμεινε στην Αθήνα με την Εύα Καϊλή και την οικογένειά της.

Το ζευγάρι έχει αποκτήσει μια κορούλα, την Αριάδνη.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News