Σάββατο 22 Ιούνιος 2024, 13:53
Ελλάδα

Euro 2024: Αλβανός οπαδός αναρτά πανό με χάρτη που συμπεριλαμβάνει ελληνικές περιοχές


Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου «Euro 2024». Μια γιορτή του αθλητισμού, με την διαφορά πως καθώς αφορά αγώνες μεταξύ χωρών, υπάρχει έντονο το στοιχείο της φυλετικής ανωτερότητας και του εθνικισμού.

Κάπως έτσι, ένας εθνικιστής οπαδός της Αλβανίας σκέφτηκε να αναρτήσει ένα πανό στον αγώνα της Αλβανία με την κάτοχο του τροπαίου Ιταλία. Ένα πανό διαφορετικό από τα άλλα. Που περιείχε τις φαντασιώσεις του για την «Μεγάλη Αλβανία».

Ένα δείγμα πως στην μπαρουταποθήκη της Ευρώπης, τα Βαλκάνια, χρειάζεται διπλός και τριπλός αγώνας σε όλα τα μέτωπα, για να κατασταλεί το τέρας του εθνικισμού το οποίο κάνει συχνά-πυκνά την εμφάνισή του. Το οποίο στην περίπτωση που εξετάζεται έγινε «εξαγωγή» στα γήπεδα της Γερμανίας.

Μια πολύ «Μεγάλη Αλβανία»

Οι Αλβανοί οπαδοί βρίσκονται στην Γερμανία για να δουν από κοντά τις προσπάθειες της Εθνικής τους ομάδας ποδοσφαίρου για μια αξιοπρεπή εμφάνιση στο Euro 2024, ενάντια στα θηρία: την Ιταλία, την Ισπανία και την Κροατία. Ένας εξ αυτών των οπαδών θεώρησε πολύ φυσιολογικό να φέρει μαζί του ένα πανό, το οποίο συμπεριελάμβανε έναν χάρτη: τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας».

Σε αυτόν περιλαμβάνονται ελληνικά εδάφη και συγκεκριμένα η Κέρκυρα, τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά, η Καστοριά, η Φλώρινα και άλλα. Αλλά ο συγκεκριμένος οπαδός δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα με την Ελλάδα. Τουναντίον. Είχε πρόβλημα με όλους τους γείτονές του! Καθώς ο χάρτης περιλαμβάνει περιοχές του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας και του ανεξάρτητου Κοσσόβου, όχι μόνο τις ελληνικές.

Ο ίδιος δεν είχε κανένα πρόβλημα να μιλήσει ζωντανά στην τηλεόραση και να διαφημίσει τον κάτι περισσότερο από προκλητικό χάρτη του που ξαναγράφει τα σύνορα ολόκληρης της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση εθνικιστικοί χάρτες όπως αυτός όχι μόνο δεν έχουν θέση σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά καλό είναι να αρχίζουν να φεύγουν από την σκέψη των πάσης φύσεως αναθεωρητών των συνόρων, αλλά και της ιστορίας συνολικά.





πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News