Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024, 15:10
Sports

Εργκίν Αταμάν: «Θα ήθελα να δοκιμάσω στο ΝΒΑ, αλλά μόνο ως πρώτος – Έτσι πήρε ο Γιαννακόπουλος τον Σλούκα»


Η κατάκτηση της Euroleague, η πιθανότητα να δουλέψει στο ΝΒΑ και το “περίμενε” του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, για τη μετεγγραφή του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό. Ο Εργκίν Αταμάν μίλησε για όλους και για όλα.

Ο Εργκίν Αταμάν μίλησε στην AS και ήταν -όπως συνηθίζει- χειμαρρώδης. Ο κόουτς του Παναθηναϊκού δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να δουλέψει στο ΝΒΑ, τονίζοντας ότι θα το έκανε μόνο ως πρώτος προπονητής, ενώ αποκάλυψε πώς ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήρε στον Παναθηναϊκό τον Κώστα Σλούκα.

Ο 59χρονος προπονητής του Παναθηναϊκού μίλησε για:

-την κατάκτηση της Ευρωλίγκας: «Απίστευτα συναισθήματα. Είναι η πρώτη φορά που βιώνω μια τέτοια γιορτή. Ήταν εντυπωσιακό. Παρόμοια με τους ποδοσφαιρικούς πανηγυρισμούς της Μαδρίτης στο Champions League! Οι οπαδοί έχουν μια τεράστια μπασκετική κουλτούρα εδώ και έχουν εκτιμήσει πολύ τι σημαίνει να κερδίζεις μετά από 12 χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Για αυτούς και για τον Παναθηναϊκό. Έχουν μεγάλη ιστορία, αλλά τα τελευταία χρόνια είχαν σκληρές ήττες. Και γι’ αυτό ήταν απίστευτο να μπορείς να ζήσεις κάτι τέτοιο. Έλαβα ακόμη και μια κλήση από τον Έλληνα πρωθυπουργό για να με συγχαρεί. Όχι μόνο λόγω του μπάσκετ, αλλά και γιατί αυτού του είδους οι διοργανώσεις βοηθούν στη σχέση μεταξύ των χωρών, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν, ο πρόεδρός μας, με παίρνει πάντα τηλέφωνο. Αλλά αυτή τη φορά το έχει κάνει και ο κ. Μητσοτάκης. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο από τίτλος. Αυτό που βιώνω στην Αθήνα ξεπερνά το μπάσκετ».

-το αν νιώθει κορυφαίος προπονητής, όπως τον αποκάλεσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Όχι όχι. Δεν νιώθω νούμερο ένα στον κόσμο. Δεν έχω τρόπο να συγκρίνω τον εαυτό μου με προπονητές του ΝΒΑ. Και δεν είμαι ο αριθμός στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά αν κάποιος δώσει χρυσό μετάλλιο τα τελευταία πέντε χρόνια… (γέλια) . Σε πέντε χρόνια έχω φτάσει σε τέσσερις τελικούς και κέρδισα τρεις τίτλους. Νομίζω ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αν μιλάμε μόνο για αποτελέσματα, είμαι ο καλύτερος της τελευταίας πενταετίας».

-το αν του έχει γίνει ποτέ πρόταση από το ΝΒΑ: «Όχι. Όλοι ξέρουν ότι θα ήθελα να δοκιμάσω το ΝΒΑ στο μέλλον. Να είμαι ο πρώτος Ευρωπαίος προπονητής. Ξέρω ήδη ότι ο Τζόρντι Φερνάντεθ είναι εκεί, αλλά έχει προπονηθεί εκεί, δεν έχει προπονηθεί στην Ευρώπη. Αναφέρομαι στον πρώτο Ευρωπαίο που έκανε το άλμα από την Ευρώπη. Σε όλη μου την καριέρα ήμουν πάντα ο πρώτος. Στη Σιένα, στη Γαλατάσαραϊ, στη Μπεσίκτας, στην Εφές, στον Παναθηναϊκό. Για μένα είναι πολύ ιδιαίτερο να έρθει κάποιος και να μου ζητήσει να προπονήσω στο ΝΒΑ. Κανείς δεν το έχει κάνει έτσι. Όπως είπα, πριν από δύο χρόνια είχαμε αυτές τις συζητήσεις. Αν και ήταν κάτι που δεν με έπεισε. Μου είπαν ότι έπρεπε να πάω εκεί για να είμαι μέλος του επιτελείου για μερικά χρόνια, να είμαι βοηθός προπονητή… Τώρα όμως είμαι 58 χρονών. Δεν θέλω να συγκρίνω τον εαυτό μου με κανέναν, αλλά με τα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας στο χέρι, είμαι νούμερο ένα στην Ευρωλίγκα. Γιατί λοιπόν πρέπει να πάω να γίνω βοηθός προπονητή στο ΝΒΑ;»

-το αν θα εξέταζε τώρα μια πρόταση από το ΝΒΑ: «Αν κάποιος θέλει να μου προσφέρει μια ευκαιρία, με αυτά που έχω πετύχει στην Ευρώπη, πρέπει να είναι ως πρώτος προπονητής. Γι’ αυτό λέω ότι μέχρι τώρα δεν είχα καμία σοβαρή επαφή και δεν είχα σκεφτεί πραγματικά. Είναι ένας διαφορετικός κόσμος. Είμαι πολύ χαρούμενος στην Ευρωλίγκα και στον Παναθηναϊκό. Πριν από τρία τέσσερα χρόνια θα σας έλεγα ότι ήταν το όνειρό μου. Τώρα δεν είναι. Φυσικά, το ΝΒΑ έρχεται στην Ευρώπη και παίρνει πολλά αστέρια: Αντετοκούνμπο, Ντόντσιτς, Γιόκιτς, Σενγκούν… Αν θέλετε έναν σταρ Ευρωπαίο προπονητή, εδώ είμαι».

-τον κόσμο του Παναθηναϊκού: «Οι κερκίδες έχουν γεμίσει στους αγώνες της κανονικής φάσης. Όταν κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια για την πέμπτη αγωνιστική με τη Μακάμπι, όλα είχαν εξαντληθεί και στη λίστα αναμονής υπήρχαν 100.000 άτομα. Αν το Final Four ήταν στο Γουέμπλεϊ, θα ήταν 50.000 ή 60.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού! Όλοι ήθελαν να είναι εκεί. Και για τον τελικό αγόρασαν τα εισιτήρια από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, από της Φενέρμπαχτσε… Η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική! Και επίσης, ξέρουν πώς να υποστηρίζουν την ομάδα. Δίνουν πολλή ενέργεια στους παίκτες. Δεν είναι εύκολο να ανακάμψεις από τους 36 πόντους από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο πρώτο δεκάλεπτο. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα, μετά το πρώτο δεκάλεπτο θα σκεφτόταν πως η Ρεάλ Μαδρίτης θα κερδίσει εύκολα. Όμως ο χαρακτήρας της ομάδας, ο δικός μου και η υποστήριξη της κερκίδας μας επέτρεψαν να επιστρέψουμε στο παιχνίδι. Η ατμόσφαιρα στο Βερολίνο ήταν απίστευτη. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο».

-το αν υπάρχει μαγική συνταγή: «Δεν υπάρχουν θαύματα. Για έναν προπονητή που έχει κατακτήσει πολλές φορές την Ευρωλίγκα, δεν είναι θαύμα. Στην αρχή της σεζόν μπορεί να φαινόταν θαύμα να κερδίσουμε στο τέλος, αλλά στο δεύτερο μισό της σεζόν αρχίσαμε να κερδίζουμε πολλά παιχνίδια κόντρα σε μεγάλες ομάδες. Κερδίσαμε τη Ρεάλ στη Μαδρίτη. Παίξαμε 49 παιχνίδια μέχρι να φτάσουμε εκεί. Κερδίσαμε στους ημιτελικούς και φτάσαμε στον τελικό. Για μένα δεν είναι θαύμα».

-το πώς αντέδρασαν οι παίκτες του όταν τους είπε την πρώτη μέρα ότι θα κερδίσουν την Ευρωλίγκα: «Την πρώτη μέρα, φτάνοντας στην Αθήνα, τους είπα ‘Ακούστε με. Είμαι ο δύο φορές συνεχόμενος νικητής της Euroleague. Μόνο πέρυσι απέτυχα. Είμαι στον Παναθηναϊκό και έχω έρθει για εσάς. Μόνο οι παίκτες στους οποίους πιστεύω ότι θα κερδίσουν είναι εδώ’. Μόνο δύο νεαροί και ο Γκριγκόνις ήταν ακόμα εκεί και τους είπα ότι στόχος ήταν να φτάσουμε στο Final Four. Και στη διάρκεια της σεζόν, μετά από κάθε νίκη, τους επαναλάμβανε το ίδιο πράγμα: ‘Θα φτάσουμε στο Final Four’. Και τους είπα κάτι πολύ σημαντικό: ‘Ας τελειώσουμε την κανονική διάρκεια στη δεύτερη θέση. Αν τελειώσουμε την regular season στη δεύτερη θέση, σας εγγυώμαι ότι θα κερδίσουμε τον τίτλο. Ας διατηρήσουμε τη δεύτερη θέση και θα κερδίσουμε την Ευρωλίγκα’. Και λειτούργησε»

-το πώς έχτισαν το ρόστερ: «Καθόμασταν όλοι μαζί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, κάθε εβδομάδα. Ο Πρόεδρος Γιαννακόπουλος, ο Σάνι Μπετσίροβιτς, ο Δημήτρης Κοντός (αθλητικός διευθυντής) κι εγώ. Τους είπα τα ονόματα που μου άρεσαν και έκαναν τις παρατηρήσεις τους. Τους μελέτησα και μετά, πριν τηλεφωνήσω στα γραφεία μάνατζερ, μιλήσαμε με μερικούς από τους πρώην συλλόγους και πρώην προπονητές τους για να μάθουμε για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους. Γιατί για μένα είναι σημαντικό να είσαι καλός παίκτης, αλλά το πιο σημαντικό είναι να είσαι ομαδικός. Αν παίζεις μόνο για τον εαυτό σου, δεν πρόκειται να κερδίσεις πρωταθλήματα. Ο πρώτος που εξασφαλίσαμε ήταν ο Λεσόρ. Του μίλησα στο τηλέφωνο τέσσερις ή πέντε φορές. Ήταν δύσκολο να τον πείσω να έρθει στον Παναθηναϊκό, γιατί η ομάδα τερμάτισε προτελευταία την προηγούμενη χρονιά. Ήταν μια περίπλοκη μετάβαση. Αλλά όταν φτάσαμε στον Λεσόρ όλα ήταν πιο εύκολα. Οι άλλοι άρχισαν να έρχονται. Και πήραμε τον Σλούκα! Ειλικρινά, όταν ο πρόεδρος με ρώτησε ‘Σου αρέσει ο Σλούκας;’ του είπα φυσικά. Αλλά, ειλικρινά πίστευα ότι δεν θα ήταν δυνατό. Και είπαν ‘παρακαλώ περίμενε. Μην σκεφτείτε να υπογράψετε άλλον γκαρντ’. Και εμπιστεύομαι πολύ τον Πρόεδρο Γιαννακόπουλο. Ήξερα ότι ήθελε να κάνει κάτι ξεχωριστό. Κάθε μέρα μου έλεγε να περιμένω και το έκανα. Φαινόταν αδύνατο. Ήταν το αστέρι του Ολυμπιακού και μιλάμε για τον Παναθηναϊκό! Όμως ο πρόεδρος και ο Δημήτρης Κοντός το έκαναν».



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News