Κυριακή 28 Απρίλιος 2024, 0:27
Οικονομία

Έρχεται 12μηνη παράταση για την ασφάλιση των 35άρηδων μισθωτών στο νέο Επικουρικό


Παράταση ενός χρόνου έχει “κλειδώσει” να δοθεί για τους 35αρηδες μισθωτούς προκειμένου να εγγραφούν, εφόσον το επιθυμούν, στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr.

Συγκεκριμένα, όσοι μισθωτοί γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1987, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, θα μπορούν -εθελοντικά- να εγγραφούν στο ΤΕΚΑ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Υπενθυμίζεται πως το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι αυτή η δυνατότητα δίδεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 (αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του ίδιου έτους).

Ωστόσο, εκείνο το οποίο προκρίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η παράταση της σχετικής δυνατότητας για επιπλέον 12 μήνες, προκειμένου να αυξηθεί το πλήθος των εγγραφών στο εν λόγω ταμείο. Έτσι, σε όσους δεν προλάβουν να εγγραφούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, θα τους δοθεί -σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit.gr- μία “δεύτερη ευκαιρία” να εγγραφούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Με αίτησή τους στη διεύθυνση be.teka.gov.gr μπορούν οι ασφαλισμένοι μισθωτοί να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να φύγουν από τον επικουρικό κλάδο του e-ΕΦΚΑ, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ.

Σημειώνεται πως το ΤΕΚΑ έχει αρχίσει τη λειτουργία του από την 1η Ιανουαρίου 2022 και εντάσσονται υποχρεωτικά σε αυτό όσοι ασφαλίζονται για πρώτη φορά από την ημερομηνία και έπειτα.

Παραπέρα, από το Σεπτέμβριο του 2023, έχει δοθεί η η δυνατότητα προαιρετικής υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους, εφόσον δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση και έχουν γεννηθεί από 1η Ιανουαρίου 1987.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δεν έχει χρονικό περιορισμό για άσκηση του δικαιώματος για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ .

Παράλληλα, διαθέσιμη είναι η εφαρμογή myTEKA του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Οι ασφαλισμένοι, μέσω του καινοτόμου αυτού εργαλείου, βλέπουν με ένα κλικ τον ατομικό τους “κουμπαρά”.

Ειδικότερα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myteka.gov.gr, παρέχεται εξατομικευμένη πληροφόρηση και με το πάτημα ενός κουμπιού οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στο ΤΕΚΑ ενημερώνονται, μεταξύ άλλων για:

-Το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους ίδιους ή/και τον εργοδότη τους.

-Το ιστορικό των εισφορών του.

-Την κίνηση του ατομικού τους λογαριασμού.

-Τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.

Με τη δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης στο ΤΕΚΑ, δίνεται η δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους να επενδύσουν στο μέλλον τους με έλεγχο των αποταμιεύσεών τους και δημιουργία ενός πραγματικού περιουσιακού κεφαλαίου για τη συνταξιοδότηση, σημειώνει παλιότερη ανακοίνωση του ΤΕΚΑ.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News