Παρασκευή 17 Μάιος 2024, 13:23
Ευ Ζην

Εναλλακτικές διακοπές σε πέντε λίμνες που χαϊδεύουν τα μάτια και γαληνεύουν το μυαλό

Εναλλακτικές διακοπές σε λίμνες της Ελλάδας. Μια μοναδική εμπειρία. Η φύση ξετυλίγεται, σε όλα τα επίπεδα, απλόχερα στον ταξιδιώτη και το το μαγευτικό τοπίο χαϊδεύει τα μάτια και γαληνεύει το μυαλό. Πόσω μάλλον τώρα, που η ζέστη του καλοκαιριού έχει μπει για τα καλά στη ζωή όλων μας, το ίδιο και η σκέψη για εκδρομικούς προορισμούς. Μπορεί η Ελλάδα να έχει μια ευρεία γκάμα από θαλασσινά μέρη για να επισκεφτείς, είναι όμως πλούσια και σε πιο εναλλακτικές επιλογές για να επιλέξεις. Οι πανέμορφες λίμνες που βρίσκεις σ’ όλη την επικράτεια, με το μοναδικό κατάφυτο φυσικό περιβάλλον τους είναι εδώ για να σου προσφέρουν την δροσιά τους και μια ακόμη διαφορετική εμπειρία για να ζήσεις.


Αιγιλεία: Το άγνωστο νησί με τις δύο λίμνες και τους… ιδιαίτερους «κατοίκους»


Για εναλλακτικές διακοπές σε λίμνες

Λίμνη Κερκίνη

Κερκίνη: Η λίμνη Κερκίνη, στο νομό Σερρών, είναι ένας τεχνητός παράδεισος επί γης, που θα τον βρεις σε 80 χιλιόμετρα απόσταση απ’ τη Θεσσαλονίκη. Το εντυπωσιακό της τοπίο, αποτελούμενο από άγρια χλωρίδα και πανίδα θα σε συναρπάσει, άλλωστε η Κερκίνη ανήκει στους 10 σημαντικότερους υδροβιότοπους διεθνώς. Κινούμενος κατά μήκος της, άσε να παρασυρθείς απ’ τους ήχους των ζώων που έχουν βρει εκεί το καταφύγιο τους, αλλά και απ’ τα υπέροχα χρώματα που διαγράφονται στον ορίζοντα. Αν θες να εμπλουτίσεις την ημέρα σου με αθλητικές δραστηριότητες, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ιππασία, ποδηλασία ή πεζοπορία σε δυσκολότερα και ευκολότερα μονοπάτια.

Λίμνη Κερκίνη
Λίμνη Κερκίνη

Μην χάσεις την ευκαιρία να ζήσεις την εμπειρία της βαρκάδας, θαυμάζοντας τις διάφορες αποικίες των πουλιών και μαθαίνοντας πληροφορίες για το τόπο απ’ τον βαρκάρη. Μετά από μια γεμάτη μέρα, το χωριό Κερκίνη είναι εκεί για να σε υποδεχτεί στη στάση για ανεφοδιασμό, προσφέροντας το παραδοσιακό πιάτο της περιοχής από βουβαλίσιο κρέας.

Διακοπές σε λίμνες - Δόξα
Λίμνη Δόξα

Δόξα: Η λίμνη Δόξα είναι η κατάλληλη επιλογή αν θες να κάνεις μια εκδρομή που θα καταφέρεις να ενωθείς με τη φύση. Κι όλα αυτά στην ορεινή Κορινθία σε απόσταση μόλις δύο ωρών απ’ την Αθήνα. Η τοποθεσία της, στους πρόποδες των τριγύρω βουνών, σε συνδυασμό με το καταπράσινο περιβάλλον της σου προσφέρουν μια καθόλα μαγική ατμόσφαιρα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ομοιάζουν το τοπίο της με τις Ελβετικές Άλπεις.

Λίμνη Δόξα
Λίμνη Δόξα

Καθώς βρίσκεσαι εκεί, μπορείς να κάνεις διάφορες δραστηριότητες όπως θαλάσσιο ή και υπαίθριο ποδήλατο, πεζοπορία ακόμα και πικ- νικ. Κατά την επίσκεψη σου φόρα το μαγιό σου, αφού τα νερά της είναι ιδανικά τους καλοκαιρινούς μήνες για να κάνεις την βουτιά σου. Προτού πάρεις τον δρόμο της επιστροφής μην παραλείψεις να επισκεφτείς το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου και να ψωνίσεις παραδοσιακά καλούδια από ντόπιους μικροπωλητές.

Λίμνη Πλαστήρα

Πλαστήρα: Η λίμνη Πλαστήρα είναι ο ιδανικός εναλλακτικός προορισμός για καλοκαιρινή χαλάρωση. Το κατάφυτο γεμάτο από μονοπάτια τοπίο της θα σε συναρπάσει, ενώ ο καθαρός γεμάτος από οξυγόνο αέρας θα γεμίσει τις μπαταρίες σου. Επισκέψου το φράγμα της λίμνης και αγνάντεψε τον ορίζοντα ή συνέχισε μέχρι το πέτρινο κιόσκι του παρατηρητηρίου για να θαυμάσεις την φύση και την ηρεμία σ’ όλο της το μεγαλείο.

Λίμνη Πλαστήρα

Αν πάλι διακοπές και άθληση πάνε για σένα παρέα, μπορείς να κάνεις κανόε- καγιάκ ή θαλάσσιο ποδήλατο στα απάνεμα νερά της, πεζοπορία στο βουνό ή ιππασία. Για να φτάσεις μέχρι εκεί πρέπει να καλύψεις μια διαδρομή 3,5 ωρών απ’ την Αθήνα και ένα απ’ τα παραδοσιακά χωριά της είναι εκεί για να σε καλωσορίσει.

Διακοπές σε λίμνες: Ζηρού και Βεγορίτιδα σε πρώτο πλάνο

Λίμνη Ζηρού

Ζηρός: Η λίμνη Ζηρού αποτελεί ένα μέρος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, το οποίο φημολογείται πως αποτελούσε μέρος ενός σπηλαίου που κατέρρευσε. Γύρω της βρίσκεις μια ποικιλία βλάστησης από διάφορα δέντρα, ενώ στη διαδρομή σου μπορεί να συναντήσεις τους “ντόπιους” κατοίκους, τις χελώνες.

Λίμνη Ζηρού

Τα γαλάζια νερά της προσφέρονται για βόλτα με τα κανό και βουτιές, ενώ αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ανακαλύψεις τα μονοπάτια της πεζοπορώντας. Το ειδυλλιακό τοπίο της θα σε βοηθήσει να νιώσεις την πολυπόθητη εσωτερική γαλήνη, κάθισε σ’ ένα απ’ τα παγκάκια που βρίσκονται κατά μήκος της και θαύμασε τη θέα. Για να την βρεις, μένει μόνο να κοιτάξεις απέναντι από την κοινότητα Παντάνασσα στην Άρτα.

Λίμνη Βεγορίτιδα

Βεγορίτιδα: Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι σίγουρα ένα απ’ τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς, αφού το εξαιρετικό φυσικό της τοπίο, μέλος του δικτύου Natura, θα σε δικαιώσει. Τα νερά της είναι το σπίτι πολλών αμφίβιων και πτηνών, ενώ μπορείς ακόμα και να κολυμπήσεις στον ειδικά διαμορφωμένο παραλιακό χώρο. Στις όχθες της θα βρεις ψαράδες να ρίχνουν τα δίχτυα της, ενώ αν περπατήσεις ή ποδηλατήσεις στα μονοπάτια της μπορείς να επιδοθείς σε bird watching.

Λίμνη Βεγορίτιδα

Θαλάσσια σπορ όπως κωπηλασία, κανοέ καγιάκ ή απλά βαρκάδα σε περιμένουν να τα βιώσεις με θέα την τρίτη βαθύτερη λίμνη της χώρας που εκτείνεται στους νομούς Πέλλας, Φλώρινας και Έδεσσας.

Μην χάσεις την ευκαιρία να ταξιδέψεις και να τις ανακαλύψεις!

Ταξίδια στην Ελλάδα

Δροσερές βουτιές σε ποτάμια και λίμνες της Πελοποννήσου

Γαϊδουρονήσια: Ένα τοπίο γεμάτο «γαλάζιες λίμνες»

Παναγίτσα: Ταξίδι στο ελληνικό χωριό με τις τρεις τεχνητές λίμνες

Ακολουθήστε το exploringgreece.tv σε Instagram και Facebook


πηγή: exploringgreece.tv

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News