Κυριακή 30 Ιούνιος 2024, 22:34
Ευ Ζην

Ελληνικά νησιά: Οι 16 πιο χαλαρωτικοί προορισμοί με την υπογραφή των Times


Η Ελλάδα είναι γεμάτη μαγευτικά μονοπάτια και οι διακοπές στον ελληνικό «παράδεισο» μπορούν να μείνουν αξέχαστες. Οι Times έψαξαν και βρήκαν τα 16 νησιά που μπορούν να προσφέρουν τις πιο χαλαρωτικές διακοπές και τις προτείνουν στους αναγνώστες τους – από τα κυκλαδίτικα σοκάκια μέχρι τα απάτητα μέρη του Ιονίου.

Ο κατάλογος των 16 γαλήνιων νησιών

Η λίστα περιλαμβάνει τα κορυφαία 16 νησιά με την πρώτη τριάδα να συνθέτουν η πανέμορφη Αίγινα, η Αστυπάλαια για απρόσμενες ανακαλύψεις και οι Λειψοί των μύθων και των θρύλων.

Ακολουθούν η Άνδρος που ξεχωρίζει στην Ελλάδα για την αυθεντικότητα της, τα ηλιοβασιλέματα στην Φολέγανδρο, η ηφαιστειακή Νίσυρος, η Σύρος του πολιτισμού και το Μεγανήσι για ήρεμες αποδράσεις.

Τη λίστα συμπληρώνουν η Αλόννησος με το υπέροχο φυσικό θαλάσσιο πάρκο, το Αγκίστρι που συνδυάζει πόλη και θάλασσα, η Μήλος με τα απόκοσμα τοπία, η Πάτμος με τις εντυπωσιακές παραλίες, τα Κύθηρα με την άγρια φυσική ομορφιά, το Καστελόριζο για εξερευνήσεις στην άκρη της Ελλάδας, η Σέριφος των ζευγαριών και η «πεντανόστιμη» Σίφνος με το φεστιβάλ γαστρονομίας που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό άρθρο των Times, αυτά τα 16 χαλαρωτικά ελληνικά νησιά υπόσχονται ένα ήρεμο και αξέχαστο καλοκαίρι.

Αίγινα: Ηρεμία, λίγα μίλια από την ΑΘήνα

Μόλις 30 λεπτά με το ιπτάμενο δελφίνι από την Αθήνα, η Αίγινα συχνά παραβλέπεται από τους τουρίστες, καθιστώντας την… ήσυχη, ιδανική απόδραση. Παρότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πολύβουη πρωτεύουσα, η Αίγινα διατηρεί μια γαλήνια ατμόσφαιρα με παραδοσιακές ταβέρνες και το καλύτερο παγωτό φιστίκι.

Αστυπάλαια: Απρόσμενες ανακαλύψεις

Η Αστυπάλαια σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Κω, είναι ένας πραγματικός θησαυρός, Έχει κρυστάλλινα νερά και είναι ιδανική για τους λάτρεις της ιστορίας. Αυτό το νησί προσφέρει ρωμαϊκά λουτρά, ένα ενετικό κάστρο και ένα μουσείο «γεμάτο αρχαιότητες».

Λειψοί: Μύθοι και θρύλοι

Ο θρύλος λέει ότι ο Οδυσσέας μαγεύτηκε από την Καλυψώ στο νησί των Λειψών των Δωδεκανήσων. Σήμερα, οι επισκέπτες είναι πιο πιθανό να αιχμαλωτιστούν από τις παρθένες παραλίες του, «από την άμμο του Πλατύ Γιαλού και του Κάμπου μέχρι το βοτσαλωτό Μονοδένδρι» .Για να φτάσετε στους Λειψούς απαιτείται ένα ταξίδι με το πλοίο από την Κω.

Άνδρος: Αυθεντικός προορισμός

Η Άνδρος, το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, προσφέρει καταπράσινο τοπίο και γραφικά μονοπάτια πεζοπορίας. Οι εκπληκτικές παραλίες της, όπως η Άχλα με την άγρια ομορφιά και το Μπατσί με την αμμώδη παραλία, είναι ιδανικές για χαλάρωση.

Φολέγανδρος: Θέα στο ηλιοβασίλεμα

Ανάμεσα στη Σαντορίνη και τη Μήλο, η Φολέγανδρος είναι γνωστή για τα ηλιοβασιλέματα που κόβουν την ανάσα. «Η θέα από τη Χώρα στην κορυφή του βράχου είναι αξέχαστη», λένε οι Times. Πολλές από τις καλύτερες παραλίες της είναι προσβάσιμες μόνο με βάρκα ή με τα πόδια, κάτι που κάνει τους επισκέπτες να αισθάνονται χαλαροί. Κάντε μια αξέχαστη βόλτα μέχρι την ασβεστωμένη εκκλησία της Παναγίας και, στη συνέχεια, απολαύστε τη θέα στο ηλιοβασίλεμα από τη Χώρα χωρίς κίνηση, στην κορυφή του βράχου.

Νίσυρος: Ηφαιστειακή θέα

Σε μικρή απόσταση με το πλοίο από την Κω, η Νίσυρος θεωρείται ένα γαλήνιο καταφύγιο. Ως ηφαιστειογενές νησί μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα ηφαιστειακό τοπίο με σκούρα άμμο, θερμές πηγές, βράχους ελαφρόπετρας και έναν κρατήρα γύρω από τον οποίο μπορείτε να περπατήσετε.

Σύρος: Η κοσμοπολίτισσα των Κυκλάδων

Κάποτε αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κόμβο, ακόμα και σήμερα όμως η Σύρος γοητεύει τους επισκέπτες με την κομψή αρχιτεκτονική και τα πολιτιστικά ιδρύματα στην Ερμούπολη. Όσον αφορά στις παραλίες, υπάρχουν πολλές επιλογές, άλλες έχουν ακτές με βότσαλο και άλλες με άμμο, με τις καλύτερες να βρίσκονται στα νότια του νησιού. Αλλά η Ερμοπούλη είναι τόσο γοητευτική, γράφουν οι Times.

Μεγανήσι: Αποδράσεις ηρεμίας

Απέχει μόλις 25 λεπτά με το πλοίο από τη Λευκάδα. Αυτό το παρθένο νησί του Ιονίου έχει διατηρήσει τη φιλόξενη, φυσική ομορφιά που έχει μείνει αναλλοίωτη στον χρόνο, με αποτέλεσμα να παραμένει ένα ήσυχο σημείο. Έχει μόλις τρία όμορφα χωριουδάκια, στρέμματα από ελαιώνες και περίπου 1.000 κατοίκους. Είναι ένα πανέμορφο νησάκι με παρθένες παραλίες – το Φανάρι και η Σπηλιά είναι οι πιο σημαντικές. Είσου γοητευτικά είναι και τα χωριά Βαθύ και Σπαρτοχώρι.

Αλόννησος: Άγρια φύση

Η Αλόννησος βρίσκεται εντός του εθνικού θαλάσσιου πάρκου Βορείων Σποράδων (το πρώτο στην Ελλάδα). Φιλοξενεί σπάνιες φώκιες και ποικίλλα θαλάσσια ζώα όπως δελφίνια, χελώνες, καθώς και αποικίες θαλάσσιων πτηνών. Το νησί θεωρείται καταφύγιο για τους λάτρεις της φύσης. «Οι λάτρεις της φύσης θα λατρέψουν το υποβρύχιο μουσείο», αναφέρουν οι Times, τονίζοντας το διάσημο ναυάγιο της Περιστέρας του 5ου αιώνα π.Χ. Περπατήστε και ανακαλύψτε μοναστήρια, μονοπάτια πεζοπορίας και το γραφικό χωριό Πατητήρι και μετά αποβιβαστείτε στη Χρυσή Μηλιά για να βουτήξετε στα γαλαζοπράσινα νερά, μια από τις καλύτερες αμμώδεις παραλίες.

Αγκίστρι: Συνδυασμός πόλης και θάλασσας

Ως νησί του Σαρωνικού η πρόσβαση από την Αθήνα είναι εύκολη, καθώς απέχει μόλις μία ώρα με το πλοίο από την πρωτεύουσα. Είναι ένας τόπος ειδυλλιακός και γαλήνιος – έχει πευκόφυτες παραλίες και χαλαρή ατμόσφαιρα. Η Δραγονέρα είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες με βότσαλο του νησιού. για πιο αμμώδεις ακτές, δοκιμάστε τη Σκάλα.

Μήλος: Τοπίο από άλλον κόσμο

Η Μήλος, διάσημη για το γλυπτό της Αφροδίτης της Μήλου (που ανακαλύφθηκε εκεί και τώρα εκτίθεται στο Λούβρο). Διαθέτει εντυπωσιακούς βράχους με τις ακτές του Σαρακήνικου να μοιάζουν με το φεγγάρι, λόγω της ηφαιστειακή προέλευση του νησιού. Στο Σαρακήνικο οι ομαλά σμιλεμένες, σεληνιώδεις ακτές έρχονται σε εκπληκτική αντίθεση με το εκθαμβωτικό μπλε του Αιγαίου.

Πάτμος: Όμορφες παραλίες

Με λιγότερο κόσμο λόγω περιορισμένων συνδέσεων με ferry, η Πάτμος διαθέτει εκπληκτικές παραλίες, όπως η Ψιλή Άμμος, και είναι γνωστό για τη νυχτερινή του ζωή και τον κοσμοπολίτικο αέρα του.

Κύθηρα: Υπέροχο τοπίο

Ανάμεσα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο βρίσκονται τα Κύθηρα που είναι και το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος του Ιονίου. Έχει χρυσαφένιες παραλίες και αρχαία ερείπια. Δεδομένου ότι η θεά Αφροδίτη λέγεται ότι καταγόταν από εδώ, δικαιολογημένα το τοπίο του νησιού ταιριάζει με τη μυθική ομορφιά της. Εξερευνήστε όμορφα χωριά που συνδέονται με λιθόστρωτα μονοπάτια ή την υπέροχη παραλία με λευκή άμμο στο Διακόφτι.

Καστελλόριζο: Το άκρο της Ελλάδας

Κοντά στις ακτές της Τουρκίας, το Καστελλόριζο είναι ένας κρυμμένος θησαυρός με πολύχρωμα σπίτια και πλούσια ιστορία. Γνωστό και ως Μεγίστη, το νησί πήρε το κοινό του όνομα από το Castello Rosso, τον λόφο με την κοκκινωπή πέτρα, με το κάστρου που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι.

Σέριφος: Για ζευγαράκια

Η Σέριφος, κοντά στη Μήλο και τη Μύκονο, έχει ήσυχες παραλίες -με αποκορύφωμα τα Λιβαδάκια- και γοητευτικές πόλεις, με πιο εντυπωσιακή εκείνη που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου. Θα βρείτε ήσυχα σημεία ανάμεσα στις 40 παραλίες του νησιού.

Σίφνος: Παράδεισος του φαγητού

Χάρη στον Νικόλαο Τσελεμεντέ, έναν τοπικό σεφ που έγραψε το πρώτο ελληνικό βιβλίο με συνταγές το 1910, η Σίφνος φημίζεται για τους καλοφαγάδες της. Λόγω της γαστρονομικής της κληρονομιάς φιλοξενεί ένα φεστιβάλ φαγητού κάθε Σεπτέμβριο.

Τι λένε για την φετινή σεζόν οι εκπρόσωποι των προορισμών της λίστας των Times

«Προβλέπεται μια τουριστική χρονιά με υψηλούς ρυθμούς επισκεψιμότητας από το εξωτερικό. Παράλληλα, σύμφωνα με μεγάλη πλατφόρμα κρατήσεων οι Λειψοί βρίσκονται στην 6η θέση ανάμεσα στις κορυφαίες τάσεις για διακοπές των Ελλήνων. Η προσπάθεια μας για την ανάπτυξη και προώθηση ενός αειφόρου προορισμού που διατηρεί άθικτο το φυσικό περιβάλλον του, συμβαδίζει απόλυτα με τα χαρακτηριστικά της εποχής μας», αναφέρει ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

«Η Αλόννησος εξελίσσεται σε «μαγνήτη» για τους φίλους των δραστηριοτήτων, της χαλάρωσης και της αναζωογόνησης. Ποιότητα υπηρεσιών χωρίς παράλογα κόστη, τοπική κουζίνα, υπέροχες εξωτικές παραλίες, καταδύσεις, φυσιολατρία, και εκδρομές στο θαλάσσιο πάρκο είναι το «διαβατήριο» μας για μια θέση στον «χάρτη» των διεθνών μη μαζικών προορισμών. Οι φετινές διακρίσεις που έχουμε πετύχει σε δημοφιλή μέσα του εξωτερικού αποδεικνύουν την εξωστρέφεια της Αλοννήσου σε νέες αλλά και καθιερωμένες αγορές που δείχνουν την προτίμηση τους για το 2024», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αλοννήσου Διογένης Θεοδώρου.

«Αστυπάλαια σημαίνει βιωσιμότητα, παράδοση και φύση. Δημιουργούμε και προβάλλουμε ένα νέο μοντέλο προορισμού όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει γαλαζοπράσινα νερά, παραμυθένιους οικισμούς, ιστορικά μνημεία και σπιτική φιλοξενία με σύγχρονους βιώσιμους όρους. Αυτός ο συνδυασμός είναι που προσελκύει τουρισμό από Ευρώπη, Αμερική και πολλές μακρινές χώρες», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αστυπάλαιας Κώστας Καμπύλης.

«Η Άνδρος διαθέτει ποιοτικές σταθερές που την καθιστούν μια όαση αυθεντικότητας δίπλα στην Αθήνα χωρίς υψηλό τίμημα. Η συνεχής εναλλαγή ορεινού τοπίου με παρθένες παραλίες, η γαστρονομία, και το εύρος χωριών, μοναστηριών και μονοπατιών δίνουν μια διαφορετική οπτική των Κυκλάδων. Η επισκεψιμότητα έχει ενισχυθεί εκτός υψηλής σεζόν, τάση που επιδιώκουμε να διατηρήσουμε», πρόσθεσε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τουρισμού Δήμου Άνδρου Νίκος Μουστάκας.

«Θετικά είναι τα μηνύματα για την τουριστική σεζόν στη Σίφνο. Η γαστρονομία μαζί με την αγγειοπλαστική, τη φύση, τα μονοπάτια, τις θαλάσσιες εκδρομές και τις παραδόσεις αποτελούν το «DNA» του προορισμού. Βαρύτητα δίνουμε σε πολιτιστικές, αθλητικές και γαστρονομικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, όπως το Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές», επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σίφνου Γιάννης Ραφελέτος.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News