Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024, 10:36
Ελλάδα

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Συγκέντρωση στο ΣτΕ και προσφυγή για το νέο φορολογικό


Συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας διοργανώνει αύριο Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 12.00 η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, την ημέρα που κατατίθενται οι αιτήσεις ακύρωσης κατά του νέου φορολογικού νόμου 5073/2023.  Ο νόμος που θεσμοθετεί τεκμαρτή φορολόγηση για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, βρέθηκε στο στόχαστρο των επαγγελματικών φορέων, επιμελητηρίων και επιστημονικών συλλόγων, που διαμαρτύρονταν ότι τους «τσουβαλιάζει» αντιμετωπίζοντάς τους συλλήβδην ως φοροφυγάδες, επιβάλλοντας οριζόντια και άδικα μέτρα.

Οι πιο έντονες αντιδράσεις προήλθαν από τους μικρομεσαίους , αυτοαπασχολούμενους – εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι έκαναν λόγο για «κεφαλικό φόρο», που έχει στόχο την οικονομική εξόντωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο την φοροδιαφυγή των επιχειρηματικών «ρετιρέ». Ήδη βέβαια η κυβέρνηση, μετά την αποδοκιμασία στις ευρωκάλπες – η οποία σε μεγάλο βαθμό προέρχεται και από τα πληττόμενα μικρομεσαία στρώματα που αντιτάχθηκαν στο νέο φορολογικό – σχεδιάζει αλλαγές στην τεκμαρτή φορολόγηση, επιμένοντας ωστόσο ότι δεν αμφισβητείται η βασική αρχιτεκτονική του νόμου.

Μικρομεσαίοι: Επιμένουν στην απόσυρση του φορολογικού

«Ένα κακό νομοθέτημα, δεν μπορεί να βελτιωθεί με σημειακές παρεμβάσεις. Zητάμε την απόσυρση του νόμου και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για τη δίκαιη φορολόγηση των επαγγελματιών και την πάταξη της φοροδιαφυγής», λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς

Επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα των σχεδιαζόμενων αλλαγών είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στην αυριανή κινητοποίηση και την προσφυγή στο ΣτΕ , δηλώνουν αποφασισμένοι να προσβάλλουν το νόμο που θεωρούν αντισυνταγματικό.

«Ένα κακό νομοθέτημα, δεν μπορεί να βελτιωθεί με σημειακές παρεμβάσεις. Η θέση η δική μας είναι η απόσυρση του νόμου και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για τη δίκαιη φορολόγηση των επαγγελματιών και την πάταξη της φοροδιαφυγής», δηλώνει στο in.gr ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονίδας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, η οποία πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο φορολογικό νόμο.

Κορυφαίοι Συνταγματολόγοι κατά του φορολογικού  για τους Ελ. Επαγγελματίες

Ο κ. Καββαθάς δηλώνει αισιόδοξος ότι οι προσφυγές στο ΣτΕ θα έχουν θετική έκβαση, καθώς υπάρχει ισχυρό νομικό έρεισμα. Ο ίδιος παραπέμπει στις θέσεις κορυφαίων συνταγματολόγων, όπως ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας και ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο ομότιμος καθηγητής φορολογικού Δικαίου του ΕΚΠΑ και πρώην βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης, οι οποίοι «έχουν εκφρασταεί για την αντισυνταγματικότητα του νόμου». Τέλος παραπέμπει στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, η οποία επίσης είχε θέσει ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Ο Θεοχάρης «πλήρωσε» τις αποδοκιμασίες για το φορολογικό

Ανεξάρτητα από την έκβαση της αυριανής προσφυγής, ήδη ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας, υπεύθυνος για θέματα φορολογίας Χάρης Θεοχάρης, φαίνεται να «πλήρωσε» την κυβερνητική φθορά με την εκπαραθύρωσή του από το νέο υπουργικό σχήμα. Βέβαια η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναχαιτίσει  το κύμα της «οργής των μικρομεσαίων» έρχεται εκ των υστέρων, ενώ όπως ανακοινώθηκε οι όποιες αλλαγές δε θα ισχύσουν πριν το 2025.  Τι κι αν ο Χάρης Θεοχάρης, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής, δήλωσε «περήφανος» για το φορολογικό νόμο, το γεγονός ότι υφίσταται «ρετούς» πριν καλά-καλά εφαρμοστεί, προδίδει μάλλον προχειρότητα και αμφιβολίες, παρά περηφάνεια



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News