Κυριακή 19 Μάιος 2024, 18:37
Πολιτική

Εκλογές 2023: Πέφτει απόψε η προεκλογική αυλαία με τον Μητσοτάκη στο Σύνταγμα – Τα σημεία «κλειδιά» για αυτοδυναμία της ΝΔ

Με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη απόψε στην πλατεία Συντάγματος, πέφτει η «αυλαία» της προεκλογικής εκστρατείας και το επόμενο ραντεβού με τους πολίτες είναι στις εκλογές, την ερχόμενη Κυριακή.

«Όχι στον εφησυχασμό» είναι το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, 2 μέρες πριν τις εκλογές, με βασικό σύνθημα ότι η ισχυρή αυτοδυναμία οδηγεί σε σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της ΝΔ.

Ο στόχος της επανασυσπείρωσης

Κεντρικός στόχος, ως το τελευταίο λεπτό, είναι η επανασυσπείρωση των 2,4 εκατ. πολιτών που ψήφισαν τη ΝΔ στις 21 Μαΐου, με έμφαση στη διατήρηση και των κεντρογενών ψηφοφόρων αλλά και στη μαζική συμμετοχή στις κάλπες.

Στο «γαλάζιο στρατόπεδο» η επιδίωξη είναι το κοντέρ το βράδυ των εκλογών να έχει μπροστά τον αριθμό «4». Δηλαδή να γράφει τουλάχιστον 40% , το οποίο αποτελεί μια ασφαλή βάση για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Αν το κοντέρ γράψει 39% και κάτω – με δεδομένο ότι είναι πιθανόν να αναδειχτεί Βουλή με περισσότερα κόμματα από 5, που αναδείχτηκαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση – τότε εκτιμάται ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να προκύψει οριακή αυτοδυναμία ή να είναι ισχνή.

Προβάδισμα 21,1 μονάδων της ΝΔ και Βουλή έως 9 κομμάτων

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. αποτυπώνεται να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα 21,1 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και να εισέρχονται στη Βουλή 6 κόμματα.

Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,4%, το ΠΑΣΟΚ 10,5%, το ΚΚΕ 6,8% και η Ελληνική Λύση 3,4%.

Το εισιτήριο για τη Βουλή λαμβάνει και η Πλεύση Ελευθεριας με 3,3% ενώ οριακά εκτός καταγράφεται η Νίκη με 2,8%. Οι Σπαρτιάτες λαμβάνουν 2,2% και το ΜέΡΑ25 με 2%.

Στην εκτίμηση αποτελέσματος όμως, αποτυπώνεται δυναμική για είσοδο στη Βουλή 9 κομμάτων.

Οι μικρότερες και οι μεγαλύτερες τιμές για τη Ν.Δ. είναι 39,8% έως 43,8 %, για τον ΣΥΡΙΖΑ 17,7% έως 21,8%, για το ΠΑΣΟΚ 10,2% έως 13,2%, για το ΚΚΕ 6,4% έως 8,4% και για την Ελληνική Λύση 2,8% έως 4,4%. Ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό από 2,7% έως 4,3%, η Νίκη από 2,3% έως 3,9 %, το ΜέΡΑ25 από 1,6% έως 3,4% και οι Σπαρτιάτες από 1,6% έως 3,4%.

Το «στοίχημα» της συμμετοχής 

Ζητούμενο επίσης για την Πειραιώς, είναι να προσέλθουν στις κάλπες όλοι όσοι ψήφισαν την ΝΔ στις 21 Μαΐου.

Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η αποχή θα αυξηθεί, ειδικά από τα μικρά κόμματα που δεν θεωρείται πιθανό να μπουν στη Βουλή, αλλά και λόγω του κινδύνου κάποιοι, ενδεχομένως, να προτιμήσουν τις διακοπές από τις κάλπες.

Ο παράγοντας ετεροδημότες

Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι και οι περίπου 200.000 ετεροδημότες που στήριξαν τη ΝΔ και θα πρέπει να μετακινηθούν εκ νέου στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν. Ποσοστιαία μετρώνται στο 1,5% του συνόλου των ψηφοφόρων, και το να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αγνοώντας για δεύτερη φορά το κόστος της μετακίνησης, είναι ένα βασικό ζητούμενο.

Με το βλέμμα στους αναποφάσιστους

Το βλέμμα είναι στραμμένο και στους αναποφάσιστους, οι οποίοι με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις κινούνται κοντά στο 7%.

Μπορεί η ψαλίδα να έχει κλείσει από τις εκλογές του Μαΐου, ωστόσο αποτελούν μία κρίσιμη εκλογική μάζα για να πιάσει η ΝΔ τη βάση του 40%, ειδικά αν υπάρξει μετακίνηση ψηφοφόρων που τη στήριξαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα πάντως με τη μέτρηση της Alco, το 95% όσων ψήφισαν τη ΝΔ δηλώνει ότι θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα.

Ανησυχία για τα ποσοστά κομμάτων και «κομματιδίων» δεξιά της ΝΔ

Τέλος, διάχυτη είναι η αγωνία στο «γαλάζιο αρχηγείο» για το αν πέτυχε η επιχείρηση – “αποδόμηση” των κομμάτων δεξιά της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα τελευταία μέτρα του προεκλογικού «μαραθωνίου» εξέθεσε αναλυτικά την προσπάθεια «καπηλείας» των πατριωτικών αισθημάτων αλλά και της πίστης από μικρά κόμματα και «κομματίδια», ζητώντας από τους πολίτες να επαναξιολογήσουν τις επιλογές τους.

Εκτός όμως από την Ελληνική Λύση και τη Νίκη, στη «μέγγενη» της Πειραιώς μπήκαν και οι Σπαρτιάτες, με τον Κ. Μητσοτάκη να μιλά για «εκπροσώπους εγκληματιών με αίμα στα χέρια», δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κόμμα στηρίζει και ο φυλακισμένος, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και Πρόεδρος νέου νεοναζιστικού μορφώματος, Ηλίας Κασιδιάρης.

Πολλές ακραίες φωνές στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη πολυφωνία αλλά αντίθετα μπορεί να οδηγήσουν σε μία δημοκρατική «κακοφωνία», ίσως και σε κίνδυνο ακυβερνησίας, αναφέρει η ΝΔ.

πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News