Παρασκευή 17 Μάιος 2024, 11:03
Viral

Είστε ο αγαπημένος συνάδερφος όλων; – Τότε μάλλον δεν θα πάρετε ποτέ προαγωγή


Έχετε αναρωτηθεί εάν η ευγένεια και οι καλοί σας τρόποι, ενδεχομένως να έχουν σταθεί εμπόδιο στην προαγωγή σας στη δουλειά;

Εάν όχι, τότε ίσως το παρακάτω viral βίντεο στο TikTok σάς κάνει να το σκεφτείτε. Η TikToker που ακούει στο όνομα Jacqueline ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι με τους οποίους είναι «απόλαυση να δουλεύεις μαζί» «δεν θα πάρουν ποτέ προαγωγή».

Όπως φαίνεται η ανάρτηση χτύπησε φλέβα καθώς έχει πλέον συγκεντρώσει πάνω από 8 εκατομμύρια προβολές και 900.000 likes.

Η Jacqueline εξηγεί ότι τα στελέχη «δεν θα επιτρέψουν ποτέ σε έναν υπάλληλο που είναι και καλός στη δουλειά και καλός στο να κρατάει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του ενώ κάνει τη δουλειά να ανέβει στην ιεραρχία».

Βοηθώντας άλλους ανθρώπους και όντας προσανατολισμένοι στους άλλους μπορεί να έχετε το πλεονέκτημα ότι σας εμπιστεύονται περισσότερο

Κι αυτό το αποδίδει στο γεγονός ότι τέτοιου είδους χαρακτήρες, όση πίεση και να δέχονται από τους εργοδότες, πάντοτε θα την αποδέχονται δίχως γκρίνια και ενστάσεις.

Οι χρήστες του TikTok συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό με τη Jacqueline και έδωσαν ένα όνομα στη θεωρία της που ονομάζεται «τιμωρία απόδοσης», όπου στους καλούς εργαζόμενους ανατίθενται περισσότερα καθήκοντα ως συνέπεια του ότι είναι αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί.

@jacquelameobut if I take a week off everything falls apart? it ain’t adding up♬ original sound – jacqueline

Παρόλο που το στερεότυπο ότι οι κακοί χαρακτήρες είναι πιο επιτυχημένοι διατηρείται εδώ και καιρό, τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.

Μια μελέτη του 2020 από τον Κάμερον Άντερσον, καθηγητή οργανωσιακής συμπεριφοράς στη Σχολή Επιχειρήσεων Haas του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με δυσάρεστη προσωπικότητα δεν προοδεύουν ταχύτερα στον εργασιακό χώρο από ό,τι οι ευχάριστοι άνθρωποι.

Η μελέτη χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα ενός τεστ προσωπικότητας που έκαναν φοιτητές και απόφοιτοι πανεπιστημίου 14 χρόνια πριν και πώς εξελίχθηκε η καριέρα τους μετά.

Διαπίστωσε ότι οι δυσάρεστοι άνθρωποι είχαν δύο ξεχωριστά χαρακτηριστικά που «εξουδετέρωναν» τα όποια οφέλη από την καριέρα τους. Πρακτικά, το γεγονός ότι είναι κυριαρχικοί και διεκδικητικοί τους βοηθά να φτάσουν στην εξουσία, αλλά καθώς είναι πιο εγωιστές και αναπτύσσουν λιγότερες σχέσεις, αντιμετωπίζονται αρνητικά από τους συναδέλφους τους.

Δεν ισχύει πάντα αυτό

Μπορείτε να αποκομίσετε ορισμένα οφέλη με το να είστε ευχάριστοι στη δουλειά σας, ειδικά αν μπορείτε να κάνετε τη ζωή των συναδέλφων σας ευκολότερη, σύμφωνα με τον Andrew Brodsky, καθηγητή διοίκησης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στη Σχολή Επιχειρήσεων McCombs.

″Βοηθώντας άλλους ανθρώπους και όντας προσανατολισμένοι στους άλλους μπορεί να έχετε το πλεονέκτημα ότι σας εμπιστεύονται περισσότερο, πράγμα που σημαίνει πρόσβαση σε διάφορους πόρους, όπως πληροφορίες στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση όλοι στον οργανισμό», δήλωσε ο Brodsky στο CNBC.

«Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε κύρος με το να σας θεωρούν κάποιον που είναι χρήσιμος σε όλους…», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μια μελέτη του 2022 από ερευνητές του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και του Πανεπιστημίου Purdue εξέτασε όσους επιθυμούν να βοηθούν τους συναδέρφους τους και διαπίστωσε ότι βιώνουν μεγαλύτερη ευημερία, επαγγελματική ανέλιξη και εργασιακή απόδοση.

Το να είσαι πολύ «προσανατολισμένος στους άλλους» μπορεί μερικές φορές να γυρίσει μπούμερανγκ

Αν και υπάρχει η δημοφιλής άποψη ότι οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι ναρκισσιστές, ο Ryan Vogel, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Επιχειρήσεων και Διοίκησης Fox του Πανεπιστημίου Temple, δήλωσε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.

Οι άνθρωποι που κάνουν πράγματα για τους άλλους και είναι ανοιχτοί στην ιδέα της ανταπόδοσης καλών πραγμάτων «τα καταφέρνουν καλύτερα στην καριέρα τους», δήλωσε ο Vogel στο CNBC. «Οι άνθρωποι θέλουν να συνδέονται με τέτοιου είδους ανθρώπους», τόνισε.

Ναι μεν αλλά

Στο βίντεο της Jacqueline στο TikTok, συγχέει το να έχεις μια ευχάριστη προσωπικότητα με το να είσαι πιεστικός, σύμφωνα με τον Vogel.

Ο Brodsky συμφωνεί με αυτή την άποψη και λέει ότι το να είσαι πολύ «προσανατολισμένος στους άλλους» μπορεί μερικές φορές να γυρίσει μπούμερανγκ, επειδή χάνεις την εστίαση στα δικά σου συμφέροντα.

«Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να μην αγωνίζεσαι για το προσωπικό σου συμφέρον όσο χρειάζεται, το οποίο κατά καιρούς μπορεί να είναι απαραίτητο στους οργανισμούς», εξηγεί.

Ο λόγος που το βίντεο είχε τέτοια απήχηση είναι ότι οι προσδοκίες των ανθρώπων για εταιρική αφοσίωση έχουν παραβιαστεί τα τελευταία χρόνια και ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι έχουν γίνει πολύ πιο επικριτικοί απέναντι στους ηγέτες, σύμφωνα με τον Brodsky.

«Η εργασιακή σχέση έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες. Κάποτε εργαζόσουν 40 χρόνια σε έναν οργανισμό, έπαιρνες ένα χρυσό ρολόι ή οτιδήποτε άλλο και μετά έβγαινες στη σύνταξη. Τώρα, δεν υπάρχει μεγάλη εταιρική αφοσίωση και ειδικά τώρα, την εποχή των απολύσεων», καταλήγει.





πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News