Παρασκευή 21 Ιούνιος 2024, 9:07
Κόσμος

Ειρηνευτική Διάσκεψη για την Ουκρανία: Οι προσδοκίες για τον τερματισμό του πολέμου – Μήνυμα στήριξης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις εργασίες της διήμερης Ειρηνευτικής Διάσκεψης για την Ουκρανία, που ξεκίνησε σήμερα (15.06.2024), στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

Στη Διάσκεψη, που στόχο έχει την άσκηση πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, παίρνουν μέρος 92 ηγέτες και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό», κατά την έναρξη της πρώτης συνόδου κορυφής, που διεξάγεται χωρίς τη Ρωσία.

«Όλα όσα συμφωνηθούν (σε αυτήν τη σύνοδο) θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη», είπε ο Ζελένσκι προσθέτοντας: «Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής».

Ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας ενός σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία θα πρέπει να διευρυνθεί, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

O Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας για την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάληψη κι άλλων εδαφών της χώρας (από τη Ρωσία) και είναι μία «ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης, στους δημοσιογράφους ότι η απουσία της Κίνας από τη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, είναι πιθανώς ένα αποτέλεσμα των ρωσικών εκκλήσεων για τη μη συμμετοχή της.

Μία σύνοδος κορυφής με αντικείμενο τη διερεύνηση των προτάσεων ειρήνευσης για την Ουκρανία που διεξάγεται στο ελβετικό θέρετρο του Μπούργκενστοκ χρειάζεται να προχωρήσει γρήγορα κι όσο το δυνατό περισσότερο, δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

«Μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους του μέλλοντος»

Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι μία απάντηση, αλλά μια συνταγή για επιθετικούς πολέμους στο μέλλον, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Παγώνοντας τον πόλεμο σήμερα, με ξένα στρατεύματα να έχουν καταλάβει ουκρανικά εδάφη, δεν είναι απάντηση. Είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους στο μέλλον», τόνισε η ίδια στην ομιλία της.

«Αντίθετα χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Μία ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της».

Μήνυμα στήριξης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί η συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην διάσκεψη.

Η Διάσκεψη εστιάζει σε τρεις θεματικές: α) επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας, β) πυρηνική ασφάλεια γ) ανθρώπινη διάσταση (απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών), οι οποίες έχουν ως βάση τη «Φόρμουλα για την Ειρήνη» (σχέδιο δέκα σημείων) που είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο του 2022.

Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, ζήτημα με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις, τις οποίες έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει τη σημασία τόσο της ιστορικής πόλης ως του βασικού λιμανιού εξαγωγών προς την Ευρώπη και τον κόσμο, όσο και της διατήρησης ανοικτού διαύλου ναυσιπλοϊας για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της, επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Στις εργασίες της διεθνούς διάσκεψη κορυφής, συμμετέχει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο μόνος θρησκευτικός ηγέτης ο οποίος θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής, κατόπιν επίσημης προσκλήσεως της Προέδρου της Ελβετίας, Βιόλα Άμχερντ.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News