Πέμπτη 16 Μάιος 2024, 20:23
Ελλάδα

Δίκη Μάτι: Την επίσπευση καθαρογραφής της απόφασης ζητεί ο Αρειος Πάγος ενόψει κινδύνου παραγραφής


Αίτημα προς την εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους έξι καταδικασθέντες  κατηγορούμενους, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναμένεται να υποβάλουν οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.

Από την πλευρά της πάντως, η Εισαγγελία εξετάζει και αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης για αθωώσεις κατηγορουμένων.

Εν αναμονή τυχόν εξελίξεων η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα θα ζητήσει άμεσα την επίσπευση της καθαρογραφής για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, προκειμένου να … τρέξουν οι αναγκαίες διαδικασίες και να αποφευχθεί ο ενδεχόμενος ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων.

Η πρόεδρος του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της χώρας αναμένεται αύριο κιόλας να ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών,  Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε ενέργεια ώστε στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί η πρόεδρος του δικαστηρίου  ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση, να απαλλαγεί από κάθε άλλη υποχρέωση το μήνα Μάιο και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη σύνταξη του σκεπτικού της απόφασης και των πρακτικών της πολύκροτης δίκης.

Ο στόχος είναι από τον Ιούνιο να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση όσο και για όσους εκ των αθωωθέντων γίνουν δεκτά τα αιτήματα που θα υποβάλουν συγγενείς νεκρών και εγκαυματίες για άσκηση έφεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 23 Ιουλίου 2018 συμπληρώνονται 6 χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Στα 8 χρόνια παραγράφονται όλες οι πλημμεληματικές κατηγορίες εάν οι   όποιες καταδίκες δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες. Δηλαδή μέσα σε 2 χρόνια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δίκη και στο Εφετείο και να έχουν κριθεί τυχόν προσφυγές καταδικασθέντων στον Άρειο Πάγο.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News