Παρασκευή 3 Μάιος 2024, 12:13
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Δ. Ελλάδα: Ακόμα και 46 βαθμούς φέρνει ο καύσωνας – Πρόγνωση για πρωτοφανείς θερμοκρασίες στην περιοχή

Καθημερινά είναι πλέον τα έκτακτα δελτία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδίδει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία λόγω του καύσωνα «Κλέων». Η Δυτική Ελλάδα είναι ένα από τα γεωγραφικά διαμερίσματα που επηρεάζεται περισσότερο και θα συνεχίσει να ζει η ευρύτερη περιοχή με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες μέχρι τουλάχιστον το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Από σήμερα, οι άνεμοι αναμένεται να εξασθενήσουν και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ανέβει περισσότερο η θερμοκρασία και να εισέλθει σχεδόν όλη η χώρα σε επίπεδα καύσωνα. Ο ορισμός του καύσωνα είναι όταν για τρεις συνεχόμενες ημέρες ο υδράργυρος ξεπερνά στη μέγιστη τιμή του τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο προγνώστης μετεωρολόγος Νίκος Θεοδοσόπουλος είχε προβλέψει στο pelop.gr από τις 6 Απριλίου πως το δεύτερο μισό του καλοκαιριού θα ζήσουμε παρατεταμένες θερμικές περιόδους. Μετά το πρώτο κύμα καύσωνα των προηγούμενων ημερών, από σήμερα περιμένουμε νέα θερμική έξαρση που θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ν. Θεοδοσόπουλος εξειδίκευσε την πρόγνωση των επόμενων περιοχών και προχώρησε σε εκτιμήσεις σχετικά με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας σε πέντε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας.

Στην Πάτρα σήμερα και αύριο η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 39-40 βαθμούς λόγω των νοτιοδυτικών ανέμων που ανακουφίζουν λίγο την πόλη. Ομως, το σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες θα αγγίξουν τους 40 βαθμούς, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς και την Τετάρτη θα επανέλθει η μέγιστη θερμοκρασία στους 40-41 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αίγιο, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει σήμερα τους 38 βαθμούς, την Παρασκευή θα σκαρφαλώσει στους 41 και το Σάββατο ακόμα και τους 42 βαθμούς. Η πιο θερμή ημέρα για το Αίγιο θα είναι η Κυριακή όπου εκτιμάται πως θα σημειωθεί ρεκόρ Νομού, με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και τους 45-46 βαθμούς! Υψηλές θα είναι οι τιμές της θερμοκρασίας και από τη Δευτέρα αφού την ερχόμενη εβδομάδα η μέγιστη τιμή δε θα πέσει κάτω από 42 βαθμούς.

Παρόμοιο σκηνικό με την Πάτρα αναμένεται στον Πύργο, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται τις επόμενες ημέρες από 39 έως 43 βαθμούς, ενώ στο Αγρίνιο αναμένεται να καταγραφεί ο πιο ψηλός μέσος όρος θερμοκρασιών καθώς από σήμερα η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας θα ξεκινά από 41 και θα φτάνει ακόμα και τους 44 βαθμούς!

Προειδοποιεί ο Νίκος Θεοδοσόπουλος: «Ο άνεμος γυρίζει σε νοτιοδυτικός και αυτό σημαίνει πως στην Πάτρα θα υπάρχει αυξημένη υγρασία και η αίσθηση της θερμοκρασίας θα είναι ακόμα και δύο βαθμούς περισσότερο. Επιπλέον την Κυριακή οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι τα τέσσερα μποφόρ και θα χρειαστεί προσοχή».

Γενικότερα, όπως έχει αναλύσει τα δεδομένα ο κ. Θεοδοσόπουλος, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται κοντά στους 40 βαθμούς, ενώ αναμένεται επέκταση της θερινής περιόδου και τον Σεπτέμβριο.

Πάτρα 39-42 °C
Αίγιο 38-46 °C
Αγρίνιο 41-44 °C
Πύργος 39-43 °C

 

πηγή: pelop.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News