Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024, 7:56
Culture

Χριστουγεννιάτικο καράβι: Ο βαθύς συμβολισμός των Ελλήνων

Όλοι μας συνδέουμε την εποχή των Χριστουγέννων με γλυκά, λαμπερούς στολισμούς, δώρα και γιορτινά τραπέζια. 

Αυτά όμως δεν θα ήταν τίποτα χωρίς την παρουσία των αγαπημένων μας προσώπων και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να έρθουμε όλοι πιο κοντά, από την παρουσία ενός στολισμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου. 

Πώς όμως ένιωθαν παλιά οι Έλληνες αυτή την «ζεστασιά» εφόσον το έλατο είναι ένα σχετικά ιστορικά πρόσφατο έθιμο; Τι στολίζαμε στη χώρα μας πριν το έλατο;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα ιδιαιτέρως περήφανη για τους ναυτικούς και τους καπετάνιους της. Παλαιότερα λοιπόν, όταν οι γυναίκες περίμεναν στωικά τους ναυτικούς συζύγους τους να επιστρέψουν σπίτι, τον ερχομό τους γιόρταζαν με το χριστουγεννιάτικο καράβι. 

Συγκεκριμένα τη χριστουγεννιάτικη βάρκα, μια ξύλινη βάρκα που διακοσμούσαν με λαμπάκια και στολίδια, τοποθετώντας την είτε δίπλα από το τζάκι είτε έξω στην αυλή.

Συνήθως, το στόλιζαν στις 6 Δεκεμβρίου προς τιμήν του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών.

Είναι δόκιμο να πούμε ότι το έθιμο αυτό δεν «μπήκε» κάποια στιγμή στα σπίτια των ανθρώπων σε αντίθεση με το δέντρο, αλλά ήταν ήδη εκεί. Μπορεί το στολισμένο έλατο να είναι μια ένδειξη θαλπωρής και ανανέωσης για τα νοικοκυριά αλλά δεν συγκρίνεται με την ιστορία που κουβαλάει το χριστουγεννιάτικο καράβι.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv

πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News