Σάββατο 27 Απρίλιος 2024, 3:28
Auto-Moto

Bentley R-Type Continental, το ταχύτερο 4θέσιο πριν από 70 χρόνια [video]

Η Bentley υπάρχει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ωστόσο, ήταν μόλις το 1952 όταν ο Βρετανός κατασκευαστής αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το όνομα «Continental». Γιορτάζοντας τα 70 χρόνια του ονόματος λοιπόν, το Crew αναπολεί την Bentley R-Type Continental, τον πρόγονο της σύγχρονης Continental GT.

Με την περιγραφή ως του «πρώτου Grand Tourer στον κόσμο», η Bentley R-Type Continental φορούσε καροσερί από αλουμίνιο και έναν 4,6λιτρο 6κύλινδρο κινητήρα που απέδιδε μέγιστη ισχύ 155 PS. Μπορεί η ιπποδύναμη αυτή να μη συναρπάζει σήμερα, αλλά τότε αρκούσε για να την χρίσει το ταχύτερο 4θέσιο αυτοκίνητο του κόσμου με τελική ταχύτητα 120 mph ή 193 km/h.

Η πρωτότυπη Bentley R-Type Continental γύρισε πέντε γύρους στην κεκλιμένη πίστα του Montlhèry με μέση ωριαία ταχύτητα 118,75 mph ή 191 km/h.

Η Bentley R-Type Continental ήταν η έκδοση υψηλών επιδόσεων της R-Type. Με το ίδιο μεν μοτέρ, αλλά ενισχυμένη τροφοδοσία, αυξημένη συμπίεση και μακρύτερη τελική σχέση μετάδοσης. Το σχέδιο ήταν προϊόν συνεργασίας των μηχανικών και των σχεδιαστών της Rolls-Royce με την H. J. Mulliner & Co., με το τελικό φινίρισμα να ανήκει στον Stanley Watts, σχεδιαστή της τελευταίας. 

Bentley R-Type Continental

Το σασί κατασκευαζόταν στις εγκαταστάσεις της Rolls-Royce στο Crew και το αυτοκίνητο μοιραζόταν πολλά από τα μέρη του με τη στάνταρ R-Type. Το 1954, ο 6κύλινδρος κινητήρας της Bentley R-Type Continental μεγάλωσε, φτάνοντας τα 4,9 lt από την αύξηση της διαμέτρου των εμβόλων.

H R-Type Continental αποδείχτηκε εμπορική επιτυχία και η Bentley κατασκεύασε συνολικά 208 κομμάτια (περιλαμβανομένου του πρωτοτύπου δοκιμών) με την πλειονότητα εξ αυτών να έχουν φτιαχτεί από τον coachbuilder H. J. Mulliner & Co. που στην ουσία ανήκε εκείνη την εποχή στην John Croall & Sons. 

Bentley R-Type Continental

Οι άλλοι καροσερίστες ήταν από τη Βρετανία, όπως ο Park Ward που έφτιαξε έξι κομμάτια, αλλά και από το εξωτερικό. Όπως ο Παριζιάνος Marius Franay που κατασκεύασε πέντε, ο Ελβετός Hermann Graber που έφτιαξε τρία, αλλά και ο Pinifarina (!) που έφτιαξε ένα. 

Αυτή η επιτυχία απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση, καθώς η τιμή του αυτοκινήτου ήταν £6.928 ή σχεδόν 15 φορές το μέσο ετήσιο βρετανικό εισόδημα και τρεισήμισι φορές πάνω από τη μέση τιμή μιας Bentley.

Bentley R-Type Continental & Bentley Continental GT

H Bentley R-Type Continental, με ηλικία άνω των 70 ετών, κατέχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στην ιστορία της βρετανικής, η οποία μνημονεύει τα τρία βασικά σχεδιαστικά συστατικά του αυτοκινήτου: Εντυπωσιακά δυναμική γραμμή, μυώδη πίσω πλαϊνά και οπισθοκλινή, «γρήγορη» οροφή. Τρία συστατικά που παραμένουν θεμελιώδες κομμάτι του DNA της Bentley.


πηγή: drive.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News