Σάββατο 5 Οκτώβριος 2024, 10:30
Τεχνολογία

Αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών που στρέφεται στην αγορά μεταχειρισμένων smartphones

«Ο όγκος και η ποιότητα του μεταχειρισμένου και ανακαινισμένου αποθέματος βελτιώνεται με τον χρόνο», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η παγκόσμια αγορά μεταχειρισμένων smartphones συνεχίζει την ανοδική της πορεία, καθώς το 2023 πωλήθηκαν πάνω από 195 εκατομμύρια συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και των επίσημα ανακαινισμένων. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 6,4% σε σύγκριση με το 2022. Η συνολική αξία αυτών των μεταχειρισμένων smartphones ξεπέρασε τα $72,9 δισ., σημειώνοντας αύξηση 12,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το νέο Worldwide Quarterly Used Device Tracker της IDC.

«Η δευτερεύουσα αγορά smartphones αναπτύσσεται ταχύτερα από την αγορά νέων συσκευών, καθώς ο όγκος και η ποιότητα των μεταχειρισμένων και ανακαινισμένων συσκευών βελτιώνονται συνεχώς», σχολιάζει η IDC στην έκθεσή της.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, η αγορά μεταχειρισμένων smartphones προβλέπεται να φτάσει τα 257 εκατομμύρια πωλήσεις έως το 2028.

Οι βασικοί παίκτες της αγοράς

Η Apple και η Samsung εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κατηγορία των μεταχειρισμένων smartphones, κατέχοντας περίπου το 64% της παγκόσμιας αγοράς. Η IDC προβλέπει ότι καθώς η αγορά μεταχειρισμένων ωριμάζει, και άλλες πιο προσιτές μάρκες θα κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Προοπτικές και προκλήσεις της αγοράς

Παρά την εντυπωσιακή απόδοση της αγοράς μεταχειρισμένων σε σχέση με τις νέες συσκευές, οι ρυθμοί ανάπτυξης για τα μεταχειρισμένα smartphones έχουν επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι το απόθεμα, καθώς οι καταναλωτές σε ανεπτυγμένες οικονομίες διατηρούν τις συσκευές τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα premium μοντέλων στη δευτερογενή αγορά.

Τα trade-in προγράμματα εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τροφοδότηση της αγοράς μεταχειρισμένων συσκευών, αλλά δεν καλύπτουν το σύνολο της προσφοράς. Όπως σημειώνει η IDC, η επεξεργασία των μεταχειρισμένων συσκευών – με κάποιες να απαιτούν περισσότερη επισκευή από άλλες – οδηγεί την αγορά σε συσκευές υψηλότερης τιμής και πιο καθιερωμένες μάρκες.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News