Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024, 19:34
Ελλάδα

Απόστολος Λύτρας: Το χρονικό της άγριας κακοποίησης της συζύγου του – Γιατί αφέθηκε ελεύθερος


Η συγκλονιστική υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστή το γνωστό δικηγόρο Απόστολο Λύτρα και θύμα την 37χρονη σύζυγό του, συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ο σάλος που ξέσπασε όταν το περιστατικό ήρθε στο φως δεν έχει καταλαγιάσει. Αντίθετα τροφοδοτήθηκε από την ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους τον γνωστό ποινικολόγο – μια απόφαση που ακολούθως βρέθηκε στο στόχαστρο του Αρείου Πάγου.

Ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα και την ιδιαίτερη βαρύτητα της πράξης που καθ’ ομολογία τέλεσε. Κάτι που προκάλεσε ερωτηματικά και αντιδράσεις, με αρκετούς να λένε αυτό που πολλοί σκέφτηκαν: ότι δηλαδή αν ο θύτης δεν ήταν αναγνωρίσιμο πρόσωπο η προφυλάκιση θα ήταν μονόδρομος.

Το σκεπτικό της μη προφυλάκισης

Ανακρίτρια και εισαγγελέας, ωστόσο αποφάσισαν μετά την απολογία του Απόστολου Λύτρα να τον αφήσουν ελεύθερο, παίρνοντας υπόψη την κατάθεση του θύματος, ότι ο άγριος ξυλοδαρμός έγινε για πρώτη φορά και ουδέποτε είχε συμβεί κάτι στο παρελθόν, όπως και την κατάθεση της πρώην συζύγου του δικηγόρου  η οποία τον είχε καταγγείλει στο παρελθόν, ωστόσο όταν έγινε η δίκη αυτή ανακάλεσε.

«Μέτρησε» επίσης ότι ομολόγησε την βίαιη πράξη του, δήλωσε μετανιωμένος και ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη. Υπό αυτό το πρίσμα έκριναν ότι δεν είναι ύποπτος φυγής όπως και ότι δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον Απόστολο Λύτρα είναι υποχρέωση μετοίκησης από το κοινό σπίτι, όπου διαμένει με τη σύζυγο του, απαγόρευση να την πλησιάζει και υποχρέωση να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.

Φοβάται ακόμη η σύζυγος του δικηγόρου

Η δικηγόρος, σύζυγος του Απόστολου Λύτρα που ξυλοκοπήθηκε άγρια από εκείνον, βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ενώ είναι ακόμη φοβισμένη καθώς φέρεται να ζήτησε την παρουσία περιπολικού έξω από το σπίτι της και για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Η γυναίκα εξηγεί ότι έπεισε τον Απόστολο Λύτρα να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο λέγοντάς του ότι θα πει στους γιατρούς ότι έπεσε από τις σκάλες

Ο Απόστολος Λύτρας μετά την απολογία του

«Είμαι χάλια και ψυχικά και σωματικά. Προσπαθώ να διαφυλάξω τη σωματική και ψυχική υγεία. Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Δεν γινόταν άλλο»,  είπε η γυναίκα, μιλώντας στο Star μετά την εξέτασή της από τον ιατροδικαστή. Μάλιστα στην σύντομη επικοινωνία με το κανάλι, το θύμα ήταν ακόμη σοκαρισμένο, συντετριμμένο και δυσκολευόταν να μιλήσει.

Ήταν ξημερώματα της Κυριακής όταν ο Απόστολος Λύτρας και η σύζυγός του, μετέβησαν σε ιδιωτική κλινική με τη γυναίκα να φέρει κακώσεις και εμφανή τραύματα.

Στην κατάθεσή της, η 37χρονη δικηγόρος περιέγραψε την επίθεση που δέχτηκε από τον σύζυγό της, μέσα στο αυτοκίνητο που βρίσκονταν. Η ίδια εξηγεί ότι έπεισε τον κακοποιητή της να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο λέγοντάς του ότι θα πει στους γιατρούς ότι έπεσε από τις σκάλες.

Σύμφωνα με το περιβάλλον της ιδιωτικής κλινικής, όπου μεταφέρθηκε: «Στην αρχή όταν μπήκαν στην κλινική δεν καταλάβαμε ποιοι ήταν. Η γυναίκα ήταν εμφανώς καταβεβλημένη και την βάλαμε να καθίσει σε αμαξίδιο. Η γυναίκα είχε χτυπήσει στη γλώσσα και στο στόμα και ήταν αδύνατον να μιλήσει. Ο δικηγόρος ήταν εκεί για να την βοηθά με την επικοινωνία έως ότου ο γιατρός του ζήτησε να βγει έξω από τον θάλαμο, κάτι που συχνά ζητούν οι γιατροί από τους συνοδούς».

«Κατάπινα αίμα κι ένιωθα ότι πνίγομαι»

Η κατάθεση της γυναίκας είναι συγκλονιστική: «Γύρω στις 23.30 λογομαχήσαμε για μια ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα γιατί εγώ κοίταζα το κινητό μου και ο σύζυγός μου δεν ξέρω τι θεώρησε πάντως μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας.  Η αλήθεια είναι ότι εγώ μιλούσα με την αδερφή μου στην οποία είχα αφήσει το παιδί μου για να βγούμε και η οποία μου έστελνε βιντεάκια με την μικρή μου. Μου ζήτησε επιτακτικά να φύγουμε αλλιώς θα έκανε φασαρία μέσα στο μαγαζί.

Άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε χώρο σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά. Σημειωτέον ότι όλη αυτή την ώρα μου είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι.

Με οδήγησε στο σπίτι. Εγώ όταν μπήκα μέσα με όσες δυνάμεις είχα γιατί ζαλιζόμουν πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη του είπα ότι πάω να πλυθώ. Όταν ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην αστυνομία με πρόλαβε και το πήρε αυτός και συνέχιζε να κρατάει το κινητό μου».

Καταλυτικός ο ρόλος του γιατρού

Η 37χρονη συνεχίζει: «Μπήκαμε μαζί στην είσοδο της κλινικής. Είπα ότι θέλω να με δει γιατρός στα επείγοντα επειδή έχω χτυπήσει στο κεφάλι. Με πήρε κατευθείαν ο γιατρός στο εξεταστήριο μόνη μου και δεν επέτρεψε στον σύζυγό μου να μπει. Μαζί ήρθε και μια νοσοκόμα. Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει ο άνδρας μου. Ότι φοβάμαι και τον ίδιο και το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την αστυνομία… Όπως πράγματι και έγινε.

Μου παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Όταν έκτοτε ο αστυνομικός, επειδή δεν ήθελα να καταλάβει κάτι ο άνδρας μου και να φύγει και δεν ήξερα αν εκείνη τη στιγμή έπρεπε να τον εμπιστευθώ, κυρίως δεν ήθελα να φύγει γιατί δεν είχα ειδοποιήσει την αδερφή μου για το τι είχε συμβεί γιατί κρατούσε την κόρη μου. Είπα στον αστυνομικό ότι είμαι δικηγόρος και δεν ήθελα να δώσω κατάθεση εκείνη τη στιγμή αλλά του είπα να πάρει την κατάθεση του γιατρού. Ενώ εγώ θα πήγαινα να εξεταστώ από ιατροδικαστή.

Σημειωτέον ότι αμέσως μόλις είπα στον γιατρό τι είχε συμβεί έβγαλε φωτογραφίες με το κινητό του. Όταν έφτασε η αστυνομία ο σύζυγός μου έδωσε το κινητό μου στον γιατρό ο οποίος μου το έδωσε και έτσι έβγαλα φωτογραφίες με το δικό μου κινητό τις οποίες θα τυπώσω και θα σας τις προσκομίσω. Ο αστυνομικός επέμενε ότι έπρεπε να δώσω κατάθεση εκείνη τη στιγμή. Του είπα να γράψει ότι έπεσα από τις σκάλες και να μου δώσουν κουμπί πανικού έτσι ώστε οι αστυνομικοί να αντιληφθούν τι είχε συμβεί και όχι ο άνδρας μου.

Τον Οκτώβρη του είχα ζητήσει να χωρίσουμε αλλά δεν ήταν βίαιος παρότι ήταν δύσκολος ως χαρακτήρας».

Τι είπε ο Λύτρας – Η ομολογία και το «συγγνώμη»

Ο ίδιος ο Απόστολος Λύτρας σε δηλώσεις του μετά την απολογία του, εμφανίστηκε μετανιωμένος. Ζήτησε συγγνώμη και δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει  ψυχολογική υποστήριξη.

«Ομολόγησα την πράξη μου ζητάω συγγνώμη γι’ αυτό που συνέβη και από τη σύζυγό μου που υπεραγαπάω και από τις τρεις κόρες μου», δήλωσε ο ποινικολόγος. «Βρέθηκα σε μια κατάσταση που δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου βίαιος. Θα κοιτάξω να δω με ποιόν τρόπο μπορώ να θεραπευτώ να ζητήσω βοήθεια γιατί έχω χτίσει μια καριέρα και μια οικογένεια που έχει γίνει με πολύ κόπο. Θα αναζητήσω τις ψυχολογικές αιτίες γιατί συνεβη αυτό… δεν μπορώ να το συγχωρέσω στον εαυτό μου», είπε μεταξύ άλλων.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News